Zbavte sa nepríjemnej zápchy

Zápcha nám vie poriadne skomplikovať život. Pocit nafúknutého brucha a plných čriev je nielen nepríjemný, ale aj nezdravý. No a následné vyprázdnenie po dlhšom čase môže byť dokonca veľmi bolestivé. Ruku na srdce, o koľko lepšie by ste sa cítili, keby ste vedeli vyprázdniť hrubé črevo každý deň?

zapcha_zena_14-12-2015_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Zápcha je veľmi individuálna. U niekoho je normálne, že má stolicu raz za tri dni, niekto ide na veľkú dokonca aj trikrát denne. Oveľa dôležitejšie je, ako sa cítime. Stolica by mala byť pravidelná, mala by mať určitú konzistenciu a pri vyprázdňovaní by sme nemali pociťovať bolesti ani kŕče. Ako ale predísť tomu, aby nebolo vyprázdňovanie po niekoľkých dňoch doslova utrpením?

Pozor na preháňadlá!

Rozhodne to neskúšajte s preháňadlami, ktoré dostať v lekárni. Zrejme vám naozaj zaberú, ale sú návykové. Ľahko by sa mohlo stať, že bez nich to bude ešte horšie. Dokonca môžu byť aj nebezpečné, ak to s nimi preženiete. Naopak, prírodné preháňadlá sú tou najlepšou voľbou.

Slivky – prvá pomoc pre naše črevá

Ak to už neviete vydržať, skúste zjesť zopár sušených sliviek. Ich účinok podporíte, ak ich na určitý čas namočíte do teplej vody. Takto upravené sušené slivky dokážu rozhýbať aj to najlenivejšie črevo. Veľmi účinné sú aj ľanové semiačka.

Vláknina – základ stravy

Zabudnite len na biele pečivo a doprajte si dostatok vlákniny každý deň. Vláknina pomáha predchádzať zápche, celkovo má veľmi dobrý vplyv na trávenie, udržanie hmotnosti a aj na samotné vyprázdňovanie. Vláknina pôsobí ako taký píling pre naše črevá, čím predchádzame nielen spomínanej zápche, ale aj rakovine hrubého čreva.

Probiotiká

Nie je jogurt ako jogurt. Určite by ste mali do svojho jedálnička zaradiť probiotické mliečne výrobky, ako acidofilné mlieko, jogurty, no na začiatku boja proti zápche určite môžete siahnuť aj po probiotikách vo forme doplnkov výživy. Pôsobia nielen priaznivo na vyprázdňovanie a odplynenie čriev, ale aj na posilnenie imunity.


Prečítajte si tiež:

jogurt_mlieko_14-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Voda

Ak často trpíte zápchou, mali by ste sa tiež zamyslieť nad pitným režimom. Ten totiž musí byť dostatočný. Vhodná je obyčajná voda, alebo prírodné ovocné šťavy, ktoré si pripravíte doma. Vyhnite sa kupovaným ovocným džúsom, majú v sebe zvyčajne veľa neželaných prísad. Vypiť by ste mali od 1,5 do 2 litrov vody alebo štiav denne.

Pohyb

Aj črevo treba rozhýbať, najlepšie pravidelným športom. Môžete si vybrať podľa veku a možností – beh, cyklistiku, ale postačí aj plávanie či prechádzky. Ak si túžite vypestovať pevné svaly na bruchu, urobte tak aj kvôli zápche. Pevné brušné svalstvo tlačí na steny čriev, tie sa potom rýchlejšie vyprázdňujú. Nehovoriac o strave – práve tá, ktorá je vhodná pre vypestovanie si pevného brucha, pomáha aj v boji proti zápche.