Grilovacia sezóna je v plnom prúde: na čo si dať pozor?

Grilovanie k letu už neodmysliteľne patrí. Poradíme vám, ako grilovať zdravšie, aby ste si nielen pochutili, ale cítili sa dobre a navyše neohrozili vašu snahu schudnúť alebo si štíhlu postavu udržať.

Tiež patríte k milovníkom letného grilovania? Potom mám pre vás dve správy. Začneme tou zlou, grilovanie nepatrí medzi najzdravšie úpravy pokrmov, pretože sa počas neho môžu vytvárať nevhodné zlúčeniny. Tieto procesy vznikajú prevažne grilovaním mäsa a mäsových produktov, ale nevyhýbajú sa ani grilovanej zelenine.

Mäso vopred marinujte

Prejdime k tej druhej správe. Našťastie pre nás bude o niečo pozitívnejšia. Tvorbu nezdravých zlúčenín môžeme zásadne obmedziť, ak dlhšiu dobu, najlepšie cez noc alebo aspoň niekoľko hodín mäso marinujeme v tekutých zmesiach bylín a korenia. Platí to predovšetkým o rozmaríne, kurkume a tymiane, ale nápomocný je aj cesnak, oregano a mnoho ďalších.

„Pamätajte, že čím viac mäso grilujete, tým väčšia koncentrácia škodlivých látok sa v ňom tvorí, takže dávajte prednosť mäsu menej alebo stredne prepečenému. Opatrne však s hydinovým mäsom, ktoré sa pri letných teplotách ľahko kazí a po pohodovom posedení s priateľmi hrozí možnosť bakteriálnej nákazy,“ upozorňuje Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Namiesto chleba a zemiakov si dajte zeleninu

Grilované mäso nejedzte s chlebom ani pečenými zemiakmi, aby ste obmedzili tvorbu karcinogénnych zlúčenín, ktorú podporuje kombinácia tuku, bielkoviny a sacharidov. Radšej si ugrilujte kopec zeleniny, ktorú vzhľadom k možnej tvorbe akrylamidov doplňte ešte čerstvou zeleninou.

Grilujte huby, cibule, paradajky a cukety, ktoré môžete zabaliť do alobalu a preložiť ich sušenou šunkou. Pre zmenu môžete grilovať polentu alebo kukuričnú tortilu.


Vyskúšajte:

Grilovaná zelenina aj bez grilu


Pozor na zakúpené dresingy a barbecue omáčky!

Spravidla majú v sebe mnoho cukru. Ľahko si vytvoríte vlastnú verziu z balzamika, cesnaku, bazalky a olivového oleja. Namiesto červeného mäsa zmixujte lososa s horčicou. Pridajte šalotku, estragón alebo inú dostupnú bylinku, soľ a čierne korenie. Vytvorte placičky a grilujte asi dve minúty z každej strany.

„Na kuracie prsia naneste marinádu z medu, olivového oleja, cesnaku, bazalky, šafranu alebo kurkumy, tymianu, kajenského korenia, oregana, soli, šalvie a petržlenu. Až pripravíte tento plátok na grile (asi 10 minútovým opečením z každej strany), môžete byť pokojnejší. Bylinky skvelo chutia a najmä vás ochraňujú, odporúča Bc. Petra Húsková.

Ugrilujte si aj dezert

Namiesto zmrzliny vytvorte kebaby s ananásom, hruškami, nektárinkami, jahodami alebo dokonca aj červenými melónmi. Rozpusťte 70-percentnú čokoládu a pokvapkajte ovocné špízy horúcou čokoládou.

Zásobte sa antioxidantmi

Po jedle si dajte pohár s bobuľovým ovocím a namiesto alkoholu popíjajte jemný zelený alebo biely čaj. Že je naň v lete príliš horúco? Tak skúste ľadový. Na dochutenie pridajte krájanú limetu, pomaranč alebo citrón, vložte mätu alebo medovku zo záhradky a prípadne doplňte trochou ľadu.


Pozrite si tiež:

5 tipov pre zdravšie grilovanie