Hľadáte sviežujúci a chutný dezert na schladenie počas horúcich letných dní? Vyskúšajte tento zdravý banánový tofu chlieb z kokosovej múky a oleja.
V lete sa nám akosi prirodzene žiadajú ľahšie jedlá. Chutia nám zdravé veci, na ktoré si v iné ročné obdobia ani nespomenieme. Skvelým osviežujúcim tipom je aj tento ovocno-zeleninový šalát s tofu.
Horúce letné dni lákajú pripraviť si niečo osviežujúce. A nemusí to byť len zmrzlina. Skúste aj tento originálny mrazený tofu krém s ovocím.
Reďkovka má pôvod vo východnej Ázii. Ľudstvo ju pozná od staroveku, už vtedy ju vraj pestovali vo veľkom. V 16. storočí sa podarilo záhradníkom skultivovať a vyšľachtiť veľmi chutné odrody. Reďkovka je rýchly zdroj vitamínu C, skupiny vitamínov B, minerálnych látok a silíc. Takisto sa z nej dajú pripraviť nielen zdravé, ale i chutné jedlá.
Nasledujúca nátierka je vynikajúcim zdrojom sacharidov a rastlinných bielkovín. Najviac vynikne jej výživná hodnota, keď ju natriete na celozrnný chlieb. Sezamová pasta tahini jej dodá chuť podobnú syru a navyše obsahuje zdraviu prospešné mastné kyseliny.
Kúzlo tofu spočíva v tom, že ho dobre pripravíte. Je veľmi obľúbené najmä u vegetariánov, ktorí z neho čerpajú bielkoviny a pokladajú ho za náhradu mäsa. Niekedy však aj „mäsožrútom“ nezaškodí dať si pauzu od mäsa a skúsiť niečo bezmäsité.
Sezóna tekvíc sa začala už dávnejšie. Ak rozmýšľate, čo by ste si pripravili z tekvice, skúste tieto tekvicové lazane. Keďže tekvica obsahuje málo sacharidov, majú pomerne nízku kalorickú hodnotu (sto gramov tekvice hokkaido obsahuje zhruba 37 kalórií).
Tofu je označované za najuniverzálnejší proteínový zdroj. Je to potravina, ktorá zodpovedá Hippokratovmu výroku: „Nech je jedlo vaším liekom, nech sú lieky vaším jedlom.“
Recept na cícer s tofu syrom
Recept na praženú ryžu so zeleninou a tofu
Recept na mexický ryžový šalát s tofu