Týchto 9 potravín udrží váš apetít na uzde!

Chcete zhodiť pár kíl, prípadne si udržať líniu, no popritom sa stravovať ako ostatní? Necítite sa na žiadnu diétu a na obmedzovanie v jedle nemáte vôľu? Ak zaradíte do svojho jedálnička nasledujúce potraviny, budete sýti dlhšiu dobu a určite vás neprepadne vlčí hlad. Ktoré sú to?

Pečené zemiaky

Štúdie preukázali, že ľudia, ktorí konzumovali pečené zemiaky, neboli hladní najmenej nasledujúce dve hodiny. Hoci sa často poukazuje na vysoký podiel karbohydrátov v zemiakoch, nie je to pravda. Upravené, či už pečené alebo varené, sú plné vitamínov, vlákniny a iných živín. Získate z nich energiu, ktorá vám vydrží dlhšiu dobu a pocit dostatočného nasýtenia. Ak chcete vyťažiť zo zemiakov maximum, jedzte ich v šupke, tá obsahuje viac vlákniny.

Fazuľová polievka

Polievky celkovo vďaka vysokému obsahu vody nasýtia váš žalúdok. No fazuľová polievka má v sebe veľkú dávku vlákniny a rezistentného škrobu, ktorý spomaľuje uvoľnovanie cukru v krvi. Táto kombinácia je zodpovedná za to, že nie ste hladní a to vám stačí približne 150 kalórií.

Pozrite si tiež:

S týmito potravinami porazíte chuť na sladké!

Vajcia

Podľa štúdií ľudia, ktorí jedia vajíčka na raňajky, potrebujú približne o 300 kalórií menej na to, aby boli nasýtení. Vajcia obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré uvoľnujú hormóny potlačajúce chuť do jedla vo vašom tráviacom systéme. Najcennejšie z vajíčok sú žĺtky, pretože je v nich najviac bielkovín. Tak ak sa chcete poriadne najesť, určite ich nevyhadzujte a skúste pridať aj zeleninu.

Ovsená kaša 

Jej výhodou je vysoký obsah vlákniny a taktiež schopnosť nasať tekutiny. Po uvarení vo vode alebo mlieku sa vločky zahustia a váš tráviaci systém bude dlhšie zaneprázdnený, takže určite aspoň 2-3 hodiny vydržíte nejesť. Pre ešte väčší pocit nasýtenia posypte kašu mandľami. V nich sa okrem bielkovín a vlákniny, nachádzajú nenasýtené tuky, ktoré môžu prispieť k udržaniu stabilnej hladiny inzulínu v krvi.

Celozrnné pšeničné jadrá

Jedno zrno obsahuje až šesť gramov bielkovín a šesť gramov vlákniny. Napomáha to spúšťaniu hormónu grelín, ktorý upokojuje črevné hormóny zodpovedné za chuť k jedlu. Ak sa chcete nasýtiť viac, spravte si z pšeničných jadier, jabĺk a orechov šalát alebo ich jedzte s ryžou či kuskusom.

Jablká

Sú jedným z mála potravín, v ktorom nájdeme pektín. Ten spomaľuje trávenie a podporuje pocit plnosti. Lepšie je však jesť jablko ako ovocie osamote a neuprednostniť šťavy, vtedy z neho získate viac. A navyše, jablko sa je podstatne dlhšie, čiže váš žalúdok prijíma potravu pomalšie a potom mu aj menej stačí. Ak chcete z jablka získať viac, skúste si jeho plátky pridať do ovsenej kaše alebo na chlieb či do sendviča.

Figy

Majú príjemnú sladkú chuť a vysoký podiel vlákniny, ktorá spomaľuje uvoľnovanie cukru do krvi. Výhodou tohoto exotického ovocia je aj skutočnosť, že potláča chuť na sladké.

Vyskúšajte aj toto: Prepoľte figy a na obe polovičky pridajte proteín.

Smoothies

Pri ich spracovaní sa v nich objaví množstvo vzduchu a to je ich výhodou, pretože ľudia sa potom rýchlejšie nasýtia. Pozor si však treba dávať na výber kvalitného ovocia a ingredincií bez prílišného obsahu cukru. 

Dobré smoothies si môžete vyrobiť, ak pridáte ľad, odtučnené mlieko alebo jogurt a na záver ovocie (veľmi dobrou voľbou sú jahody - majú až 92 % vody alebo banány - obsahujú rezistentný škrob).

Grécky jogurt 

Patrí k top jedlám na chudnutie. Konzumácia mliečnych bielkovín totižto znižuje pocit hladu a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi. A grécky jogurt má tú výhodu, že obsahuje dvakrát viac bielkovín a menej cukru ako bežný jogurt. Chcete sa nasýtiť ešte viac? Pridajte si do jogurtu cerálie alebo drobné ovocie (maliny, jahody...).

Týmto potravinám sa vyhýbajte, zasýtia najmenej!

Majú nízky energetickú hodnotu, neobsahujú základné živiny a často sú to len prázdne kalórie.

  • chipsy
  • cukríky
  • croissanty
  • koláčiky bez tuku
  • diétne sódy

Prečítajte si tiež:

Porazte chuť na sladké s tými správnymi potravinami!