Srdcový infarkt u športovcov alebo športom k náhlej smrti...

Fyzická záťaž je všeobecne považovaná za zdravie prospešnú. Pri vrcholovom športe to však nie vždy platí...

Kardiovaskulárne problémy ohrozujú už aj mladšie ročníky. Náhla smrť je definovaná ako úmrtie, ktoré nastáva do jednej hodiny po prvom objavení infarktu. Medializované sú najmä prípady športovcov, ktorí zomreli náhle na štadióne.

Hlavnou príčinou náhlej smrti je skutočnosť, že mladí športovci nedoliečujú bežné ochorenia, ako napríklad virózy, angína. Potom môže nastať závažný zdravotný problém, akým je zápal srdcovej svaloviny. Spôsobuje oslabenie srdca a v neskoršom veku môže nastať infarkt.


Pozrite si tiež:

Únavová zlomenina a zápal okostice


Hlavnými príčinami náhlych úmrtí u mladých športovcov sú:

  • hypertrofická kardiomyopatia (geneticky podmienené)

  • nediagnostická hypertrofia ľavej komory

  • vrodená anomália vencovitých (koronárnych) tepien

  • myokarditída (zápal srdcového svalu)

  • dilatačná kardiomyopatia

  • vrodená chyba aortálnej chlopne

Preventívne lekárske programy

Echokardiografia - vyšetrenie srdce pomocou ultrazvuku.

Záťažový test na bicyklovom ergometri za súčasného snímania elektrokardiogramu a krvného tlaku alebo ambulantným monitorovaním srdcového rytmu.

EKG, Holter - malé vreckové prenosné zariadenie, napájané z batérie. Umožňuje zachytiť a tiež odlíšiť nezávažné srdcové nepravidelnosti od potencionálne nebezpečných, tzv. malígnych arytmií.

Šelest na srdci

Šelest na srdci je relatívne častým nálezom pri vyšetrení pacienta použitím fonendoskopu. Je dobré si uvedomiť, že nie každý šelest na hrudi musí byť spojený práve so srdcom. Náhodné zistenie šelestu väčšinou nie je závažným príznakom, ale aj tak by mal byť každý posluchový nález detailnejšie vyšetrený pri použití zobrazovacích metód (EKG, ECHO).

Vrodená srdcová chyba

Srdcová chyba je spojená s abnormálnym prietokom krvi v srdci, zapríčiňujúcim vznik šelestu. Šelest vzniká od narodenia a väčšinou je odhalený pri pravidelných prehliadkach. Je dôležité a nutné robiť EKG, najmä ultrazvuk srdca (ECHO), ktorý odhalí vrodené chyby, poruchy chlopní, či niektoré formy perikarditídy.

Prevencia srdcových infarktov u športovcov

Podľa kardiochirurgických odborníkov sa podobným tragédiám môže zabrániť, keď budú mladí športovci podstupovať ultrazvukové vyšetrenia srdca (echokardiografiu). Tiež sa zhodujú v názore, že za smrť v týchto prípadoch obvykle môže srdečná arytmia spôsobená vrodenou srdečnou chybou, ktorú by ultrazvukové vyšetrenie pomohlo odhaliť včas.

Vrcholový šport predstavuje pre srdce človeka veľkú záťaž, ktorá môže zvýšiť riziko náhlej srdcovej smrti až šesťkrát oproti rekreačným športovcom. I keď sa robia vo vrcholovom športe pravidelné lekárske prehliadky, často sa to ignoruje. Dôvodom sú najmä peniaze.

Teraz ruku na srdce, pokiaľ by ste vedeli, že máte srdcovú chybu, išli by ste hrať futbalový zápas za 12 miliónov?


Aj tieto problémy môžu postihnúť športovcov:

Únavová zlomenina a zápal okostice

Pag

Infarkty sa vyskytujú preto, lebo my sa snažíme viac menej len o posilňovanie svalov a o rozširovanie ciev v nohách a nie v rukách. Ja infarkt mať nikdy nebudem, lebo som tak učinil a tým som povedal všetko. Mám cievy široké ako dieselové hadičky a nejaký pľev v nich ma nedokáže vyviesť z miery. Nebudem tu odporúčať cvičenia, ktoré vychádzajú z budhizmu, ale tie by som vám odporúčal, ak sa snažíte o dlhovekosť. Ak sa niekto snaží o krátkovekosť, tak knihy s názvom My successful suicide doposiaľ nikto do knižnice nevrátil, netvrdím, bola to asi dobrá kniha, svojim spôsobom:-) :-(