8 dôvodov, prečo do jedálnička zaradiť hrušky

Príchod jesene neznamená len nástup do školy, ochladzovanie či sezónu jabĺk. Významné miesto v tomto ročnom období má aj iné ovocie – hrušky. Mnoho ľudí zabúda na tieto šťavnaté plodiny, ktoré by nemali chýbať v žiadnom jedálničku. Pozrite sa, prečo.

Hrušky Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Podporujú imunitu

Hrušky, podobne ako aj iné druhy ovocia, obsahujú značné množstvo vitamínu C či vitamínov skupiny B, vďaka čomu sú dôležité na zabezpečenie silného imunitného systému.  Okrem iného sa v ich zložení nachádzajú i minerálne látky ako meď, draslík či železo.

2. Pomôžu prekonať únavu

Vďaka vysokému obsahu fruktózy a flukózy poskytnú rýchly a najmä prirodzený zdroj energie. Ak vám teda "dochádzajú baterky", dajte si jednu-dve hrušky, alebo vypite šťavu z tohoto ovocia.


Vyskúšajte:

Hruškovo-jablkový závin

3. Prospievajú nielen tráveniu

Hrušky patria medzi plodiny s najväčším obsahom vlákniny – stredne veľká hruška obsahuje až 6 gramov tejto látky. Vďaka tomu prispieva konzumácia hrušiek k pravidelnej stolici, bojuje proti nafúknutému bruchu a navyše tak pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva. Ak je vaša strava bohatá na vlákninu, hladina cholesterolu v krvi sa udržuje na nízkej úrovni, čo ma pozitívny vplyv aj na srdce.   

4. Pôsobia preventívne proti bolestiam hrdla

Sezóna hrušiek zvykne vrcholiť koncom leta a na to hneď existuje rozumný dôvod. So začiatkom jesene prichádza i ochladzovanie a mnoho ľudí na to reaguje bolesťami hrdla a chrípkou. Aby ste predišli týmto nepríjemnostiam, každé ráno a večer sa odporúča piť čerstvý džús z hrušiek. Tento nápoj vyživuje hrdlo a pomáha v prevencii proti bolestiam hrdla.

5. Bojujú proti osteoporóze

Mnoho lekárov odporúča, aby ľudia, ktorí majú problémy s kosťami, zvýšili príjem vápnika vo svojej potrave. Ovocie i zelenina dokážu udržiavať stabilnú hladinu pH v tele, ktorá je tiež nevyhnutná. Hrušky sú navyše i dobrým zdrojom bóru, pri ktorom sa ukázalo, že pomáha pri udržiavaní vápnika v organizme.

6. Zabraňujú poškodeniu plodu v tehotenstve

Aby sa zabránilo poškodeniu plodu, je dôležité, aby tehotné ženy konzumovali dostatočné množstvo kyseliny listovej. Hrušky obsahujú až 10 – 20 mikrogramov tejto kyseliny v prírodnej podobe, čo ich činí dôležitou potravinou pre tehotné ženy. 

7. Redukujú vrásky

Jedným z najvšestrannejších vitamínov v ľudskom tele je vitamín A. Práve ten sa nachádza vo veľkom množstvo aj v hruškách a pôsobí ako antioxidant. Vďaka tomu dokáže toto ovocie znížiť účinky starnutia kože ako sú vrásky či starecké škvrny. Okrem iného tiež pôsobí proti vypadávaniu vlasov. 

8. Obsahujú minimum kalórií

Ak patríte k diétujúcim, tohoto ovocia sa nemusíte báť a s pokojom ho môžete zaradiť do svojho jedálnička. Obsahuje totižto asi len 60 kalórií na 100 gramov. Pridaním hrušiek do jedálnička si tak môžete pomôcť pri zhadzovaní kilogramov, ale aj znížení hladiny cholesterolu.


Vyskúšajte túto dobrotu:

Hruškovo-jablkový závin