Najväčšie a najnebezpečnejšie živočíchy, s ktorými sa môžete stretnúť na dovolenke

Leto je v plnom prúde a teploty stúpajú nad 30 stupňov. To je ten správny čas dopriať si dovolenku. A tu niet lepšieho pocitu, než sa ponoriť do osviežujícich vĺn morí a oceánov. Viete ale, aké obrovské i nebezpečné tvory v týchto vodách žijú?

Najväčšie morské živočíchy

Za najväčšieho tvora, žijúceho v moriach a oceánoch je považovaný žralok obrovský. Ako už názov naznačuje, jeho mohutné telo môže dosahovať dĺžku až 18 metrov. Avšak tento vodný obor, na rozdiel od jeho menších príbuzných, nie je pre človeka nebezpečný. Živí sa prevažne planktónom a drobnými rybami.

Medzi medúzami si prvenstvo drží Nemopilema. Jej klobúk môže byť široký až dva metre, chápadlá dosahujú závratnú dĺžku 5 metrov. Pokiaľ sa nechystáte k Východočínskemu moru, nemali by ste sa s touto medúzou, vážiacou až 200 kilogramov stretnúť. No od nej takisto nehrozí žiadne veľké nebezpečenstvo, lebo sa živí planktónom.

Najnebezpečnejšie morské živočíchy

Na titul najnebezpečnejšieho tvora morských hlbín ašpiruje niekoľko živočíchov. Mnohým tuhne krv v žilách pri vyslovení mena veľkého bieleho žraloka – postrachu plavcov a surferov.

Smrteľné by pre nich mohlo byť i stretnutie s odrancom pravým, ktorému sa často trefne hovorí kamenná ryba. Jeho tvar i sfarbenie totiž pripomína fosíliu. Nepozorný plavec tak môže v plytkých moriach okolo Austrálie či Južnej Ameriky omylom šliapnuť na jeho nepoznateľné jedové žľazy, ktoré majú v sebe toľko jedu, že dokážu usmrtiť dospelého človeka.

Medzi najnebezpečnejšieho tvora na zemi patrí i štvorhranka Barnesova – nenápadná malá medúza, ktorej pŕhlivé chápadlá si vyžiadali v ázijských moriachmnoho ľudských obetí.


Pozrite si tiež:

Týchto 15 pravidiel treba pri vode dodržiavať!