Cvičenie vonku prospieva telu aj duši. Ako by mal vyzerať taký tréning?

Leto je ideálne obdobie na to, aby sme opustili telocvične, tréningové haly či iné uzavreté priestory a venovali sa športovaniu na čerstvom vzduchu. Zmena prostredia nás môže motivovať k lepším výkonom, k novým aktivitám a nielen to.

Cvičenie vonku Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo sa oplatí cvičiť vonku?

Čerstvý vzduch a slnečný vitamín D sú veľmi prospešné pre zdravie - fyzické aj duševné. Vitamín D, ktorý prirodzene vzniká pôsobením slnečného žiarenia na pokožku, je dôležitý pre zdravie kostí. Pomáha telu lepšie vstrebávať vápnik a fosfor z potravinových zdrojov a okrem toho posilňuje imunitný systém. Cvičenie v prírode vás nabije energiou, zbaví stresu, napätia a prinesie pocit radosti a spokojnosti. Najmä v prípade, ak celý pracovný čas trávite medzi štyrmi stenami, cvičenie v parku, beh v lese či volejbal na pláži padne vhod. Počas veľmi horúcich dní zasa oceníte plávanie alebo vodné športy.


Prečítajte si tiež:

Tieto športy musíte v lete zažiť!

Beh patrí k najpopulárnejším športom

Jednou z outdoorových aktivít, ktorá je v posledných rokoch veľmi obľúbená, je určite beh. Zlepšuje kondíciu, spaľuje tuk, prevetrá hlavu a môžete mu podľahnúť individuálne, v páre alebo aj v skupine. Či už beháte rekreačne, pre seba alebo sa zúčastňujete organizovaných behov a súťaží, s ktorými sa akoby roztrhlo vrece, dôležitá je hlavne správna obuv. Pre zlepšovanie výkonnosti a kondície je vhodné striedať dlhšie vytrvalostné behy, s krátkymi intervalovými šprintmi, prípadne behom do kopca alebo do schodov. Beh v lese Zdroj foto: Shutterstock.com

Kombinácia behu s inými aktivitami

Koho samotný beh až tak nebaví, môže ho skombinovať so silovými cvičeniami, a tak si precvičiť celé telo tréningom pod holým nebom. Cvičiť vonku môžete s vlastnou váhou, prípadne si cvičenie spestriť schodmi, alebo hrazdou, ktorú nájdete na každom outdoorovom cvičisku. Behanie do schodov Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako taký tréning môže vyzerať?

  • 5-minútový beh v miernom tempe

  • beh vo vysokej intenzite – 2 x 200 metrov (alternatíva – výbeh hore schodmi 3-4 krát)

  • 10 kľukov

  • 10 x drep s výskokom

  • výdrž v planku - 2 x 30 sekúnd

  • 10 x angličák

  • vysoké kolená – 2 x 20 sekúnd

  • výklus v miernom tempe – 10 min
    Tréning vonku Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak patríte k tým, čo neradi cvičia sami a obľubujete skupinové cvičenia, ani v tomto prípade sa v lete nemusíte zatvoriť do telocvične. Treba sa len trocha poobzerať okolo seba a určite nájdete v blízkom parku či športovom areáli organizovanú hodinu jógy, HIIT tréning, či iné obľúbené cvičenie.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto športy musíte v lete zažiť!