Závislosť na smartfóne je psychická porucha, tvrdia vedci! Dotýka sa v priemere každého štvrtého mladého človeka

Nadmerné používanie smartfónu je vážny problém našej spoločnosti, ktorý sa dotýka aj detí. Práve najmladšia generácia, ktorá sa už do doby smartfónov narodila, je najzraniteľnejšia.
mladý človek závislý na smartfóne

Zdroj: Pexels.com

Najnovší výskum vedcov z King's College London uverejnený na portály BMC Psychiatry upozorňuje na problematické používanie smartfónov u mladej generácie.

To definujú vedci ako správanie spojené so smartfónmi, ktoré má vlastnosti závislosti, napríklad pocit paniky a mrzutosti, keď je smartfón nedostupný.

Mládež podľa tímu vedcov tiež nedokáže kontrolovať množstvo času, ktoré strávia na telefóne.

Výskum ďalej varuje, že takéto správanie môže mať vážne následky na duševné zdravie mladých ľudí a malo by sa preto klasifikovať ako psychická porucha.

Výskumný tím analyzoval 41 doteraz uskutočnených štúdií vykonaných na vzorke 42 tisíc mladistvých. Podľa týchto štúdii používa svoj smartfón nadmerne 10-30% mladých ľudí a detí.

Smartfóny sú súčasťou našej doby, a preto je potrebné pochopiť výskyt ich problematického používania. Nevieme, či môže byť návykový samotný smartfón alebo aplikácie, ktoré ľudia používajú. Napriek tomu je potrebné zvýšiť povedomie verejnosti o používaní smartfónov u detí a mladých ľudí, a rodičia by mali vedieť, koľko času trávia ich deti na telefónoch,“ hovorí jedna z autoriek výskumu Nicola Kalk z Ústavu psychiatrie, psychológie a neurovedy na King's College London.

Výskumníci sú presvedčení, že medzi problematickým používaním smartfónov a psychickými problémami existuje spojenie.

Najmä čo sa týka depresívnej nálady, úzkosti, stresu, zlej kvality spánku alebo horšieho vzdelania.

U mladých ľudí, ktorí nadmerne používajú smartfón, sa ukázali znaky ako nízka sebakontrola, emočná nestabilita, perfekcionizmus, ale aj osamelosť a nízka sebaúcta.


Prečítajte si aj:

Predstavuje každodenné používanie mobilov riziko?

Psychickými problémami trpí takmer pol milióna Slovákov!