Naozaj muži rýchlejšie a ľahšie chudnú?

Je to nefér, muži majú rýchlejší metabolizmus, a ak chcú niekoľko kíl zhodiť, ide im to ľahšie. Pozrite sa na päť dôvodov, prečo je tomu tak.

muzi_zeny_chudnutie_30-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Muži majú lepšie spaľovanie vďaka svalom

Muži majú viac svalov, a to najmä v hornej časti tela. Pretože svaly spália viac kalórií ako tuk, muži majú o 5 až 10% rýchlejší metabolizmus. Príčinou je aj hormón testosterón, ktorý im dodáva silu a v konečnom dôsledku tak zvládnu až 10-krát viac než ženy. Testosterón zvyšuje syntézu bielkovín a svalovej hmoty a tie následne rozbiehajú pokojový metabolizmus. Čiže takto sa potom rýchlejšie spaľujú kalórie po celý deň.


Prečítajte si tiež:

Týchto 10 nepríjemností poznajú všetky ženy


2. Ženám bráni v chudnutí estrogén

Estrogén má svoje výhody - pripravuje telo na pôrod a zvyšuje libido, ale na druhej strane sťažuje zhadzovanie kilogramov. Nielen, že ženy majú vyššie percento telesného tuku ako muži, zvyčajne o 6-11% viac, ale tento hormón znižuje schopnosť žien spaľovať energiu po jedle. Čiže kvôli estrogénu sa na nás tuk lepšie drží.

3. Ženy sú náchylnejšie na emočné jedenie

Bohužiaľ, pokiaľ ide o emočné jedenie, ženy vedú. Sú fixované na svoje obľúbené potraviny a len veľmi ťažko sa od nich dajú odhovoriť. Ženy stres častejšie zaháňajú jedlom, zatiaľ čo muži skôr alkoholom.

4. Mužský organizmus rýchlejšie reaguje na diéty

Vďaka ich lepšiemu metabolizmu mužský organizmus rýchlejšie reaguje na diéty. Muži dokážu stratiť za dva mesiace až dvakrát toľkú váhu a trikrát toľko telesného tuku ako ženy. Ženám to trvá dlhšie, ale zase, vedci zistili, že pri dlhodobejšom chudnutí ich približne po polroku takmer dobehnú. No bez ohľadu na pohlavie, stále je potrebné spáliť 3500 kalórií, aby ste zhodili 1 kilogram tuku.

5. Mužom a ženám sa ukladá tuk odlišne

Zatiaľ čo ženám sa tuk často ukladá na zadku a bokoch, mužskou problematickou časťou je brucho. No práve takáto jablková stavba tela je oveľa nebezpečnejšia. Muži majú väčšie riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice, cukrovky a niektorých druhov rakoviny kvôli vysokej koncentrácii viscerálneho tuku okolo orgánov.

Takto môžete „vyrovnať skóre“

Najlepším spôsobom pre ženy, aby posilnili svoj metabolizmus, je rezistenčný tréning, ktorý buduje svalovú hmotu. Rozdiel v mužskej a ženskej stavbe tela je zapríčinený testosterónom, preto sa ženy nemusia obávať, že budú príliš svalnaté.

Môžete dvíhať činky, alebo robiť kľuky či drepy. Takto si navýšite svalovú hmotu a spaľovanie bude rýchlejšie. To však nie je jedinou výhodou cvičenia, okrem iného vám pomôže zbaviť sa stresu, nabije vás endorfínmi a nemali by ste ani skĺzavať k emočnému jedeniu.


Prečítajte si aj tento článok:

Týchto 10 nepríjemností poznajú všetky ženy