Kukurica – bohatstvo slovenských polí, lúk a záhrad

Kukurica je prastará kultúrna plodina, pôvodom z Ameriky. Už od nepamäti ju nazývajú kráľovnou polí, nielen z dôvodu jej veľkoplošného zastúpenia na našom území, ale aj pre jej širokého uplatnenia ako krmoviny, potraviny a cennej suroviny pre priemyselné využitie.

Odrody kukurice a jej spracovanie

Hoci sa často hovorí o kukurici ako o zelenine, ide o obilninu. Existuje viacero odrôd kukurice. Na Slovensku sú najrozšírenejšie kukurica lahôdková, kŕmna a pukancová. Na potravinárske účely sa často používa kukuričná múka a krupica.

Ako pripravovať kukuricu?

Najmä v lete kukuricu obľubujeme konzumovať varenú so soľou, ďalšou možnosťou je ugrilovať ju s bylinkovým maslom.

V značnej miere sa používa kukurica pukancová, z ktorej pražením zŕn vznikajú pukance (pop–corn). Kvalita a čerstvosť kukurice sa dá ľahko rozpoznať – šupky sú sýto zelené. Kukurica sa dá aj konzervovať a ľahko si tým vieme zabezpečiť zásoby na zimu.


Vyskúšajte:

Grilovaná kukurica


Kukurica a diétna strava

Kukurica má dôležité miesto aj v diétnej strave – je vhodná pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok. Veľmi cenný vo výžive ľudí je olej získaný z klíčkov kukurice, ktorý obsahuje viac ako 50% kyseliny linolovej. Kukuričné zrno vo fyziologickej zrelosti obsahuje 71% škrobu, 3% cukru, 12% bielkovín a 1,7% vlákniny. Vzhľadom na skutočnosť, že kukurica je pomerne bohatá na bielkoviny, zaraďujeme ju medzi vhodné potraviny pre vegetariánov a vegánov. Pre vysoký podiel vlákniny je účinná proti zápche, pri pravidelnej konzumácii upravuje trávenie a pomáha predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva. Má močopudné účinky, odporúča sa aj pri chorobách obličiek a močových ciest. Chráni telo pred vplyvom voľných radikálov.

Pre kukuricu platí obzvlášť zaujímavá skutočnosť, že na rozdiel od iných potravín s vysokým obsahom antioxidantov, varenie kukurice v skutočnosti množstvo antioxidantov zvyšuje.

Vitamíny a účinné látky v kukurici

Vysoký obsah karotenoidov v žltej kukurici (najmä luteín a zeaxantín) má priaznivé účinky na zrak. Kukurica obsahuje: škrob, bielkoviny, tuky, celulózu, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E.

Pre vysoký obsah najmä vitamínu B1 (v 100 gramoch kukurice až 150 miligramov), vplýva obzvlášť riaznivo na mozog a nervy.

Obsahuje významné množstvo vitamínu B7, potrebného pre zdravú pleť a husté vlasy. Na zvýšenie vitality organizmu a lepšie prekonávanie stresu slúži kyselina pantoténová (vitamín B5). Kyselina listová (vitamín B9) stimuluje rast, krvotvorbu a má omladzujúci účinok. Z minerálnych látok v nej prevláda draslík (podporuje najmä kardiovaskulárny systém), fosfor a horčík (pôsobí proti svalovým kŕčom a pomáha znižovať stres). Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán (podieľa sa na chemických procesoch v tele, vrátane spracovania cholesterolu, sacharidov a bielkovín), meď (je nutná pre tvorbu kolagénu a elastínu), nikel (podporuje vstrebávanie a pôsobenie železa), molybdén (spolupodieľa sa na odvádzaní kyseliny močovej von z tela), jód (je nutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, reguluje rýchlosť telesného metabolizmu), selén (zvyšuje odolnosť imunitného systému), zinok (posilňuje väzivové tkanivo, pôsobí na produkciu hormónov) a nechýba ani železo, ktoré zlepšuje krvotvorbu a okysličovanie buniek.

Približne 100 gramov kukurice pokryje takmer polovicu dennej potreby železa.

Vysoké koncentrácie polynenasýtených mastných kyselín v klíčku kukurice aktivujú pohlavné žľazy, preto kukurica pôsobí na posilnenie libida a potencie.


Prečítajte si o kukurici viac:

Kukurica je nízkokalorická a obsahuje široké spektrum vitamínov