5 problémov športovcov, s ktorými ste sa možno stretli aj vy

Športovci sa nám spájajú s dokonalým telom i zdravím. No i u nich sa vyskytujú problémy, ktoré im určite ostatní nezávidia. Pozrite sa, čo vás môže postretnúť, ak patríte k dlhodobo a náročne trénujúcim.

Tráviace ťažkosti

Mysleli ste si, že športovci vďaka svojmu nadpriemernému výdaju energie môžu zjesť hocičo a v akomkoľvek množstve? Mýlite sa. Mnohí by vám vedeli rozprávať o problémoch s trávením po náročnom tréningu či preteku. To, aké "palivo" dodá športovec svojmu telu, sa prejaví v nasledujúcich hodinách či už pozitívne alebo negatívne. Všeobecne sa odporúča jesť 2-3 hodiny pred fyzickou aktivitou.

Každý zo športovcov by mal mať zoznam svojich potravín, ktoré sú pre neho najideálnejšie a takisto i tých, čo mu spôsobujú problémy. Do úvahy často treba vziať aj takzvanú "vnútornú nervozitu" pre dôležitými súťažami. Čiže žiadne fastfoody, mastné jedlá, sladkosti. Niektorým robia problém i mliečne výrobky, pečivo alebo mäso. Radšej si tieto zložky potravín dopriať po záťaži alebo počas voľných dní.

Miznúca menštruácia

Ženy majú od prírody väčšiu tukovú zásobu ako muži. Avšak vplyvom častého a dlhodobého trénovania jej pomer klesá. Na tele viac vystupujú svaly a šľachy. Okrem toho sa do krvi vyplavuje viac testosterónu, pričom hladina estrogénu je nízka. To má za následok vynechávanie až absenciu menštruácie. Pri tomto jave si treba dávať pozor najmä na dopĺňanie potravín bohatých na vápnik, pretože neskôr vám môže hroziť osteoporóza. Takisto sa znižuje šanca na otehotnenie. Hormonálnu nerovnováhu vám pomôže vyriešiť váš gynekológ.


Prečítajte si tiež:

Veľa športujete a stratil sa vám menštruačný cyklus? Pozor na ženskú športovú triádu!


Anémia

Chudokrvnosť sa spája s nedostatkom železa. Ide o najdôležitejšiu zložku krvného farbiva hemoglobínu. Anémia sa objavuje najmä u tých jedincov, ktorí sa venujú vytrvalostným športom. Napríklad bežci by mali dbať o zvýšenie početnosti červených krviniek formou stravy bohatej na železo alebo suplementami. Pri nedostatku tejto látky v organizme budete skoršie unavení, obmedzí sa zásobovanie mozgu a svalov kyslíkom a môže na to doplatiť i vaša imunita. A to ku lepším výkonom rozhodne nepridá.

Kĺby, kolená, členky

U každého športovca je to individuálne. Závisí od faktorov ako genetika, životospráva i prevedenie tréningov. No po čase sa i tak objaví či už bolesť kolien, kĺbov alebo aspoň napuchnuté členky. Často sa z nedostatku magnézia objavujú i kŕče v lýtkach. Najlepšou prevenciou je správna strava bohatá na vitamíny a minerály, výživové doplnky, ako už spomínané magnézium, omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, kĺbová výživa. V prípade potrieb i ďalšie.

Treba si však dávať pozor na ich kvalitu, pretože v poslednej dobe sa na trhu objavili napríklad i výrobky primárne určené pre kone. Obsahujú látky, ktoré v ľudskom organizme nemajú čo robiť a môžu predstavovať značné riziko.

Tvrdá zošúchaná koža, pľuzgiere, otlaky

Bežci, ktorí majú denne v nohách často viac ako 10 kilometrov, by vám vedeli rozprávať o tom, že ich chodidlá sú často zhrubnuté s tvrdou kožou a vo veľmi náročných podmienkach sa zjavia i pľuzgiere. Prevenciou je časté krémovanie, hydratácia, menenie ponožiek. Cyklisti sa napríklad môžu stretnúť vplyvom trenia na spotených oblastiach tela so zošúchanou pokožkou, občas až do krvi. V takýchto prípadoch pomôže vazelína. Po cvičení na hrazde, či s činkami niekedy tiež ruky športovca vyzerajú horšie ako ruky pracovníka na stavbe. Opäť platí: krémovať a okrem toho si zaobstarať rukavice na cvičenie. Dobrým trikom je aj pokriedovanie alebo popieskovanie rúk.


Prečítajte si aj tento článok:

Veľa športujete a stratil sa vám menštruačný cyklus? Pozor na ženskú športovú triádu!