6 tipov, ako si zlepšiť stravovacie návyky a schudnúť

Naše zaužívané stereotypy a veľakrát aj zlozvyky v rámci stravovania nie je ľahké zmeniť. Každý rok si hovoríme, že teraz sa nám to už určite podarí. Nuž, tou asi najprirodzenejšou radou je, aby ste vôbec začali. A ako? Treba si zadefinovať priority a na začiatku sa možno zamerať na zmenu tých jednoduchších stereotypov či zlozvykov.

Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition, vám prezradí niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť na ceste za zmenou.

1. Nastavte si primerané a najmä dosiahnuteľné ciele

Buďte konkrétny. Napríklad „chcem byť fyzicky viac fit“ alebo „chcem sa lepšie stravovať“ sú len veľmi vágne a príliš všeobecné ciele. Namiesto toho si stanovte skutočné a merateľné ciele ako napríklad „každý deň pôjdem na 30-minútovú prechádzku“ alebo „dvakrát do týždňa si pripravím a prinesiem vlastný obed“.

2. Začnite s tými jednoduchšími zmenami

Ak totiž úspešne zvládnete zmeniť jednoduchšie zlozvyky, nabije vás to energiou pokračovať v ďalších zmenách. Ak vytrváte, postupom času sa vám na konte nazbiera viacero dobrých zmien, ktoré sa môžu pozitívne prejaviť aj na vašom zdraví.

3. Svoj pokrok si zaznamenávajte

Ak ste si napríklad predsavzali zvýšiť fyzickú aktivitu, zaznamenávajte si odbehnutý čas alebo kilometre (resp. takú metriku, ktorá zodpovedá vašej fyzickej aktivite). Ak ste si povedali, že obmedzíte sladkosti, stanovte si maximálny počet sladkostí na týždeň a kontrolujte, či svoj cieľ dodržiavate. A nezabudnite sa radovať z naplnených cieľov!

4. Prekvapenia na ceste

Ak sú párty vašou slabosťou, dajte si niečo malé pod zub predtým, než vyrazíte. Takisto si môžete vopred stanoviť, koľko drinkov si dáte. Pokiaľ viete, že namiesto ranného cvičenia radšej niekoľkokrát posuniete budík na neskôr, tak si ho radšej dajte na komodu pri dverách, kde už na vás čakajú aj veci na cvičenie.

5. Odveďte svoju pozornosť

Ak máte neuveriteľnú potrebu zjesť niečo, čo by ste nemali, tak si skúste povedať, že ešte počkáte 15 minút, než sa vzdáte. Je dosť veľká šanca, že vás za tú dobu zamestná niečo iné a na svoje mlsné chute zabudnete.

6. Zistite, čo je spúšťačom vašich zlozvykov

Môže ísť pokojne o automat na snacky v práci či nočné vyjedanie chladničky. V prvom prípade si zvoľte takú trasu k svojmu pracovnému stolu, na ktorej na takýto automat nenarazíte, prípadne so sebou nenoste žiadne peniaze. V tom druhom si radšej namiesto nočnej návštevy chladničky choďte umyť zuby.


Prečítajte si tiež:

5 vecí, ktoré zmeniť, ak si chcete zlepšiť kondíciu