FITFEST: zdravý životný štýl nie je len o cvičení a diétnych potravinách

Zaujímate sa o svoje zdravie, zdravo jete, športujete a pravidelne študujete najnovšie informácie v tejto oblasti? Ako však zamedziť tomu, aby ste sa v nich strácali? Mladá dynamická skupina ľudí sa rozhodla byť nápomocná v 4 najdôležitejších okruhoch zdravia – zdravotný stav, šport, jedlo a myseľ. Organizuje festival s odborníkmi pre všetkých a zadarmo. Vyspovedali sme Nikoletu Stasinkovú z FITFEST tímu.
Cvičenie vonku

FITFEST - festival zdravého životného štýlu | Zdroj: súkr.archív

RED: 1. Ak sa povie zdravie, čo je pre vás v tejto oblasti na Slovensku najviac alarmujúce?

NS: Podľa môjho názoru je najviac alarmujúci prístup ľudí k vlastnému zdraviu. Mnohí sa zabúdajú venovať sebe, keďže v dnešnej dobe sú priority úplne inde. Nechodia na preventívne prehliadky, nedoliečujú chrípky, nevenujú pozornosť varovným signálom tela a ani psychike. Ľudia by sa mali naučiť „vypnúť“, dopriať telu a mysli energiu, potrebnú starostlivosť.

RED: 2. Zdravie, to nie je len dobrá kondícia, ale i silná psychika. Aké sú základné kroky k jej dosiahnutiu?

NS: Dá sa povedať, že základom dobrej psychiky je zdravá sebadôvera a odhodlanie pre zmenu k lepšiemu. Treba si najmä uvedomiť, že zdravie je spojením prevencie, správnej životosprávy, pohybu a vyrovnanej mysle. Každý jeden okruh je veľmi dôležitý pre celkový zdravý životný štýl a každému treba venovať rovnakú pozornosť. Nie je to len o tom, že budeme cvičiť a jesť diétne potraviny.

Treba mať rád seba, svoje telo a potom sa dostavia viditeľné a trvalé výsledky. Prvými krokmi sú vnútorná motivácia, sebadôvera a odhodlanie žiť krajšie, pohodlnejšie a plnohodnotne.

RED: 3. V súčasnosti sa nielen v médiách stretávame s často rozporuplnými zdravotnými odporúčaniami. Čo je niekde zdravé, je zase inde nezdravé. Máte radu, ako sa v týchto informáciách vyznať?

NS: Je pravda, že sa strácame v mori informácií o zdravom životnom štýle. A aj vďaka tomu vznikla myšlienka zorganizovať festival FITFEST. Chceme ľuďom ukázať, že ich telo je najlepším ukazovateľom. Treba ho počúvať. Niekedy netreba riešiť toľko veľa informácií, čo je dobré alebo zlé. Každý, kto sa venuje zdravému životnému štýlu, má v určitom smere pravdu.

No všetko je individuálne, preto je dôležité poznať vlastné telo, akú pomoc potrebuje a potom vyhľadávať informácie, poradiť sa s profesionálmi a skúsiť aplikovať získané poznatky. Nič nie je len tak a aj na to, aby sme poznali vlastné telo, je potrebné veľa skúšať. Na FITFESTE bude mnoho profesionálov, ktorí ľuďom ukážu smer. Následne je už len na človeku, čo chce vylepšiť, zmeniť.


Prečítajte si tiež:

Ako prejsť na zdravý životný štýl?


RED: 4. Zdravá strava v posledných rokoch zaznamenáva i v našich končinách boom. Napriek tomu je stále veľa ľudí, ktorí sa tvrdohlavo držia tradičných, často nezdravých jedál. Nevedia si predstaviť deň bez pečiva, mäsa či kávy. Čo s nimi?

NS: Zhrnula by som to známymi vetami: ,,Sme strojcom svojho osudu.“ ,,Sme to, čo jeme.“ Nie je možné nútiť ľudí k zmene, je to len ich rozhodnutie. Niekedy si to však uvedomia, až keď je neskoro. Dúfame, že také projekty ako FITFEST dokážu ľudí minimálne inšpirovať a motivovať. Už aj obmedzenie nezdravej stravy je pokrok.

Vegetariáni verzus mäsožravci

FITFEST - festival zdravého životného štýlu | Zdroj: súkr.archív

RED: 5. FITFEST ponúka všetko ohľadom zdravia, športu, zdravého jedla a myslenia. Čo vás priviedlo k myšlienke zorganizovať festival s týmto zameraním?

NS: Mala som v detstve problémy s bolesťou brucha a alergiami, vďaka tomu som sa pomerne skoro začala venovať skúšaniu alternatív, keďže mi lieky nepomohli. Ako prvé som vynechala mäso. Približne od 9 rokov som vegetariánkou a môj zdravotný stav sa každým rokom lepší. Mňa robí zdravšou obmedzenie živočíšnej stravy a každodenný úsmev na tvári. Videla som, že stačí málo – poznať svoje telo, preto som sa začala radiť s profesionálmi.

Neskôr vznikla myšlienka podať tie správne informácie ďalej, čo najviac ľuďom. Zistila som, že niečo také ako komplexný festival zdravia na Slovensku chýba. Inšpirácia prišla tiež z rôznych zahraničných projektov, kde je práve spojenie spomínaných 4 pilierov základom zdravého životného štýlu.

RED: 6. Na čo sa môžu tešiť návštevníci tento rok? Venujte sa špeciálne nejakej problematike, na ktorú chcete prioritne poukázať?

NS: Návštevníci sa môžu tešíť na najkomplexnejší festival zdravia. Na zónu Šport, kde si môžu vybrať z radu cvičení ako pilates, joga, crossfit, zumba, tabata a iné. Na zónu Jedlo s ponukou zdravých pochúťok pre milovníkov „veggie“ aj „mässie.“ V zóne Zdravie sa ľudia zorientujú sa v mori informácií, ako byť fit, vďaka prednáškam odborníkov a rôznym meraniam, ktoré ukážu skutočný obraz. A v zóne Myseľ bude prevládať psychológia, motivácia a ezoterika. Prioritne chceme poukázať na prevenciu a poznanie svojho tela.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako prejsť na zdravý životný štýl?