Jedzte huby, predídete chorobám!

Z hľadiska výživy majú huby veľa výhod, no aj zopár mínusov. Treba si dávať pozor na to, ako ich skladujeme, zbierame a konzumujeme. Ak si na týchto troch faktoroch dáte záležať, môže vám ich konzumácia priniesť veľké zdravotné benefity.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Huby sa nepokladajú za klasické rastliny. Ich existencia a spôsob, akým spracovávajú živiny funguje na úplne inej báze než u rastlín. Údajne je vo svete známych až 100 000 druhov húb. Na Slovensku je podľa odborných informácií známych viac ako 5000 druhov, z nich je 300 až 400 jedlých.

Nie všetky nejedlé huby sú automaticky jedovaté. Potenciálne riziko otravy hubami (aj s možnými smrteľnými následkami) pokladáme za najväčšie mínus, čo sa ich konzumácie týka. Pri zachovaní bezpečnej konzumácie výlučne známych, prípadne pestovaných jedlých húb, sú hríby bezpečnou potravou a do popredia vystupujú ich pozitívne nutričné vlastnosti a výborná chuť.

Vedeli ste?

Aj jedlé huby sa môžu zmeniť v nebezpečnú surovinu! Pri ich zaparení alebo hnití sa totiž aj v inak jedlých hubách môžu objaviť toxické látky, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie. Preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť aj spracovaniu húb a ich uskladneniu.

Základné nutričné informácie

Huby obsahujú bielkoviny (2% t.j. 2g/100g)  i sacharidy (3,5% t.j. 3,5g/100g). Tuky sú však zastúpené iba minimálne v stopách (pod 1%). Naopak vyšší podiel vody má za následok nízku energetickú (kalorickú) hodnotu (25 kcal/105 kJ v 100g). Huby nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“, samozrejme za predpokladu, že ich nevypražíme. Sú bohaté na vitamíny skupiny B (B1, B2, kyselina listová, niacín) ako aj na viacero minerálnych i stopových látok (draslík, železo, horčík, fosfor, zinok).


Využite huby v kuchyni napríklad aj takto:

Hubovo-mäsová špecialita

Bojujú proti chorobám

Vitamínu C je v nich pomenej a takmer žiadny vitamín A ani E. Zato však obsahujú veľa ďalších látok, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky. Pre nízky obsah sacharidov, nízky glykemický index, vyšší obsah bielkovín ako aj hodne  vitamínov skupiny B sú huby vítanými potravinami pre ľudí s cukrovkou, obezitoumetabolickým syndrómom.

Veľmi dôležitým vitamínom pre diabetikov je najmä tiamín (vitamín B1), ktorý pomáha pri prevencii i liečbe diabetických komplikácií. Predovšetkým v niektorých cudzokrajných hubách z Ázie sa dokázali látky (polysacharidovej povahy) s protirakovinovými vlastnosťami, navyše podporujúce imunitu. Aj  pri hubách, ktoré sú bežné u nás (napríklad šampiňóny, dubáky alebo hlivy) sa študuje obsah výživných a zdraviu prospešných látok.

Gastronomické pochúťky a spôsob skladovania a prípravy

Je veľa výborných jedlých húb a skvelých hríbových receptov. Výhodou dlhodobého bezpečného skladovania hríbov je možnosť ich sušenia. Sušené huby majú podobné chuťové aj výživné vlastnosti ako ich čerstvé „sestry“ a dajú sa použiť všade ako ich náhrada. Huby sú dobrým bezmäsitým doplnkom v gastronómii, sú nielen chutné, ale aj výživné a zdravé. Vzhľadom na možnosť otravy jedovatými hubami je na mieste zvýšená opatrnosť pri ich zbere, ako aj pri kúpe z nedôveryhodných zdrojov.


Pripravte si z húb túto pochúťku:

Hubovo-mäsová špecialita

hlivalivia

z jedlych zdravych hub odporucam hlivu ustricovu, jej ucinky su blahodarne na tlak imunitu zenske ustrojenstvo, sem tam si navarit nieco z cerstvej pripadne ja aj uzivam vitaminy hliva imunit hlavne v zime

mariangela

a preto jem kazdy rok aspon po dobu 3 mesiacov pripravok hliva imunit z lekarne, velmi mi pomaha na posilnenie imunity, byvam minimalne chora

pedag

Áno, hlivy už rastú. Aj divočákov som už stretol, pokrochkali, pochopil som, pokarhal som ich za vulgarizmy a potom smutne odišli.