Ako si posilniť kĺby?

Kĺby sú pohyblivé spojenia dvoch alebo viacerých kostí. Tvorí ich kĺbová hlavica a kĺbová jamka, plochy sú pokryté chrupavkou. Uzatvára ich kĺbové puzdro, ktoré fixujú svaly okolo kĺbu. Preto je dôležité posilňovať svaly okolo kĺbu, najlepšie silovým tréningom.

Kĺby a šport

V kĺboch sa nachádza väzivová chrupka, ktorá je odolná voči tlaku. U športovcov sú kĺbové chrupky hrubšie než pri bežnej populácii. To znamená, že športovanie pomáha aj spevňuje kĺbový aparát.

Zloženie kĺbu:

  • kĺbová hlavica

  • kĺbová jamka

  • kĺbové puzdro

  • chrupavka

  • kĺbové väzy

Druhy kĺbov:

Jednoduché kĺby – spojujú dve kosti (ramenný kĺb).

Zložené kĺby – spojujú viac ako tri kosti (kĺby zápästia alebo kolenný kĺb).

Funkcia kĺbového puzdra nám umožňuje rozsah pohybu a ohraničuje rozsah pohybu.

Kĺbové puzdro je zložené z dvoch vrstiev:

Fibrózna vrstva – vonkajšia väzivová vrstva, ktorá je zložená predovšetkým z kolagénových vlákien. Úlohou je stabilizácia a fixácia kĺbu.

Synoviálna vrstva – vnútorná vrstva puzdra, zložená z riedkeho väziva, ktoré je pokryté synoviálnymi bunkami. Má veľmi dobrú regeneračnú schopnosť, zásobuje kĺb tekutinou (synoviou). Vyživuje chrupavku a znižuje trenie pri pohybe kĺbu.


Prečítajte si tiež:

Cviky na posilnenie artrotických kolien

Výživa je dôležitá

Kĺby s kostrou a svalmi tvoria komplexný systém, ktorý nám umožňuje pohybovať sa. Pre kĺby je tiež dôležitá správna výživa. Je nutné jesť veľa bielkovinovej stravy pre zdravie, kvalitu svalov a kĺbov. Ku vhodným potravinám patria obilniny, chudé mäso, strukoviny, vajcia. Vhodné je dopĺňať vitamín C, horčík, vápnik, fosfor, mangán, zinok, vitamín D a omega-3 mastné kyseliny.

Doplnky výživy

Kolagén je základnou jednotkou všetkých spojivových tkanív. Ide o vo vode nerozpustnú bielkovinu. Pozitívne pôsobí na stav chrupaviek a zubov, pevnosť a pružnosť vlasov, nechtov, pokožky a zmierňuje vznik celulitídy.

V gumených medvedíkoch je malé množstvo kolagénu, takže nečakajte nijaký pozitívny efekt. Lepším variantom je konzumovať aspik alebo huspeninu, ktorá obsahuje najviac kolagénu. Ide o bielkovinu živočíšneho pôvodu, dodávajúcu telu aminokyseliny pre tvorbu kolagénu.

Glukosamín, väčšinou získavaný z mušlí pôsobí preventívne pri liečbe artritídy, artrózy a osteoporózy. Zmierňuje bolesti v kĺboch, má protizápalové účinky.

Žraločia chrupavka má dlhú tradíciu v čínskej medicíne. Obsahuje stavebné zložky potrebné pre tvorbu, regeneráciu a udržiavanie chrupaviek. Slúži na liečbu aj na prevenciu ochorenia pohybového aparátu. Prináša úľavu ľudom trpiacim artritídou či rednutím kostí.

Športy vhodné pre kĺby

Bolesť kĺbu môže byť spôsobená priamym poranením kĺbu alebo artritídou.

Plávanie je ideálnym športom pre kĺby, pretože ich vo vode nezaťažujeme a zároveň posilňujeme svaly.

Cyklistika je vhodným a šetrným cvičením na posilnenie kĺbov a tiež vynikajúci šport na rozvoj aeróbnej vytrvalosti.

Posilňovacie cvičenia spevňujú a budujú svaly okolo kĺbov, čo prispeje i k pevnejším kĺbom.

Strečing pomáha k zvýšeniu kĺbovej pohyblivosti. Flexibilita nám umožňuje vykonávať veľké rozsahy pohybov a tiež uvoľňovať svalové napätie.

Výrazne kĺby zaťažujú nadbytočné kilogramy, to znamená že riziko zranenia svalov a kĺbov je potom väčšie.


Prečítajte si aj tento článok:

Cviky na posilnenie artrotických kolien

lenockaaa5

Posilite svoje kĺby pomocou výživového doplnku FLEX CARE od Vianutra. Výživový doplnok FLEX CARE je komplex účinných látok na všestrannú podporu pohybového systému. www.vianutra.com

peter m

Pozor, tento príspevok je od používateľa, ktorý často do diskusie vkladá obchodné ponuky.

ja som skusal barsake doplnky ale nefungovalo nic, nakoniec som sa rozhodol pre bandaz na koleno aby mi to spevnilo a lepsie sa mi cvicilo.
takze asi tak.ale neobjednavajte si alcne smejdy radsej investujte do valitnej bandaze
tato sa mi velmi pacila a a j mi drzi koileno www.ortoshop.sk