Banány, vajcia či sladké zemiaky. Ktoré ďalšie potraviny podporia vašu plodnosť?

Snažíte sa otehotnieť už niekoľko mesiacov alebo ste sa len teraz rozhodli pre tento veľký krok? Pridaním niektorých potravín do svojho jedálnička zvýšite svoju plodnosť a šancu na zdravé dieťa.

banány a plodnosť

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Na tanieri nesmú chýbať vajcia

Vajcia sú nielen výborným zdrojom bielkovín, no obsahujú i cholín. Nielen, že pozitívne pôsobí na vajíčka ženy, ale taktiež odstraňuje podráždenosť a náladovosť. Vitamín sa v takomto prípade odporúča dostávať do tela prostredníctvom jedál, nie vo forme tabliet. Okrem vajec ho nájdete i rybách, jablkách, orechoch alebo v obilných klíčkoch.


Prečítajte si tiež:

Spoznajte najlepšie prírodné afrodiziaká pre ženy

2. Plnotučné mlieko – áno, ale s mierou

Tento druh mlieka je pre ženu dôležitý kvôli vysokému obsahu vápnika, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri „zdravej plodnosti“. Obzvlášť je plnotučné mlieko výhodné pre ženy, ktoré majú problémy s ovuláciou. Odporúča sa piť len jeden pohár denne, aby nedošlo k nárastu hmotnosti ženy v dôsledku väčšieho obsahu tuku (priberanie na váhe má negatívny vplyv na plodnosť).

3. Ustrice nie sú len afrodiziakum

Význam týchto plodín spočíva v ich bohatom obsahu zinku. Nedostatok zinku môže v skutočnosti spomaliť produkciu ženských vajíčok a vyvoláva problémy s menštruačným cyklom.

V akých potravín ešte nájdete vysoký obsah tejto látky? Vajcia, ryby, syry, orechy, strukoviny a ďalšie.

4. Bez bielkovín to nejde!

Bielkoviny, nazývané i „stavebné kamene života“, musia byť nevyhnutnou súčasťou vašej stravy, ak sa snažíte otehotnieť. Prirodzené chudé mäso – morčacie, kuracie alebo hovädzie – môže zvýšiť vašu hladinu železa v tele. Štúdie totižto ukázali, že ženy s vyššou úrovňou železa sú plodnejšie ako ženy, ktorým daná živina chýba.

5. Žlté a oranžové potraviny

Plodiny ako mrkva, sladké zemiaky a melón sú bohaté na beta-karotén, ktorý pomáha vyrovnávať hormóny a je výbornou prevenciou proti potratom.

6. Banány

Banány sú vynikajúcim zdrojom vitamínu B6, ktorý taktiež dokáže regulovať hormóny v tej správnej miere. Nedostatok tohto vitamínu sa spája s nepravidelným menštruačným cyklom, ktorý môže spôsobovať nesprávny vývoj spermií a vajec. 

Ktorým potravinám je dobré sa vyhnúť?

  • Niektoré morské plody alebo ryby (steak zo žraloka alebo tuniaka) – obsahujú vysokú hladinu ortuti, ktorá je spojená s neplodnosťou.

  • alkohol

  • nápoje obsahujúce kofeín


Prečítajte si aj tento článok:

Spoznajte najlepšie prírodné afrodiziaká pre ženy