Zdravé a chutné recepty na letné diétne pochúťky

Čo je zdravé nie je chutné. Je to pravda alebo mýtus? No nie je to tak, že zdravé a dobré jedlo je v rukách šikovného kuchára, láskavej mamky a babky?

Príprava zdravého jedla, hľadanie zdravých receptov nie je nič nové. Zdravo, zo sezónnych potravín, a najmä z potravín, ktoré sa urodili „v našej zemi“ varili predsa už naše staré mamy. Určite varili zdravo, rýchlo a pomerne lacno. Nakoniec veľa možností nemali. Chýbalo im súčasné technologické vybavenie kuchyne, rôzne elektrické spotrebiče, doplnky, riad na varenie i na servírovanie. Ani sortiment potravín nebol taký bohatý ako dnes.

Napriek tomu základným pravidlom bolo, je a bude: „Jedlo, pripravené s láskou vytvára dobrú náladu a dobrá nálada podporuje zdravie.“ Dobré a zároveň zdravé jedlo teda existuje.

Žijeme rýchlo, rýchlo a ešte rýchlejšie. Nie je čas na prípravu jedla, na vychutnanie si jedla a tak často siahame po nezdravom rýchlo občerstvení. Iba tak „za pochodu“. Preto je veľmi dôležité, aby jedlo bolo pripravené poctivo, podľa možnosti doma alebo vo výbornej reštaurácii, ktorej dôverujeme. Urobme si čas, nielen na uvarenie, ale aj na vychutnanie.

Najvhodnejšie potraviny leta

Horúce letné dni a pitný režim jednoducho k sebe patria. Ak na pitný režim zabúdame, môže sa nám to vypomstiť. Dobrú službu nám môžu urobiť aj niektoré potraviny, ktoré obsahujú väčšie množstvo tekutín. Ide najmä o červený melón, uhorky, ľadový šalát, reďkovky, paradajky, zelenú papriku a cuketu.

Červený melón

Okrem toho, že zavodní v horúcom lete, aj výborne osvieži. Prečo sa oplatí jesť melón? Šťavnaté ovocie obsahuje v sebe zložky, ktoré dodávajú pleti hydratáciu a vracajú jej stratenú pružnosť. Ochraňujú cievy a znižujú riziko cievnej príhody, posilňujú imunitný systém. Výborný je studený čaj. Do džbánu vhodíme kocky melónu, zalejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu, prípadne lístky citrónovej mäty a pár kociek ľadu.


Vyskúšajte tiež:

Plnený melón


Uhorky

Obsahujú veľa cenných živín, minerálov (najmä sodík, horčík). Protizápalové zlúčeniny v nich pomáhajú odstraňovať odpad z tela, znižovať podráždenie kože. Pripisuje sa im účinok spomaľujúci tvorbu vrások a starnutia. Uhorka je výborná do letných šalátov a pochutiť si môžeme aj výbornej studenej letnej polievke. Uhorku rozmixujeme s jogurtom, mätou a podrveným ľadom. Vyskúšajte toto výborné letné osvieženie, ako nápoj i ako jedlo.

Ľadový šalát

Nájdeme v ňom sacharidy, vlákninu, bielkoviny, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, selén, vitamíny A, B, C, E, a K a samozrejme vysoké percento vody. Zlepšuje obranyschopnosť organizmu, ochraňuje bunky pred vznikom rakoviny a cukrovky. Podporuje tráviaci trakt, upokojuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku a odbúrava stres. Chutný letný šalát pripravíme z listov ľadového šalátu, paradajky, balkánskeho syru, šalátovej uhorky, bieleho jogurtu, čerstvého kôpru, štipky čierneho korenia a soli. Umytý šalát potrháme na malé kúsky, paradajku, uhorku, syr nakrájame na kocky, pridáme jogurt a koreniny a dobre premiešame. Servírovať môžeme hneď alebo za studena.

Zelená paprika

Neobsahuje veľa kalórii, ale vitamínov je tam bohato. Hovorí sa jej aj vitamínová bomba. Obsahuje viac vitamínu C než pomaranč. Vitamín E zase spomaľuje starnutie a pôsobí preventívne proti vzniku nádorov. Naštartuje krvotvorbu a vápnik udržuje zuby a kosti. Zelená paprika má údajne aj vplyv na psychiku a dobrú náladu. Výborná je do šalátov, ale aj s dipom ako ľahké jedlo. Na zeleninovo – ovocný šalát potrebujeme nahrubo nakrájanú mrkvu, olivový olej, citrónovú šťavu, podľa chuti zázvor, med, na rezance na kocky nakrájanú zelenú papriku, na rezance nakrájanú kapustu, ananásový kompót, na kocky nakrájané jablká. Uložíme do misy a pripravíme si dresing. Zmiešame ananásovú šťavu s medom, citrónovou šťavou a strúhaným zázvorom nalejeme na zmes zeleniny a ovocia, premiešame a necháme dobre zachladiť. Pred servírovaním ešte raz premiešame.

Cuketa

Alebo cukina chutí rovnako dobre. Považovaná je tiež za zelený zázrak. Práve v šupke sa nachádza množstvo dôležitých látok. Stopové prvky, vitamín A,B, E, karotén, horčík, magnézium, vápnik, fosfor, draslík, železo, meď. Pozitívne vplýva na činnosť obličiek, upravuje trávenie. Dá sa variť, piecť, grilovať, dokonca sa dá z nej vyčarovať výborný koláč alebo pagáče.

Na pagáče z cukety potrebujeme: 450 g mladej cukety aj so šupkou, 300 g hladkej múky, 300 g polohrubej múky, 300 g masla,7 strúčikov cesnaku, 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva, ľanové semienka, soľ a na potretie rozšľahané vajíčko. Cuketu umyjeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, osolíme, necháme postáť a potom zbavíme prebytočnej vody. V miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ, cesnak, zmäknuté maslo a nakoniec aj cuketu. Vypracujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky. Cesto vyváľame asi na 0,5 cm a vykrajujeme kolieska. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami, prípadne rascou. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 10 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.


Na záver ešte jedna myšlienka:

„Nehovor o tom, ako sa má jesť, ale jedz, ako sa patrí.“ Epiktetos


Vyskúšajte tiež:

Cuketovo-mätový brownie cheescake