Má 96 a trhá bežecké rekordy

Ťahá mu na stovku, no životný štýl Royovi Englertovi môžu závidieť aj tí omnoho mladší. Behá každý deň a stále sa zúčastňuje aj veľkých súťaží. Naposledy sa mu podarilo prelomiť svetový rekord svojej vekovej skupiny na 5 000 metrov. Na americkom šampionáte vylepšil výkon na túto trať o osem minúť časom 42 minút a 30 sekúnd.

Roy Englert z Springfieldu (Virgínia) je vo veku 96 rokov držiteľom svetových rekordov pre vekovú skupinu od 95 do 99 rokov v behu na 800, 1500 a 3 000 metrov. Je tiež členom svetových rekordných štafetových tímov 4x100, 4x400 a 4x800 metrov.

Na USATF Masters Outdoor šampionáte v Ames, Iowa, 11. júla Englert pridal do svojej zbierky ďalší svetový rekord. 5000 metrov bežal za 42:30.23. Prekonal tak rekord Franka Levina (50:10,56) o cca 8 minút.

No keďže vo svojej vekovej kategórii nemá veľkú konkurenciu - často preteká len sám s časom.

"Je to zábava. Nie je to zábava, počas toho, ako to robíte, ale je to zábava, keď ste hotoví. Vlastne je to tvrdá práca," vyjadril sa bežec Roy Englert.

Podľa svojho profilu Národnej asociácie pre seniorské hry beží Englert asi 2 až 3 kilometre denne, väčšinou na bežiac "Som pomalý bežec. Myslím si, že som prežil takmer všetkých. Vyhrá sa ľahšie, keď v okolí nie je taká veľká konkurencia,“ vyjadril sa na margo svojich výhier.

A ako sa podľa neho udržať v takejto forme až do vysokého veku? Okrem génov a pravidelných tréningov tu hrá svoju úlohu aj odhodlanie. Každý bežec má vraj šancu, aby dosiahol najlepší čas pre svoj vek.

Mojou jedinou radou je, že to robím stále. Hýbem sa. Buďte rovnakí,“ povedal na záver.om páse. Keď sa blíži deň pretekov, zvýši svoj denný objem kilometrov na 5 alebo 6 kilometrov a pridá aj rýchlostné tréningy na dráhe.


Pozrite si aj tento príbeh:

Má 78 a stále na sebe maká!