Toto sa skrýva za bolesťou hlavy po zjedení zmrzliny! Naozaj nám mrzne mozog?

Poznáte ten nepríjemný pocit počas jedenia veľmi zamrznutej zmrzliny, či pitia príliš studeného nápoja? Náhla bolesť hlavy, zvyčajne trvajúca 20-30 sekúnd nazývaná aj “mrazenie mozgu” či “zmrzlinová bolesť hlavy”, má svoju príčinu.
žena s bolesťou hlavy

Zdroj: Pexels.com

Cez podnebie až do mozgu

Vedecký názov tohto javu sa nazýva “sphenopalatine ganglioneuralgia” a ide väčšinou o bolesť hlavy spojenú najmä s rýchlou konzumáciou studených nápojov alebo zmrzliny.

Vedci sa domnievajú, že táto bolesť hlavy je spustená vtedy, keď sa niečo veľmi studené dotýka podnebia v našich ústach, čo spôsobí reakciu nervov vo forme rýchleho zúženia a opuchu krvných ciev.

Zmrzlinová bolesť hlavy je teda pravdepodobne priamym dôsledkom rýchleho schladenia a znovuzohriatia kapilár v sínusoidách, v našich vedľajších nosných dutinách.

Toto rozšírenie je snímané okolitými receptormi bolesti, ktoré potom vysielajú signály späť do mozgu cez trojklanný nerv, jeden z hlavných nervov v oblasti tváre.

Tento nerv cíti v tvári bolesť, takže nervové signály interpretujú túto bolesť ako bolesť pochádzajúcu z čela.

Mrazenie mozgu skúmajú už od roku 1800

Trojklanný nerv je prirodzenou súčasťou tela každého človeka. Prečo teda u niektorých ľudí takáto bolesť hlavy po konzumácii niečoho studeného vzniká, a u niektorých nie?

Mrazenie mozgu sa snažia vedci kompletne preskúmať už od roku 1800, no stále zostáva jednou z najväčších záhad.

Jednou vecou sú si však vedci istí. Ľudia, ktorí zažili mrazenie mozgu, sú často náchylní trpieť aj migrénami.

Takmer každý zažije bolesť hlavy pri prehĺtaní veľmi studených látok. Najlepší spôsob, ako sa tomu vyhnúť, je piť alebo jesť naraz len malé množstvo studených nápojov alebo zmrzliny a poskytnúť čas hrdlu, aby sa zohrialo medzi jednotlivými sústami.“ radí otorinolaryngológ z Imperial College Alasdair Mace.

Ako bolesť rýchlo zastaviť?

Ak ste sa teda aj vy stali obeťou tejto nie veľmi príjemnej bolesti, môžete použiť zopár tipov, aby ste bolesti pri jedení zmrzliny, či pití chladeného nápoja, nabudúce predišli.

  1. Ak vás už táto bolesť zasiahla, prestaňte okamžite konzumovať studený pokrm alebo nápoj.

  2. Ďalej skúste zahriať vaše podnebie v ústach, napríklad jazykom. Tlačte jazykom o podnebie. Týmto krokom môžete zmierniť nárast prietoku krvi do mozgu.

  3. Vypite niečo teplé, nie však horúce. Stačí, aby mal nápoj izbovú teplotu, ktorá pomôže obnoviť bežnú teplotu v ústach.

  4. Ďalšou možnosťou je spojiť si ruky pred ústami (vytvoriť z nich tzv. masku) a dýchať do nich. V rukách sa váš dych oteplí a vy sa ho znovu nadýchnete, takže zvýšite teplotu aj vo vašich ústach.


Prečítajte si aj:

Tipy a triky ako sa zbaviť bolesti hlavy aj bez tabletky

Aký obklad zvoliť na bolesti hlavy? Je lepší teplý alebo studený?