Mladí by za rok života navyše boli ochotní zaplatiť 10 000 eur! Ktoré choroby ich desia najviac?

Na marcovej konferencii Európskeho parlamentu mládeže (EYP) v Plzni študenti odpovedali na neľahké otázky. Napríklad, koľko by byli ochotní zaplatiť za rok života navyše. Ďalej, ktoré oblasti budú v najbližších 30 rokoch zaťažovať zdravotníctvo najviac alebo čo je najpálčivejším problémom zdravotníckeho systému.

Pre pracovné skupiny spracovala 3M zadanie k téme ekonomiky zdravotníctva. „Študenti sa mali zamyslieť nad tým, ako v Európskej únii implementovať Health Economics tak, aby z nej profitovalo verejné zdravotníctvo členských štátov a cena nebola hlavným a často jediným kritériom pri výbere zdravotníckeho materiálu. S náročným zadaním sa popasovali statočne a na problematiku sa pozreli z mnohých netradičných uhlov. Zaujal manajmä ich dôraz na celoživotné vzdelávanie zdravotníckeho personálu aj v oblasti ekonomiky zdravotníctva,“ zhodnotila študentské prezentácie Mariana Ludanyiova z Medical Solutions Division v 3M.

Rovnakej téme sa venovala aj česká konferencia Veřejné zakázky v souvislostech pod hlavičkou asociácie CzechMed a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR. Na dlhodobú kritiku systému, v ktorom zdravotnícke zariadenia nakupujú najlacnejší, avšak nie najvhodnejší zdravotnícky materiál, reaguje myšlienka predbežnej trhovej konzultácie, ktorá pomôže s vyjasnením potrieb a podmienok ešte pred zahájením výberového konania. To by malo zdravotníckym zariadeniam pomôcť získať najvyššiu možnú kvalitu za optimálnu cenu.

Psychické a psychiatrické ťažkosti budú v budúcnosti väčšou záťažou

Vysokú účasť na zasadnutí Európskeho parlamentu mladých využila spoločnosť 3M na získanie názorov mladých ľudí aj na ďalšie otázky spojené s ekonomikou zdravotníctva. Medzi oblasti, ktoré podľa mladých budú v najbližších 30 rokoch zaťažovať zdravotníctvo najviac, patria podľa odhadov necelej polovice respondentov psychologické ťažkosti a psychiatrické ochorenia. Veľká časť mladých (27 %) uviedla tiež vírusové a infekčné ochorenia a za nimi kardiovaskulárne ťažkosti (25 %) alebo reprodukčné problémy (24 %).

Graf - zdravotné problémy

1stclass.sk | Zdroj: Shutterstock.com


Pozrite si tiež:

Ako si vybrať terapeuta a správny druh terapie? Radí psychológ


Zázračná pilulka

Aj keď sú študenti vo veku, kedy ešte nebojujú s veľkými zdravotnými problémami, je pre nich zdravie tou najvyššou hodnotou. V rámci dotazníka mali možnosť si vybrať, aký účinok by mala mať zázračná pilulka, do ktorej vývoja by byli ochotní investovať. Viac ako tretina (37,5 %) uviedla práve absolútne zdravie. Takmer štvrtina (24 %) by dala prednosť kariére snov a necelá pätina (18 %) by si takto priala zbohatnúť.

Študenti odpovedali aj na neľahké otázky, napríklad koľko by byli ochotní zaplatiť za rok života navyše. Vyberať si mohli na škále od tisíc do desiatich miliónov eur. Viac ako polovica respondentov by sa držala na nižšej hladine tisícov či desaťtisícov eur. Mladí ľudia majú pomerne jasno aj v otázke najväčších nedostatkov zdravotníckeho systému.

Konferencia európskeho parlamentu mládeže

1stclass.sk | Zdroj: súkr.archív

Najpálčivejším problémom je podľa nich chýbajúci zdravotnícky personál a nedostatočné financovanie zo strany štátu.

Milujú technológie, ale svoje zdravie radšej zveria človeku

Napriek tomu, že mladí ľudia sú veľmi skúsení vo využívaní technológií, starostlivosť o svoje zdravie im zatiaľ zveriť nechcú. Aplikácie, strážiace zdravotný stav každého užívateľa alebo algoritmy, ktoré by na základe dostupných dát predikovali vývoj ochorenia pacientov, by využila viac ako štvrtina dopytovaných. O niečo málo menšia časť mladých ľudí je presvedčená, že za svoje zdravie by si mal niesť zodpovednosť každý sám. Ale takmer polovica respondentov sa chce stále spoliehať na svojho praktického lekára.

Zaužívaný prístup sa teda asi meniť nebude. Takmer 80 % respondentov tiež uviedlo, že si lekára vyberá na základe odporúčania rodiny alebo priateľov a viac ako ¾ mladých vzorne chodí na pravidelné lekárske prehliadky.

Postoj generácie, ktorá čoskoro začne byť ekonomicky aktívna, sa v niečom od tej staršej líši a v kadečom zase podobá. Dôležité je, že už dnes nad otázkami udržateľnosti zdravotníctva premýšľa.


Vedeli ste?

Hoci srdcovo-cievne ochorenia podceňujeme, zomierame na ne viac ako na rakovinu