Spaľovače tukov – ako naozaj fungujú pri chudnutí?

Leto sa blíži míľovými krokmi a pomaly prichádza obdobie, keď sa väčšina z nás bude urputne snažiť, aby v plavkách tento rok vyzerali o niečo lepšie ako teraz. Niekomu možno chýba tá správna motivácia, niekto to zase rád vzdá predčasne. Čo tak si trošičku pomôcť? Trebárs spaľovačom? Ruky hore, kto by to vyskúšal! Pre tých z vás, ktorí pre istotu zdvihli obe ruky, je tento článok.

Strava a pohyb sú základom

Cvičíte do roztrhania tela, ale stále máte faldíčky na bruchu a už si pripadáte ako panáčik? Veľa žien i mužov v takomto prípade siaha po spaľovačov tukov a vnímajú ich ako prostriedok k zaručenému úspechu. Ak však máte nekvalitnú a kaloricky bohatú stravu, tak vám žiadna zázračná "pirula" nepomôže. Chudnutie je predovšetkým o kalorickom deficite! Váš energetický výdaj musí byť väčší ako energetický príjem. Pokiaľ chcete redukovať tuk, správne nastavenou stravou to začína.

Vďaka vhodnej kombinácii strava + pohyb dosiahnete optimálny pomer medzi príjmom a výdajom energie. Spaľovače tukov sú potom nadstavbou, niečím navyše.

Čo je to spaľovač tukov?

Ak hovoríme o spaľovačoch tukov, potom v najvšeobecnejšej rovine máme na mysli látku, zvyšujúcu metabolizmus tukov. Hrá úlohu pri premene tukov na energiu a počas fyzickej aktivity zvyšuje ich oxidáciu.


Prečítajte si tiež:

Tieto potraviny spália tuky za vás


Zvýšenie termogenézy

Termogénné látky nútia telo zvyšovať produkciu tepla. Tento proces je energeticky náročný a zintenzívňuje sa tak výdaj energie. Zvýšená potreba energie je najčastejšie hradená z tukových zásob.

Zvýšenie lipolýzy

Mechanizmus je založený na zvýšenej lipolýze (odbúravanie tukov) v tukovom tkanive. To má za následok, že mastné kyseliny sú viac uvoľnené do krvného obehu, kde potom môžu byť využité ostatnými tkanivami ako zdroj energie. Dôjde k zvýšenej dostupnosti tukových zásob, spotrebováva sa viac energie a dochádza k chudnutiu.

Väčšina spaľovačov tuku funguje na kombináciu oboch princípov a niekedy ich od seba nemôžeme úplne oddeliť.

4 najpoužívanejšie látky v spaľovačoch

  1. kofeín

  2. synefrín

  3. EGCG z extraktu zo zeleného čaju

  4. CLA (konjugovaná kyselina linolová)

1. Kofeín

Kofeín je prírodná látka, prirodzene sa vyskytujúca v káve, čaji alebo guarane. Môžeme ho získať z plodín alebo sa vyrába synteticky. Ide o najdiskutovanejší stimulant a spaľovač vôbec. Kofeín stimuluje šedú mozgovú kôru a odďaľuje tak únavu a ospalosť. Potlačenie alebo oddialenie signálov únavy môže mať vplyv na zlepšenie nielen fyzického, ale aj psychického výkonu.

Kofeín z kávy sa vstrebe rýchlejšie ako ten z tabliet a kapsúl.

Ako kofeín funguje?

Po požití kofeínu začne organizmus zvyšovať produkciu adrenalínu a noradrenalínu (tzv. katecholamínov), ktoré zvyšujú krvný tlak, zrýchľujú činnosť srdca a stimulujú organizmus. Kofeín, vďaka adrenalínu a noradrenalínu, podporuje vylučovanie tuku (mastných kyselín z tukového tkaniva). Ten sa potom využíva ako zdroj energie v pracujúcom svale. Týmto mechanizmom môže kofeín šetriť svalový glykogén. Maximálna koncentrácia kofeínu v krvi je zhruba hodinu po konzumácii a úplne sa vylúči za 3-7 hodín. Len dávajte pozor, aby ste to kofeínom neprehnali!

2. Synefrín

Synefrín (konkretne p-synephrine) je látka, nachádzajúca sa v plodoch pomarančovníka horúceho, čiže Citrus aurantium. Synefrín má pozitívny efekt na zvýšenie lipolýzy (odbúravanie tukov).

Ako synefrín funguje?

Synefrín vykazuje výkon zvyšujúce (ergogénne) účinky. Ide predovšetkým o aktiváciu β-3 adrenoreceptorov, ktoré zrýchľujú metabolizmus a to vedie k lipolýze.

