16 najväčších mýtov o akné v dospelosti

Myslíte si, že akné je nechcenou výsadou tínedžerov? Omyl. Ten, kto nikdy nemal ani jedinú vyrážku, má skutočné šťastie a ten, kto áno vie, aké nepríjemné a bolestivé môže akné byť.

Akné Zdroj foto: Shutterstock.com

1. mýtus: vaša strava nesúvisí s tvorbou akné

Štúdie v 60. a 70. rokoch preukázali, že čokoláda nemá žiadny vplyv na akné. Z toho si ľudia odvodili, že to platí pre stravu všeobecne a výskumníci sa touto témou úplne prestali zaoberať na ďalších 40 rokov. Pravdou však je, že existuje pomerne úzka spojitosť medzi tým, čo jete a tým, v akom stave je vaša pleť.

Bolo dokázané, že ľudia, ktorí jedli viac cukrov, mliečnych produktov a nezdravých tukov mali oveľa väčšie sklony k tvorbe akné ako zastáncovia zdravšej stravy.


Prečítajte si aj:

Tvár bez akné: Skúste masku z medu!


2. mýtus: ak trpíte akné, nemali by ste jesť čokoládu

Druhý mýtus úzko nadväzuje na ten prvý. Áno, strava súvisí v tvorbou akné a samozrejme, aj čokoláda. Dobrou správou však je, že ju rozhodne nemusíte úplne zatracovať.

Každá potravina s vysokým glykemickým indexom zvyšuje hladinu steroidného hormónu kortizolu v krvi, a teda zhoršuje akné. Obsahujú ho najmä cukry, pečivo a biele cestoviny. Rafinované sacharidy zvyšujú množstvo inzulínu v organizme, čo zvyšuje produkciu mazu, ktorý následne upcháva póry. Teda áno, mliečna čokoláda naozaj zhoršuje stav akné.

Ale je tu aj dobrá správa. Sladkú dobrotu si napriek tomu dopriať môžete a to aj bez toho, aby na vašej pleti vyrašili pupienky.

Akné totižto nespôsobuje kakao v čokoláde, ale pridané cukry a mlieko. Preto, ak sa pochúťky vzdať nechcete, vyberte si takú, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaového prášku. Čím vyššie percento kakaa čokoláda má, tým menší je glykemický index.

3. mýtus: akné je problémom tínedžerov

Nie je pravda, že z akné musíte vyrásť. Výskum, vykonaný na viac ako 1000 dospelých preukázal, že viac ako 50 percent žien medzi 20. a 29. rokom, 35 percent medzi 30. a 39. rokom a 26 percent žien medzi 40. a 49. rokom života majú akné. Na vine je ten istý hormón ako v puberte - estrogén. Zvyšuje sa v období začiatku menštruačného cyklu rovnako ako počas perimenopauzy, predchádzajúcej menopauzu. Zvyšuje tvorbu mazu a spôsobuje bakteriálne zápaly v podobe vyrážok v puberte i neskôr v dospelosti.

4. mýtus: makeup zhoršuje akné

Niektoré produkty skutočne **môžu spôsobovať upchávanie ** a následne akné, avšak ten správny makeup dokonca dokáže pomôcť s jeho liečbou. Najvhodnejšia je púdrová konzistencia s minerálnymi zložkami a obsahom oxidu kremičitého, titaničitého či zinočnatého.

5. mýtus: opaľovací krém upcháva póry

Existujú dva druhy UV filtrov. Chemické prenikajú do pokožky a premieňajú UV žiarenie na ultračervené žiarenie, teda na teplo. Prírodná varianta, fyzické filtre, sú zložené z prírodných pigmentov - titandioxid, magnézium alebo zinkoxid, teda oxid zinočnatý. Minerálne častice vytvoria na pokožke plášť, odrážajúci a rozptyľujúci slnečné lúče.

Zatiaľ, čo niektoré chemické filtre dokážu pokožku podráždiť, tie fyzické jej dokonca môžu pomôcť. Oxid zinočnatý zabíja baktérie, spôsobujúce akné.

