Etikety na potravinách – ako ich správne čítať?

Vyznáte sa v terminológií a číslach, ktoré sú na etiketách potravín? Je dobré ich poznať, aby ste si vedeli vybrať potraviny so správnym zložením látok.

Žena v obchode Zdroj foto: Shutterstock.com

Tu je niekoľko dobrých tipov, ktoré by ste mali poznať:

Vláknina je dôležitá

Špecialisti na výživu odporúčajú, aby ste si vyberali potraviny, ktoré obsahujú minimálne 3 gramy vlákniny. Vláknina vás dokáže rýchlo zasýtiť, čím znižuje riziko prejedania sa. Vďaka nej bude aj vaše trávenie omnoho lepšie fungovať. Ak má potravina veľmi nízky obsah vlákniny, zväčša to znamená, že je spracovávaná na vysokej úrovni, čo nie je dobrý znak.

Muži by mali denne prijať aspoň 38 gramov vlákniny a ženy aspoň 25 gramov. Väčšina ľudí však neprijíma ani polovicu požadovanej dennej dávky tejto výživnej látky.


Prečítajte si aj:

V čom spočíva význam vlákniny v jedle?

Pozor na cukor

Cukor je často skrytá zložka spracovaných potravín, ktorá zvyšuje chuť, podporuje zhnednutie a pomáha pri uchovávaní potraviny. Príliš veľa cukru však môže viesť ku priberaniu na váhe, k zvýšenému riziku vzniku srdcových ochorení alebo ku vzniku cukrovky 2.typu. Sledovať množstvo cukru v potravinách je výborný spôsob ako tomu predchádzať. Pri surovinách ako chlieb, jogurt alebo cereálie sa odporúča menej ako 8 gramov cukru. Prázdne kalórie obsiahnuté v cukre neposkytujú telu žiadny nutričný prínos.

Centrum pre vedu vo verejnom záujme (CSPI) na základe mnohých výskumov došiel k záveru, že ľudia, ktorí konzumujú stravu s vysokým obsahom pridaných cukrov tým konzumujú aj nižšiu úroveň vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.

Cukor na etikete potravín možno nájsť aj pod označeniami ako: fruktóza, glukóza, laktóza, sacharóza, maltóza a ďalšie.

Etiketa Zdroj foto: Shutterstock.com

Tuk a cholesterol

Nasýtené alebo tzv. trans-tuky spôsobujú zvýšené riziko srdcových ochorení. Človek by ich za deň nemal prijať viac ako 10% z celkových kalórií. Aké tuky potom konzumovať? Najzdravšou voľbu sú mononenasýtené alebo polynenasýtené tuky, nakoľko nemajú skoro žiadny negatívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Snažte sa preto pri výbere produktov hľadať také potraviny, ktoré majú na etikete nulovú alebo nízku úroveň trans-tukov.

Bielkoviny

Bielkoviny by mali tvoriť asi 10 až 35% celkových denných kalórií, ale pokiaľ máte problémy s obličkami, tak aj menej. Potraviny s najväčším obsahom bielkovín sú: chudé mäso, hydina, fazuľa, orechy, alebo nízkotučné mliečne výrobky.


Prečítajte si aj:

V čom spočíva význam vlákniny v jedle?

Martinka74

Všetky výrobky, ktoré sa dajú jesť či piť tieto nálepky expresnatlac.sk na sebe majú. Najprv by ste si mali zistiť kvalitu výrobku a to, či ho naozaj potrebujete, a až potom rozmýšľajte o vzhľade. Vždy majte na mysli to, že etiketa je len obrázok navrchu výrobku, ktorý vám nezaručuje, že bude kvalitný a dobrý.