Tieto športy musíte v lete zažiť!

Leto je ideálnym obdobím na vyskúšanie vecí, o ktorých celý rok snívame. Keď si teda konečne nájdeme čas a naplánujeme dovolenku, treba si ju užiť a nie len lenivo ležať na pláži. Máme pre vás niekoľko tipov, ako ju prežiť dobrodružnejšie.

Už viete, čo budete robiť na dovolenke alebo cez dni voľna? Využite príležitosti, ktoré sa vám ponúkajú a opustite na chvíľu sivú realitu. Nebojte sa skúšať nové veci, celý život môžete objavovať veci, o ktorých ste ani nevedeli, že vás budú baviť. A najmä rôzne športy sú tu len a len pre vás. Tak vezmite rodinu, partiu priateľov, či sa niekam vyberte len tak osamote a užívajte si leto naplno!

Potápanie

Nie je nič krajšie, ako sa ponoriť pod morskú hladinu a obdivovať krásy života skrytého pod azúrovou vodou. Nájdite si dobrého inštruktora, zabezpečte alebo požičajte si výstroj a dobrodružstvo môže začať. Na chvíľu zabudnete na všetky problémy, odreagujete sa a budete si len vychutnávať podmorský svet. Spoznáte veci, predtým videné len v dokumentárnych filmoch a uvidíte stovky rôznorodých živočíchov a rastlín, ktoré sa tu skrývajú.


Zrelaxujte sa:

Plávanie - univerzálny šport

Windsurfing

Windsurfing je v podstate kombinácia surfovania a jachtingu. Spočiatku sa vám možno tento šport bude zdať ťažší, pretože na správny pohyb surfovacej dosky je potrebná technika. Doska so sťažňom a s plachtou sa musí kontrolovane kĺzať na vodnej hladine. No keď sa naučíte správne manévrovať do strán a v pohode udržíte rovnováhu, budete si windsurfing naplno užívať.

Vodné lyže alebo wakeboarding

Ste milovníkom vodného adrenalínu? Potom je zážitok na vodných lyžiach a wakeboarding určený práve vám. Divoká jazda na vodných lyžiach a "vodné snowboardovanie" za motorovým člnom vám zdvihne adrenalín v krvi. Účastník dostane poučenie od inštruktora, ako vykonávať tento šport. Aktivita je len pre jedného účastníka. Nemusíte sa však báť, keby niečo, dostanete i záchranú vestu a prilbu. Za týmto druhom adrenalínu ani nemusíte chodiť ďaleko, zajazdiť na lyžiach či wakeboardovať sa dá i na mnohých slovenských jazerách.

Rafting

Alebo splavovanie je adrenalínový šport, ktorý je vhodný najmä pre partie mladých ľudí. 2-6-členná posádka brázdi divokú vodu na nafukovacích gumenných člnoch. Vybláznite sa tu dosýtosti, najmä, keď zopárkrát vypadnete do vody. No žiadne obavy, záchranná vesta je povinnosťou a každý čln vedie profesionál. A čo by to bolo za rafting, keby ste neskončili mokrí a mierne vyklepaní?

Paintball

Čo tak sa na chvíľu vrátiť do čias letných táborov plných dobrodružstva v detstve a trocha sa vyblázniť? Paintballové ihriská sú na mnohých miestach Slovenska a fantázii sa tu medze nekladú. Skryť sa môžete v lese, prekonávate rôzne prekážky alebo ste v prostredí starých osád či táborov. Pravidlá sú jednoduché - rozdelíte sa na družstvá, každý dostane prilbu a guličkovú zbraň a snaží sa čo najviackrát zasiahnuť súperov. Vyhráva družstvo s najviac bodmi.

Turistika

Počas horúcich letných dní nie je nikdy na škodu zájsť si do hôr sa trochu schladiť. Nadýchať sa sviežeho vzduchu a najmä spraviť zopár výletov po okolí. Ak ste na tom s kondíciou dobre, určite si naplánujte aj niekoľkohodinovú turistiku s prevýšením, keď prejdete kopce i doliny, pozriete si skaly i plesá a na záver budete mať zo seba vynikajúci pocit.

Navyše, ak počas vášho pobytu v horách absolvujete aspoň 3-4 túry, po návrate domov uvidíte,ako sa vám zlepší celková forma. Na Slovensku máte pestrý výber, či už si zvolíte Tatry, Malú Fatru alebo Slovenský raj, vedzte, že máte čo spoznávať! Nezabudnite na dobrú výbavu, kvalitné topánky a najmä dostatočné zásoby jedla a vody.


Bez tohoto športu by to nebolo pravé leto! Prečítajte si o ňom viac!

Plávanie - univerzálny šport