Pre toto sa oplatí lyžovať!

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a ak aj vy patríte k milovníkom tohoto športu, prezradíme vám čo všetko lyžovanie prináša. To, čo navonok vyzerá ako jednoduché kĺzanie sa dole svahom je v skutočnosti oveľa väčšia námaha.

Silné nohy a ruky

Zísť viackrát často aj niekoľkokilometrovú zjazdovku dá riadne zabrať. Najviac to pocítia nohy, na ktoré sa striedavo prenáša váha. Ten, kto lyžuje len zriedkavo a nevenuje sa žiadnemu športu, vie o čom hovoríme. No i profesionálom po celom dni na lyžiach značne oťažejú svaly na končatinách.

Rovnako sú na tom aj ruky, pokiaľ pri lyžovaní využívate paličky a zapierate sa do nich, prípadne nimi i brzdíte príliš rýchlu jazdu.
Tento dynamický šport vám v konečnom dôsledku vytvorí silné nohy aj ruky, čo potom môžete využiť v iných športoch ako výhodu.


Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO: Ako posilňovať svaly horných končatín?

VIDEO: Aj vy môžete mať sexi nohy


Spevnenie tela a spálenie kalórii

Ak máte správnu techniku lyžovania, pracuje celé vaše telo. Pravidelné a ustálené pohyby zapájajú mnoho svalov, hoci si to možno ani neuvedomujete. Stačí, keď dodržiavate klasický lyžiarsky postoj a prenášate váhu z jednej strany tela na druhú. Celkový efekt je taký akoby ste napríklad tvrdo dreli vo fitku alebo si išli zabehať. Lyžovanie vám spevní postavu a keďže je to veľmi dynamický šport, po pár hodinách vypotíte aj to, čo ste raňajkovali. Rýchlosť a technika, ktorú musíte vyvinúť, aby ste úspešne zvládli svah, si vyžiada značné množstvo energie. Najväčšou výhodou je, že únavu väčšinou pocítite až keď sa zastavíte.

Zlepšenie kondície

Nechce sa vám v zime behať, na bicykli sa von vyjsť nedá a posilňovňa je pre vás nuda? Poďte si pár dní zalyžovať a kondícia sa vám zlepší, hoci sa na to nebudete ani sústrediť. Pri obdivovaní krás prírody a užívaní si vetra vo vlasoch spravíte aj niečo pre seba. Taktiež i športovci, ktorí majú pocit, že sú pretrénovaní uvítajú lyžovanie ako príjemnú zmenu a pritom nebudú zaháľať.

Dobrá koordinácia

Veľa ľudí má problém so správnou frekvenciou pohybov. Ako by laik povedal, jedna noha im ide sem, druhá tam, bez nejakej symbiózy... Lyžovanie je šport, ktorý vás časom prinúti k synchronizovaným pohybom. Pretože ak vám jedna noha ujde v nesprávnej chvíli, ihneď to pocítite a môžete skončiť na zemi. Častejším lyžovaním vaše telo navykne na ten správny rytmus.

Pobyt na čerstvom vzduchu

Na chvíľu ste preč od špinavého mestského ovzdušia a mimo škodlivých výparov. Pľúca túto zmenu postrehnú a aj vaša psychika bude na tom lepšie. Nie je nad zdravý horský vzduch!

Adrenalín

Stojíte na okraji čiernej zjazdovky a dolu nevidno, adrenalín stúpne a s ním i hladina glukózy a mastných kyselín v krvi, vaše srdce prepumpuje viac krvi, rozšíria sa priedušky a vaše svaly dostávajú viac energie. Tento hormón, ktorý sa tvorí v dreni nadobličiek a podľa vedcov sa vytvára najmä v strese, spôsobí, že vaše telo bude schopné podať lepší výkon a aj si to viacej užijete.

Ventil

Máte stres v práci, v škole alebo vás niekto naštval? Na toto všetko počas lyžovanie zabudnete a skvele si zrelaxujete myseľ. Krásna zimná príroda nikoho nenechá chladným a prinúti zabudnúť na problémy aj toho najväčšieho cholerika. V tomto spočíva čaro lyžovania, pretože zatiaľ čo si užívate zimnú rozprávku všade navôkol, zlepší sa vám nálada a hodíte za hlavu i tie väčšie problémy.

Pozrite si ZOZNAM LYŽIARSKYCH STREDÍSK NA SLOVENSKU.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.