Fitness recepty z proteínového prášku

Veľké nádoby so sypkými proteínmi už nie sú len doménou silákov, ktorí si ich nechávajú pripraviť po náročnom tréningu, ale čoraz častejšie ich využívajú aj bežní smrteľníci, ktorí majú nedostatok bielkovín vo svojej strave.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri varení a pečení možno použiť takmer všetky proteínové prášky, ale najlepší je srvátkový proteín, pretože sa tepelnou úpravou nezmení jeho chuť a ani nerobí hrudky.

Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu?

Proteínové palacinky

Do vyššej nádoby nasypte odmerku ľubovoľného proteínu (25 - 30 gramov) podľa vašej chuti. Pridajte tri bielky a zmes dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom. Rozpáľte panvicu a postriekajte ju olivovým olejom v spreji. Palacinky krátko z oboch strán opečte a potom podávajte s odtučneným tvarohom, ktorý dochutíte stéviou a škoricou. Vzniknuté palacinky môžete maškrtiť pokojne aj o polnoci. Ak si budete chcieť palacinky pripraviť na raňajky, pridajte do nich jemné ovsené vločky, aby ste zvýšili podiel komplexných sacharidov.

Proteínová pena

Až vás bude v lete naháňať chuť na sladké, vytiahnite z mrazničky ovocie (mrazené banány, lesné ovocie, jahody) a do mixéra k nemu pridajte odmerku proteínu. Príchuť proteínového prášku voľte podľa druhu ovocia. Vznikne výborná, osviežujúca, ale úplne zdravá fitness zmrzlina.

Proteínový koláč

Pripravte si 125 gramov odtučneného tvarohu, 1 vajce, 2 bielky, 40 gramov proteínu, vanilkovú esenciu, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1/2 lyžičky jedlej sódy, stéviu a ovocie. Zmiešajte tvaroh, vajcia, bielky a vanilkovú esenciu v mise a oslaďte stéviou alebo iným sladidlom. V inej nádobe premiešajte proteín s jedlou sódou a práškom do pečiva. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Sypkú zmes nasypte do misy s tvarohom a vajcami, premiešajte a vlejte do formy. Koláč ozdobte ovocím a pečte ho asi 40 minút na 180 stupňov. Môžete si tak pochutnať na bezlepkovom diétnom koláči, ktorý je priamo nabitý bielkovinami.

Proteínové müsli tyčinky

Zmiešajte to, čo máte v müsli tyčinkách radi - ovsené vločky, mandle, brusnice, hrozienka a rôzne semienka. Pridajte odmerku proteínu, banán, jablčné pyré alebo iný nesladený základ a trochu vody, a potom všetko premixujte. Zmes rozložte na papier na pečenie a nechajte asi pol hodiny zlatnúť pri 180 stupňoch. Až bude upečená, nakrájajte ju na tyčinky a zabaľte do celofánu.

Proteínový mugcake

Do hrnčeka si pripravte rozmixované cesto z jedného banánu, 1 odmerky proteínu, 1 vajca, 2 lyžičiek arašidového masla, 1 lyžičky kakaa alebo karobu a 1 lyžičky kypriaceho prášku. Hrnček vložte asi na 2 - 3 minúty do mikrovlnnej rúry (podľa výkonu) a potom si len vychutnávajte ultrarýchlu a pritom nutrične vyváženú bábovku.

Viac tipov pre štíhlu postavu nájdete v sekcií Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj: Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu?