Nedovoľte vašej duši, aby bolela

Duševná bolesť je často krát horšia, než tá telesná. Neexistuje žiadna čarovná náplasť, ktorá by akoby švihnutím prútika vyriešila ťažkosti, ktoré nás trápia. Utrpenie je niekedy neznesiteľné, a sami sa s ním jednoducho nedokážeme vyrovnať. Tiché volanie o pomoc naše okolie nepočuje a to hlasné sa bojíme vysloviť.

Stále viac a viac ľudí trpí psychickými problémami, no väčšina si ich buď neprizná, alebo si neuvedomuje ich závažnosť. S odbornou pomocou a priznaním si psychického problému sa, bohužiaľ, stále spájajú predsudky. Ľudia sa hanbia vyhľadať odborníka a požiadať ho o pomoc. „A čo som ja blázon, aby som chodil k cvokárovi?“ Často krát sa nedokážu zdôveriť ani svojim najbližším, rodine či priateľom. Celé trápenie sa snažia niesť sami. To sa však nabaľuje a človeku postupne nedá dýchať.

Smútok, či depresia?

Občasné pocity smútku, beznádeje a melanchólie sú úplne normálne. Formujú každú jednu osobnosť a nevyhne sa im ani jeden z nás. Existuje však hranica, kedy intenzita a častosť takýchto pocitov prerastá do patologických rozmerov. Ako teda zistiť, či ide len o dočasný smútok alebo o depresiu? Depresia je závažná duševná porucha, ktorá ochromuje našu myseľ, vyvoláva pesimistické emócie a mení celkovú osobnosť. Z veselého optimistu sa stáva človek bez akéhokoľvek záujmu, potešenia, radosti zo života. Väčšinou je to dôsledok vonkajších okolností, straty blízkej osoby, rozchodu s partnerom, strata zamestnania či choroba nás alebo našich najbližších. Človek je smutný, unavený, stráca záujem a obľúbené činnosti ale aj svojich priateľov, neteší sa z vecí, ktoré mu pred tým spôsobovali radosť.

Aby nebolo neskoro

Psychické utrpenie spôsobuje obrovské bolesti, ktoré človek nedokáže niesť večne. Asi 10% svetovej populácie trpí depresiami, ktoré v mnohých prípadoch končia katastrofálne - dobrovoľným odchodom zo sveta. Samovražda je pre zúfalých ľudí nevidiacich východisko zo svojej ťažkej životnej situácie jedinou zdanlivou možnosťou riešenia problémov. Za svoje psychické problémy sa hanbia a neuvedomujú si, že dôsledky môžu byť naozaj fatálne. Ak sa však rozhodnú pre liečbu, je pred nimi naozaj dlhá cesta, počas ktorej sa postupne „preladí“ mozog na pozitívne aspekty života. Depresia výrazne a neprimerane narušuje vnútorné prežívanie a rozpoloženie a zlým psychickým stavom sa následne zhoršuje aj ten fyzický. Sú to spojené nádoby, ktoré sa ovplyvňujú či chceme, alebo nie.


Prečítajte si tiež:

Ako zistiť, či netrpím depresiou?

Vaša "depka" môže byť len sezónna

S dušou v nemocnici


Keď je chorá duša, choré je aj telo

Tak ako fyzické zdravie vplýva na našu psychiku, rovnako psychická nepohoda a stres vedú k najrôznejším zdravotným problémom. Človek sa sám nedokáže vysporiadať s tlakom, stresom, množstvom povinností, no na druhej strane tiež nie je schopný požiadať o pomoc priateľov, rodinu, alebo odborníka. Problémy a úlohy sa naňho valia z každej strany, preto okrem narušenej psychiky prichádzajú aj zdravotné problémy. Zvýšený tlak, rýchly pulz, rýchle a plytké dýchanie, poruchy imunitného a obehového systému ale aj napríklad poruchy príjmu potravy, môžu byť dôsledkom stresu a napätia.

Dnes je šanca na zmenu

Každý nový deň je šancou na zmenu, príležitosťou na lepší život. Zabudnite čo bolo a príliš sa netrápte tým, čo bude. Vaša budúcnosť sa ešte len formuje, preto sa skúste pozitívne naladiť, usmievajte sa a niektoré veci si jednoducho nepripúšťajte. Ak toho máte „nad hlavu“, cítite sa na dne vaša psychika takýto tlak už dlho nedokáže znášať, nemajte strach požiadať o pomoc svojich blízkych alebo odborníka. Niekedy stačí naozaj málo - rada, podpora, pochopenie, ukázanie správnej cesty a povzbudenie, že na to nie ste sami. Ľudia sa orientujú len na svoje telo a chronické ochorenia a neuvedomujú si, že psychické problémy sú často krát vážnejšie a spôsobujú nám omnoho väčšiu bolesť. Je to boj so sebou samým, prečo však nezatnúť zuby, prekonať strach a dopomôcť si k príjemnému a šťastnému životu? **

**

10. október vyhlásila Svetová federácia pre duševné zdravie za Medzinárodný deň duševného zdravia. Upozorňuje na to, že stále viac a viac ľudí trpí psychickými problémami a snaží informovať verejnosť o tom, ako sa o svoje duševné zdravie starať. Táto téma je v spoločnosti pomerne tabuizovaná, preto treba zahodiť všetky predsudky a otvorene o nej hovoriť.