Všívanie elektród do mozgu by mohlo pomôcť ochrnutým i slepým

Dva roky nikto netušil, čím presne sa zaoberá Neuralink - supertajná spoločnosť Elona Muska. Známy bol jedine cieľ vytvoriť "ultraširokopásmové rozhranie mozog-stroj", ktoré by dokázalo prenášať dáta medzi ľudským mozgom a počítačmi. Teraz sa už vie, že zariadenie by mohlo vrátiť zmysly.

Po elektromobiloch a raketách pokusy s mozgom

V priebehu 25 rokov už známy miliardár Musk predviedol mnohé zaujímavé vynálezy - elektromobily Tesla, vesmírne technológie SpaceX, či stroj na kopanie tunelov.

Tentoraz v naživo vysielanej prezentácii miliardár ukázal implantát trčiaci z hlavy hnedo-bieleho potkana, ktorý svojím potenciálom ohromil nielen technologických, ale aj medicínskych nadšencov.

Pred reportérmi Neuralink ukázal, že jeho vedecký tím dokáže prostredníctvom tisícov drobných elektród, chirurgicky implantovaných vedľa neurónov a synapsií zvieraťa, zaznamenať mozgovú aktivitu potkanov.

Implantáty ako nádej pre chromých či slepých

Musk tvrdí, že prototypy, ktoré doteraz vyvinuli, pomôžu zmierniť chronické ochorenia súvisiace s demenciou, ako je napríklad Parkinsonova choroba, prípadne epilepsiu.

V budúcnosti by mohli implantáty ľuďom sprostredkovať plnú kontrolu nad protézami končatín alebo umožnia fyzicky postihnutým ľuďom vidieť, počuť či hovoriť.

"Ak poznáte niekoho, kto si zlomil krk alebo chrbticu, dokázali by sme paralýzu vyriešiť pomocou čipu," vyjadril sa nádejne Musk.


Pozrite si celú fascinujúcu reportáž TU:


Pozrite si tiež:

Nová štúdia vedcov o Alzheimerovej chorobe: prečo dochádza k odkrveniu mozgu?