Vakcíny proti chrípke na Slovensku stále chýbajú! Kedy budú opäť dostupné?

Chrípková sezóna je v plnom prúde a hoci je známe, že najlepšou prevenciou je očkovanie, momentálne nie je čím očkovať. Dostupnosť štvorvalentných vakcín, ktoré účinkujú proti štyrom vírusom chrípky, je stále slabá.
očkovanie proti chrípke

zdroj:pixnio.com

Na Slovensku sú v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre chrípkovú sezónu 2019/2020 registrované dve tzv. štvorvalentné vakcíny, teda vakcíny, ktoré účinkujú proti štyrom typom vírusov chrípky.

Odporúčania na zloženie vakcín proti chrípke vydáva WHO zvlášť pre severnú a zvlášť pre južnú pologuľu. Vzhľadom na premenlivosť vírusov chrípky sa menia aj odporúčania pre každú chrípkovú sezónu.

Prečo chýbajú vakcíny proti chrípke?

Dostupnosť vakcín závisí od viacerých faktorov, najmä však od držiteľa registrácie a výrobcu. Vakcíny pre chrípkovú sezónu 2019/2020 už boli na Slovensko dovezené, nie však v takom množstve, ktoré by bolo dostatočné pre aktuálny zvýšený záujem pacientov o očkovanie proti chrípke.

Otázne je preto, či si lekárne objednali dostatok vakcín. Lekárnická komora sa proti tomuto tvrdeniu ohradila ešte v polovici októbra.

"Slovenskí lekárnici objednali dostatok vakcín - dostatok v zmysle skúseností z predchádzajúcich rokov. To, že takéto množstvo nepokrýva zvýšené požiadavky v niektorých regiónoch je dôsledkom dlhodobej ignorancie potreby očkovania, narastajúcej sile antivakcinačných kampaní a nedostatočnej osvety," píše sa v stanovisku SLeK.

Okrem nečakaného vyššieho dopytu, je za týmto stavom podľa ministerky zdravotníctva aj ďalší dôvod.

"Od 1.12. budú mať všetci túto vakcínu bez doplatku a myslím si, že to je trošku na strane farmaceutickej firmy, ktorá vyrába tieto vakcíny, že neodhadla výšku dodávky, toho čo bude potrebovať slovenský trh," poznamenala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Vakcíny proti chrípke by mali byť opäť dostupné v polovici novembra

Vakcíny proti chrípke nebudú k dispozícii pre pacientov ešte ani najbližšie dni. Podľa stanoviska Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv sa ďalší dovoz vakcín proti chrípke očakáva v prvej polovici novembra.

Úrad verejného zdravotníctva SR ale odporúča, aby sa ľudia rozhodne zaočkovali. Očkovanie je stále najúčinnejšou prevenciou proti chrípke.

"Očkovanie proti chrípke možno podstúpiť aj v novembri, aby sa zabezpečila tvorba ochranných protilátok proti vírusu chrípky, ešte do času jej zvýšenej aktivity, ktorá sa predpokladá približne v polovici decembra," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.


Súvisiace články:

Očkovanie proti chrípke preplácajú všetky zdravotné poisťovne

Chrípková sezóna sa oficálne začala. Viete ako rozlíšiť chrípku od prechladnutia?