Rastlinná výzva Jem pre Zem v boji proti klimatickej kríze

Rastlinná výzva Jem pre Zem prevedie Slovákov a Slovenky svetom rastlinného stravovania a ukáže im, ako môžu svojim jedálničkom pomôcť bojovať s klimatickou krízou. Potvrdzujú to aj závery najnovšej správy klimatického panelu IPCC, zdôrazňujúce rolu rastlinného stravovania v zastavení klimatických zmien.

Rastlinná výzva už aj na Slovensku

V septembri sa na Slovensku po prvýkrát bude spúšťať rastlinná výzva, ktorá pomôže Slovákom a Slovenkám bojovať s klimatickou krízou. Rastlinná výzva Jem pre Zem ich prevedie svetom rastlinného stravovania a v rámci bezplatného 30-dňového programu ich naučí, ako svojim jedálničkom môžu hneď teraz začať znižovať svoju uhlíkovú stopu a pri tom si naplno užívať svoje jedlo.

Rastlinná výzva Jem pre Zem sa bude spúšťať 1. septembra, avšak zaregistrovať sa do nej možno už dnes na stránke www.jemprezem.sk.

Výzva Jem pre Zem vznikla v reakcii na prehlbujúcu sa klimatickú krízu. Ľudské stravovanie totiž zohráva významnú rolu v napredovaní klimatických zmien a živočíšna výroba podľa OSN zodpovedá až za 14,5 % všetkých emisií skleníkových plynov, pričom sa očakáva, že tento podiel bude naďalej výrazne rásť. Okrem toho je vysoká spotreba mäsa a živočíšnych výrobkov hlavnou príčinou výrubu dažďových pralesov, odlesňovania, a straty biodiverzity vo svete.

Potvrdzuje to aj najnovšia správa klimatického panelu (IPCC) konštatujúca, že bez zmeny jedálničkov nedokážeme klimatické zmeny zastaviť.

Podľa tejto správy dokáže rastlinné stravovanie do roku 2050 znížiť emisie z poľnohospodárstva a odlesňovania až na jednu tretinu oproti súčasnému vývoju. Dokázali by sme tak znížiť emisie skleníkových plynov o 8 miliárd ton ročne a uvoľnili by sme milióny kilometrov štvorcových pôdy, na ktorú by sa mohla vrátiť divočina. Aj preto je zmena jedálnička jedným s najsilnejších nástrojov, ktoré ako jednotlivci majú vo svojich rukách v boji s klimatickou krízou a odlesňovaním.

Vyskúšajte 30-dňový bezplatný program

Rastlinná výzva ponúka riešenia pre ľudí, ktorí chcú pomôcť v boji s klimatickou krízou, avšak nechcú sa vzdávať svojich obľúbených jedál. 30-dňový program ich naučí, ako si ich pripravovať vo verzii priateľskejšej k životnému prostrediu a poskytne registrovaným účastníkom a účastníčkam takmer stovku chutných receptov na tradičné jedlá, ako aj na exotické špeciality. „Na vyriešenie klimatickej krízy bude potrebné, aby každý z nás priložil ruku k dielu. Preto sme sa rozhodli ľuďom ukázať, že bojovať s klimatickou krízou môžu začať hneď teraz na vlastnom tanieri. Rastlinná výzva ľudí naučí, ako to robiť chutne a s radosťou.” dodáva Michal Roško, koordinátor projektu Jem pre Zem. Projekt sa inšpiroval podobnými výzvami v zahraničí, do ktorých sa zapojili desiatky tisíc ľudí.

Po registrácii na stránke projektu Jem pre Zem budú ľudia automaticky zaradený do 30-dňového bezplatného programu, ktorý bude spustený 1. septembra. V rámci neho ľudia získajú takmer stovku chutných receptov, spoznajú a naučia sa nakupovať a pripravovať základné rastlinné potraviny, ale dozvedia sa aj o tom, ako dôležité je naše stravovanie v boji s klimatickou krízou, ako aj o tom, ako si vyskladať chutný a vyvážený jedálniček. ,,Chceme ľuďom ukázať, že bojovať s klimatickou krízou sa dá aj naozaj chutným spôsobom. Aj preto sa zameriavame najmä na tradičné jedlá, ktoré všetci poznáme a milujeme. Nebude teda chýbať rastlinná verzia sviečkovej, paprikášu, segedínskeho gulášu, či rastlinné vepřo-knedlo-zelo” dodáva Michal Roško z projektu Jem pre Zem.

Rastlinné stravovanie má na Slovensku už dnes silné postavenie a prieskum agentúry Focus z roku 2017 uvádzal, že až takmer tretina slovenskej populácie znižuje alebo plánuje znižovať spotrebu živočíšnych výrobkov. Rastlinná výzva Jem pre Zem im toto odhodlanie bude čoraz viac uľahčovať.

O projekte Jem pre Zem

Jem pre Zem buduje udržateľnú budúcnosť a pracuje na rozvoji rastlinného stravovania na Slovensku. Približuje ľuďom najnovšie výdobytky rastlinného potravinárstva, pomáha rozvíjať rastlinné podnikanie na Slovensku a presadzuje udržateľné riešenia v stravovaní, ktoré dokážu nasýtiť rastúcu svetovú populáciu. Pretože to, čo máme na tanieri dnes, rozhoduje o tom, čo tu po nás ostane zajtra.


Prečítajte si tiež:

Flexitariánska diéta - ako sa stať umierneným vegetariánom alebo vegánom?