Povinná výbava na dovolenku

Kamkoľvek idete na dovolenku, treba si vždy ujasniť, čo všetko budete potrebovať. Netreba sa toho však báť. Niekedy postačí držať sa nasledovného zoznamu.

Zoznam vecí, ktoré sú dôležité pre cestu do dovolenkových destinácii:

1. Opaľovací krém

Krém s UV faktorom je najpodstatnejšou vecou, ktorú by sme jednoznačne nemali zabudnúť. Dnes existuje niekoľko druhov od krému po mlieko, hmlu, suchý olej... Deti a ľudia s veľmi svetlou a citlivou pokožkou by mali zvoliť čo najvyšší ochranný faktor. Jedinci, ktorí na rozdiel od svetlých typov jednoduchšie dosiahnu hnedé opálenie, môžu zvoliť slabšie faktory.

2. Mlieko po opaľovaní

Častým problémom na dovolenkách býva spálenie sa v dôsledku nedostatočného natierania sa opaľovacím krémom. Ako prvá pomoc slúžia ** s obsahom Panthenolu.** Veľké plus, ak obsahujú aj kyselinu hyalurónovú, prípadne aloe vera, rakytník. Osvedčené sú spreje, ktoré po nanesení vytvoria jemný chladivý efekt. Nebojte sa po nich siahnuť.


Čo by nemalo chýbať v cestovnej lekárničke?

3. Lieky

Lieky sú ďalšou dôležitou súčasťou dovolenky. Strava, na ktorú nie sme denne zvyknutí, nám môže isto narobiť nepríjemnosti. Isto by ste neradi strávili dovolenku na izbe namiesto kúpania sa v mori a podobne.

V domácej lekárničke určite nesmie chýbať:

  • Čierne uhlie – absorbuje všetky nečistoty, vhodné na hnačku.

  • Lieky proti hnačke – častým problémom býva stres z cestovania, jedlo a podobne.

  • Antipyretiká, analgetiká – lieky proti bolesti a horúčke (pre deti v podobe sirupu alebo čapíkov).

  • Kvapky do očí, uší, nosa – v prípade, že sa vám dostane nečistota do oka, voda v uchu, nádcha.

  • Kašeľ – najideálnejšie zvoliť kombináciu na suchý aj vlhký kašeľ.

  • Bolesť hrdla – pastilky na cmúľanie, prípadne sprej.

  • Probiotiká – obnovujú črevnú flóru v prípade, ak bola narušená hnačkou z jedla, prípadne chorobou, užívaním antibiotík, stresom.

Z tých menej potrebných vecí, ktoré by ale určite potešili v prípade potreby, sú nejaké obväzy, náplasti, krém na bolesť, prípadne na opuchy octanová masť.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo by nemalo chýbať v cestovnej lekárničke?

Martinox

ked už autom na dovolenku, tak to chce velké, kvalitne a bezpečne auto.Predsa len, povedzie to celu rodinu, takže bezpečnost na prvom mieste

Hena-Martinkova

Pokiaľ sa ide autom, tak je to ešte fajn lebo do neho sa dá natrepať toho viacej. Horšie to je ísť lietadlo, kde je obmedzená batožina :-)

Lionela

ked už na dovolenku s autom, tak to chce niečo poriadne velke a bezpečne. Nie maličke, ktore ked naplnim, tak nevidím cez zadne sklo.Takže ude nejake kombi, alebo SUV