Prečo by sme mali jesť grécky jogurt?

Počuli ste už o lahodnom, krémovom jogurte, ktorý obsahuje až dvakrát väčšie množstvo proteínu? Reč je o gréckom jogurte, ktorý sa stáva čoraz viac populárnejším a bez ktorého si mnohí ľudia už ani nevedia predstaviť svoje raňajky. Pýtate sa čo je na ňom také výnimočné?

V čom sa odlišuje od obyčajného jogurtu?

Oba typy jogurtov (biely grécky alebo obyčajný) sú s nízkym obsahom tuku, kalórií, plné vápnika a živých bakteriálnych kultúr, no grécky jogurt je oproti svojmu „konkurentovi“ predsa len v niečom výnimočný. Veľkou výhodou je, že sa z jeho zloženia odstraňuje tekutá srvátka, laktóza a cukor, vďaka čomu obsahuje až dvojnásobné množstvo proteínov, ktoré prispievajú k budovaniu svalovej hmoty. Odstraňovanie srvátky pri jeho výrobe má za dôsledok i jeho jemnú a krémovú chuť, ktorá očarí každého konzumenta.

Bielkoviny sú nevyhnutné pre život

Chcete vedieť viac o jeho nutričných hodnotách?

Proteín – vďaka vysokému obsahu bielkovín je grécky jogurt ideálnou voľbou pre vegetariánov, ktorí často krát bojujú s nedostatkom potrebných živín. Na druhej strane vysoký obsah proteínov udržuje človeka dlhšie plného, zatiaľ čo v prípade obyčajného jogurtu má človek už po 20tich minútach pocit, že je opäť hladný.

Sodík – jedna porcia gréckeho jogurtu obsahuje v priemere 50 miligramov sodíka, čo je približne polovica množstva, ktoré obsahuje väčšina obyčajných jogurtov. Príliš veľa soli môže zvýšiť krvný tlak a vyvolať riziko ďalších srdcových problémov. Pri viacerých diétach sa odporúča znížiť denný príjem sodíka a rovnako aj v prípade, že máte vysoký krvný tlak, cukrovku alebo chronické ochorenie obličiek.

Minerály v ľudskom organizme

Vápnik pri procese odstraňovania srvátky, laktózy a cukru stráca grécky jogurt istú časť vápnika v porovnaní s bežným jogurtom, no i tak sa v kombinácií s mandľami a semiačkami odporúča ako vhodný doplnok do stravy pre človeka s nízkou hodnotou vápnika.

Bez vápnika to nejde

Ako zistiť či kupujete kvalitný grécky jogurt?

V každom obchode sa už v súčasnosti nachádza obrovské množstvo rozličných gréckych jogurtov a niekedy je ťažké vybrať si ten správny druh. V prvom rade si vždy prečítajte ingrediencie. Kvalitný grécky jogurt by mal obsahovať len mlieko a živé aktívne kultúry, nič viac. Vďaka obsahu živých aktívnych kultúr je nabitý probiotikami, ktoré podporujú trávenie, posilňujú imunitu a dokonca zabraňujú i kvasinkovým infekciám. Ak natrafíte na cereálie alebo granulovitú výživu s označením "grécke", myslite na to, že v tomto prípade sa už jedná o potraviny, ktoré obsahujú vyššie množstvo cukru na rozdiel od gréckeho jogurtu.

Čo je probiotický jogurt?

S čím kombinovať grécky jogurt?

Ak ho volíte k raňajkám, na výber máte zo širokej škály rôznych ovocí – odporúčajú sa jahody, banány, maliny alebo brusnice, a celé to dotvoriť hŕstkou ovsených vločiek. Takto si môžete vyčarovať raňajky bohaté na všetky správne živiny, ktoré potrebuje váš organizmus.

V prípade, že by ste ho radi zakomponovali aj do vášho obeda, **urobte si ľahký zeleninový šalát s kuracím mäsom a primiešajte doňho biely grécky jogurt**, ktorý dodá celému jedlu lahodnú, krémovú chuť. Ak ho chcete konzumovať v poobedňajších hodinách, už sa neodporúča miešať ho s ovocím, ktoré obsahuje veľa cukru. Zvoľte si radšej zeleninu – výbornou voľbou môže byť nastrúhaná uhorka alebo surová brokolica.

Konzumujete to správne ovocie?

ivonka133

Zbožňujem jeho krémovú chuť, porovnanie obyčajného a gréckeho je neporovnateľná. Jediná nevýhoda, že obsahuje asi viac tuku, preto ho nemôžem jesť až tak často.

Kýčera

Nielenže sme počuli,my o ňom aj vieme a viac ako 6 mesiacov ho aj konzumujeme.Aj teraz mám veľké balenie v chladničke.Chutný je aj sám osebe,príp.s medom,...

kafe

ja teda na novinky neletím, všimla som si ho v obchode a kašlem na neho zvysoka. ALE.. vraj tá lahodná chuť :) a vraj porovnanie obyčajného a gréckeho je neporovnateľná :D ivonka, rozhodne by ti mali zaplatiť za reklamu :D:D asi poruším svoje zásady a aspoň jeden si skusmo kúpim. Nech viem čo je to zač.