3. Extrakt zo zeleného čaju (EGCG)

EGCG čiže epigalokatechin galát je látka, nachádzajúca sa v zelenom čaji. Zelený čaj obsahuje niekoľko druhov katechínov, sú nimi EGC (epigalokatechin), EKG (epikatechín galát), EC (epikatechín) a už spomínaný EGCG. Všetky katechíny majú podobné vlastnosti, ale EGCG je z nich najúčinnejší. Zelený čaj je známy vďaka mnohým pozitívnym účinkom na organizmus, okrem iného vďaka obsahu katechínov.

Aké sú pozitívne vlastnosti zeleného čaju?

• kardioprotektívny (pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém)

neuroprotektívny (pozitívny vplyv na nervový systém)

• protirakovinový

antiaterogénny (proti upchávaniu ciev)

• regulujúci hmotnosť

ochraňujúci pečeň

• podporujúci zdravie ciev

Ako EGCG funguje?

EGCG inhibuje (potláča) enzým, brániaci odbúravaniu katecholamínov. Vďaka tomuto mechanizmu zostáva v krvnom obehu viac katecholamínov, ktoré môžu mať dlhšie účinky na organizmus. Maximálna hladina katechínov v krvi je cca za 2 hodiny od podania. Ak je skonzumovaný nalačno, je to za cca 60 minút, rovnako ako v prípade kofeínu.

EGCG omnoho lepšie funguje v spojení s ďalšími látkami. Biologická dostupnosť katechínov je totiž veľmi malá (1,68 percent). Je to spôsobené štruktúrou katechínov a s absenciou transportéra zo tráviaceho tratku do tela. Ich vstrebanie je účinnejšie na prázdny žalúdok a predpokladá sa, že vstrebanie by mohol podporiť piperín - učinná látka čierneho korenia, ktorá často býva súčasťou komplexných spaľovačov.

4. CLA

Tukom proti tuku! CLA, čiže konjugovaná kyselina linolová je mastná kyselina, považovaná za užitočnú pri redukcii hmotnosti. Pozitívne účinky tejto mastnej kyseliny spozorovali u zvierat a najnovšie výskumy u človeka naznačujú, že CLA pôsobí na zníženie objemu tukového tkaniva.

Ako CLA funguje?

CLA ovplyvňuje metabolické zmeny, znižujúce tvorbu tukového tkaniva (lipogenézu) a zvýšujúce lipolýzu (odbúravanie tukov). CLA naďalej potláča bunkové delenie a mení aktivitu proteínov, ktoré sa zúčastňujú lipogenézy a lipolýzy. Účinok bol pozorovaný na adipocytoch, čiže tukových bunkách.

CLA nezníži ich počet, ale ich veľkosť. Veľkosť tukových buniek je priamo úmerná obsahu triacylglycerolov (tukov) vo vnútri bunky. Redukuje triacylglyceroly, a tým sa znižuje ich veľkosť. To má teda za následok zmenšenie buniek a výsledkom je menej tuku v organizme.

Toto všetko znie síce veľmi pekne, ale účinnosť CLA na znižovanie hmotnosti nie je nijako výrazné. CLA sa odporúča užívať trikrát denne a to vo veľkosti jednej dávky, zodpovedajúcej 1 500 mg. Spaľovače síce podporujú chudnutie, ale nečakajte veľký zázrak. Treba príjmať optimálne množstvo kalórii. Dôležité je tiež pravidelne športovať, kombinovať silový a kardio tréning.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto potraviny spália tuky za vás

Matej trener

Dobre spracovaná téma a súhlasím so spomenutými spaľovačmi. Som rád, že som našiel článok, v ktorom sa neobhajuje l-karnitín. Tu som napísal tiež pár faktov + názor na karnitín: akozhodit.sk

dodoro07

 A man was going to the house of some rich person. As he went along the road, he saw a box of good apples at the side of the road. He said, "I do not want to eat those apples; for the rich man will give me much food; he will give me very nice food to eat." Then he took the apples and threw them away into the dust.

  He went on and came to a river. The river had become very big; so he could not go over it. He waited for some time; then he said, "I cannot go to the rich man's house today, for I cannot get over the river."

  He began to go home. He had eaten no food that day. He began to want food. He came to the apples, and he was glad to take them out of the dust and eat them.

www.freecontenting.com

Jefitto

Užívam synephrine už skoro pol roka a výsledky sú. Samozrejme, nie je to také zázračné, ako sa môže zdať. Je to len pomôcka, žiadna čarovná pilulka