6. mýtus: silnejší produkt neznamená lepší

Ak ste si niekedy pozerali ingrediencie v kozmetických prípravkoch proti akné, viete, že takmer všetky obsahujú dve zložky - benzoylperoxid a kyselinu salicylovú. Je na to dobrý dôvod. Účinná kozmetika na liečbu akné totiž robí dve veci - odopcháva póry, na čo slúži kyselina salicylová a zabíja baktérie, o čo sa postará kyselina benzoylperoxid.

Ak si teda nabudúce budete čítať zloženie prípravkov na liečbu akné, je dôležité, aby obsahovali tieto dve zložky. Koľko ich však obsahujú nie je nijako zvlášť podstatné. Výskumy preukázali, že neexistuje nijaký rozdiel medzi účinkom výrobkov s 2,5 percentami benzoylperoxidu a prípravkov s 10 percentami tejto látky. Možno jedine v tom, že tie silnejšie viac dráždia pokožku.

7. mýtus: zubná pasta lieči akné

Zubné pasty zvyčajne obsahujú látku podobnú prášku do pečiva, peroxid vodíka, alkohol, mentol a esenciálne oleje, čo skutočne môže vysušovať vyrážky. Avšak keďže neslúžia na natieranie na pokožku, môžu pôsobiť dráždivo a spúšťať iné kožné nepríjemnosti. To znamená, že doslova len vymeníte jeden problém za druhý.

8. mýtus: slnko zlepšuje akné

Opaľovanie síce môže zredukovať zápaly vo vašom tele, a keďže akné je taktiež zápalové ochorenie, môže sa vám zdať, že ho slnko lieči. Čo ale nevidíte je ako lúče prenikajú pod kožu a pohlcujú z nej kolagén, látku, udržiavajúcu pokožku pevnú a mlado vyzerajúcu. Keď mizne kolagén, póry nemajú okolo seba dostatočnú oporu a otvárajú sa. Tento proces môže mať trvalé následky napríklad v podobe nemiznúcich čiernych bodiek. Navyše, spálenie spôsobuje, že sa koža ťažšie hojí a zvyšuje tak riziko vzniku jaziev.

9. mýtus: čierne bodky tvoria nečistoty, usadené v póroch

Čierne bodky nemajú s nečistotami nič spoločné. Kožné bunky sa prirodzene čistia tým, že produkujú olej a odumreté čiastočky von z pórov. Ak tento proces neprebehne dostatočne rýchlo, zvyšky oleja, odumretých čiastočiek a proteínu sa v nich usadzujú a vytvoria to, čo my ľudovo nazývame čierne bodky. Nečistoty z vonkajšieho prostredia nemajú nijaké zastúpenie.

Dermatológovia odporúčajú proti týmto nepríjemnostiam bojovať pomocou retinoidov, chemických látok, príbuzných vitamínu A. Zrýchľuje proces čistenia kože, teda zanecháva póry priechodné a čisté.

10. mýtus: vyrážky sú znakom nedostatočnej hygieny

Nebolo by skvelé, keby ste akné mohli jednoducho večer zmyť z tváre spolu s makeupom? Ale to nejde. Nadmerné umývanie tváre dokonca môže mať opačný efekt, a teda spôsobiť ešte viac problémov. Zbavujete pokožku jej prirodzeného maziva a dehydratujete ju, čo spôsobí, že ho začne vylučovať viac než je prirodzené. To, pochopiteľne, akné len zhoršuje.

Dermatológovia odporúčajú ráno používať prípravok s benzoylperoxidom, nasledovaný tonerom, obsahujúcim kyselinu salicylovú. Zakončite natrením tváre nejakým ľahkým krémom pre optimálnu hydratáciu.

Večer stačí použiť jemnú čistiacu vodu. Vyhnite sa pílingom a výrobkom, obsahujúcim laurylsulfát sodný, môžu pleť dráždiť. Následne použite retinolový krém. Pred spaním už nie je treba znovu použiť benzoylperoxid ani kyselinu salicylovú.

