Príprava diétnej stravy vyžaduje určitú zručnosť, teoretické vedomosti, najmä pokiaľ ide o zloženie stravy a znalosť technologických postupov, aby bolo zachovaných čo najviac živín. V žiadnom prípade sa nedá postupovať podľa vopred stanovej šablóny, vždy je to podľa individuálnych potrieb chorého.
Spôsob liečebnej výživy určuje v zásade lekár, napriek tomu existuje pár pokynov, ktoré je dobre dodržiavať:
-
Aj v diétnom stravovaní musíme dodržať všetky požiadavky správnej výživy a diétu pripravovať z čerstvých potravín.
-
Pri príprave šetriacej diéty používame iba dovolené technológie.
-
V rámci možnosti sa usilujeme pripraviť diétnu stravu tak, aby vzhľadom, úpravou, vôňou a chuťou bola čo najbližšie strave, na ktorú bol pacient zvyknutý.
-
Diétne stravovanie nesmie skĺznuť na odriekanie, či dokonca na hladovanie.
-
Tiež je dôležité, aby chorý jedol v pokoji a pravidelne.
Kedy je vhodná šetriaca diéta?
Šetriaca diéta je ľahko stráviteľná, energeticky i biologicky plnohodnotná. Podáva sa pri chronickom ochorení tráviaceho systému – pri ochorení žalúdka, dvanástnika a podžalúdkovej žľazy. Práve to sú ochorenia, ktoré často vznikajú v dôsledku nesprávnej výživy. Aj preto musíme najskôr pátrať po príčinách a snažiť sa ich odstrániť, až potom bude šetriaca diéta účinná.
Najčastejšie stravovacie zlozvyky sú: rýchle hltavé jedenie, nedostatočné žuvanie, jedenie horúcich jedál alebo naopak pitie ľadových nápojov, pitie alkoholických nápojov a samozrejme, nepravidelné stravovanie.
-
Stravu treba rozdeliť do 5 až 6 denných jedál, a nielen pri šetriacej diéte: raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, prípadne aj druhá večera.
-
Z tepelných úprav vylúčime vyprážanie, opekanie, pečenie na tuku a grilovanie. Oveľa vhodnejšie je varenie, parenie, pečenie a varenie vo vodnom kúpeli.
-
Solíme a sladíme iba mierne a chuť zlepšujeme bylinkami (pažítkou, petržlenovou, prípadne zelerovou vňaťou, kôprom, majoránom, bobkovým listom).
Prečítajte si tiež:
Vhodné potraviny
Mäso - čerstvé, chudé z mladých zvierat, dobre odležané, bez šliach, blán a kože z kurčaťa. Vhodný je tiež králik, morka, nie mastná kačka, mladé hovädzie a teľacie mäso, čerstvé ryby a chudá šunka.
Prílohy - uprednostňujeme varené, dusené zemiaky, cestoviny, rožkovú knedľu a halušky. Nepoužívame ostré a pikantné koreniny. Vhodné sú jemnejšie ako majorán, bazalka, či petržlenová vňať.
Bezmäsité jedlá - vhodné sú žemľovky, rezance s tvarohom, so strúhankou, ryžová, krupičná kaša. Z múčnikov sú vhodné piškótové cestá, odpaľované cestá. Biely chlieb a pečivo najlepšie odstáte.
Z polievok si vyberáme vývary z chudého mäsa, mliečne, zemiakové a zeleninové polievky, z ktorých vylúčime strukoviny, kapustu, kel.
Dávame prednosť nízkotučnému mlieku, kyslému mlieku, jogurtom, kefíru, tvarohu a málo slaným syrom.
Zelenina podľa možnosti mladá a čerstvá, vhodná je i mrazená a sušená. Menej vhodná je konzervovaná zelenina. Zvoľte mrkvu, petržlen, zeler, tekvicu, mladý kaleráb, cviklu, hlávkový šalát a špenát. Nevhodné sú všetky druhy zeleniny, ktoré nafukujú, ako je kapusta, kel, cibuľa, reďkovka, uhorka či paprika.
Z ovocia si vyberáme jablká, banány, mandarínky, marhule a broskyne. Pre obsah zrniečok, ktoré dráždia tráviaci trakt, sú nevhodné kiwi, jahody a maliny.
So šetriacou diétou sú nezlučiteľné alkoholické nápoje, destiláty, horúce a chladné nápoje, sýtené minerálne vody.
Ak zo svojho života odstránime nesprávne stravovacie návyky a pridáme šetriacu diétu, môžeme si výrazne zlepšiť kvalitu života.
Nezabudnite:
„Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie“, povedal La Rochefoucauld.