11. mýtus: krémy zhoršujú akné

Natieranie mastného krému na už aj tak mastnú pokožku sa môže zdať nelogické, ale nie je. Tu sa je treba vrátiť k predchádzajúcemu bodu, ktorý hovoril o dehydratácii, spôsobenej prehnaným umývaním a náslému nadmernému vzniku mazu. To znamená, že ak použijete ľahký krém každý deň, vaša pleť nebude mať potrebu vziať svoju hydratáciu do vlastných rúk.

12. mýtus: chlór zlepšuje akné

Môže sa zdať, že ak plávate v bazéne s chlórom, vaše vyrážky sa vysušujú a miznú. Tento problém je však obdobný ako ten so zubnou pastou. Chlór dokáže vysušiť akné, ale dráždi pokožku, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť zasa iné kožné problémy. Po kúpaní v bazéne si preto tvár vždy opláchnite a použite bezolejnatý krém na odstránenie pocitu suchosti.

13. mýtus: vytláčaním akné zmizne

Odborníci radia, ruky preč. Hnisavá vyrážka dokáže zmiznúť už do troch dní, no pokiaľ ju vytlačíte, môže to trvať aj mesiace. Navyše, vytláčanie spôsobuje vašej pokožke traumu, čo môže viesť k zápalom či dokonca infekciám. Namiesto vytláčania, skúste radšej použiť vhodné kozmetické prípravky na liečbu akné.

14. mýtus: akné na tele vyžaduje rovnakú starostlivosť ako to na tvári

Produkty určené na tvár nie sú vašim telom absorbované rovnako. Je to spôsobené tým, že folikuly na tele, zásobujúce vašu pokožku látkami na boj proti akné, sú ďalej od seba ako tie na tvári. Ani najlepší antibakteriálny produkt preto nemusí mať taký účinok, aký by ste čakali.

Porozprávajte sa preto so svojim dermatológom o vhodných antibiotikách a upravte svoju stravu.

15. mýtus: vlasové produkty s akné nijako nesúvisia

Vlastne práve naopak. Tento druh akné vzniká pri opakovanom kontakte niektorého druhu olejov vo vlasovej kozmetike s vašou tvárou. Aby ste sa ho zbavili, vyhnite sa používaniu výrobkov, obsahujúcich vazelínu a uprednostnite produkty na vodnej báze pred tými na olejovej báze.

16. mýtus: stres nemá na akné vplyv

Tá vyrážka, ktorá sa ako naschvál objavila práve počas vášho svadobného dňa, zrejme nebola iba nešťastná náhoda. Stres vytvára v tele hormonálnu nestabilitu, čo môže viesť k akné. Istá štúdia dokazuje, že vystresovaní tínedzeri sú až o 23 percent náchylnejší na vznik silného akné ako tí, ktorí nezažívajú až toľko psychického tlaku. To však platí aj pre dospelé ženy a mužov.

Žiaden strach, nemusíte teraz dať výpoveď vo vašej hektickej práci alebo trpieť akné až do odchodu detí na vysokú. Napríklad už 90 minútová hodina jogy dokáže vašu hladinu stresu účinne zredukovať.


Prečítajte si aj tento článok:

Tvár bez akné: Skúste masku z medu!

simka111

Len lotor môže povedať, že akne je dôsledkom nedostatočnej hygieny...
U mňa akne spôsobuje hormonálna nerovnováha, tiež gény bohužiaľ a stres samozreme...
Ja odporúčam pravidelne pitie ženského čaju a užívanie púpalky. Skúsiť hormonálnu jógu, alebo aspoň relaxačné cvičenia.
Obmedziť príjem mliečného a cukru
Pravidelna návsteva kozmetičky a ak je stav vážny tak aj kožnej lekárky. A prírodna kozmetika a oplachovanie pleti bylinkami.