Čínski experti: letné teploty nebudú stačiť na to, aby zničili koronavírus. 3 ďalšie vedecké teórie o koronavíruse, ktoré sa oplatí prečítať

Čínski vedci tvrdia, že nový koronavírus SARS-CoV-2 sa nepodarí úplne odstrániť a pravdepodobne sa bude vracať vo vlnách ako chrípka.
Leto koronavírus nezastaví

Zdroj: Pixabay.com

Ako píše portál Bloomberg, skupina čínskych virológov a vedcov novinárom na nedávnom briefingu v Pekingu oznámila, že je nepravdepodobné, aby nový koronavírus úplne zmizol tak, ako to urobil vírus SARS, ktorý patrí do rovnakej skupiny koronavírusov.

SARS-Cov-2 totiž infikuje niektorých ľudí bez toho, aby u nich spôsoboval zjavné príznaky, ako je napr. horúčka. Práve skupina tzv. asymptomatických prenášačov koronavírusu sťažuje úplné zastavenie šírenia koronavírusu.

Čína, krajina odkiaľ sa koronavírus rozšíril do celého sveta, stále nachádza desiatky asymptomatických prípadov koronavírusu každý deň, napriek tomu, že pandémiu drží pod kontrolou.

"Je veľmi pravdepodobné, že pamdémia COVID-19, sa stane tou, ktorá zotrvá s ľuďmi na dlhú dobu, stáva sa sezónnou a dokáže dobre prežiť v ľudských organizmoch," povedal Jin Qi, riaditeľ Ústavu patogénovej biológie na Chinese Academy of Medical Sciences.

Medzi poprednými výskumníkmi a vládami na celom svete sa vytvára spoločný názor, že je nepravdepodobné, aby sa koronavírus úplne odstránil, napriek nákladným blokádam, ktoré zastavili väčšinu globálnej ekonomiky.

Leto zrejme koronavírus nezastaví

Zatiaľ čo niektorí svetoví lídri, vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, vyjadrili nádej, že sa šírenie vírusu podarí zastaviť, pretože v letných mesiacoch stúpa teplota v krajinách severnej pologule, čínski experti uviedli, že na to nenašli žiadne dôkazy.

"Vírus je citlivý na teplo, ale to iba vtedy, ak vystavený pôsobeniu 56 stupňov Celzia po dobu 30 minút, počasie nebude nikdy také horúce. Takže šanca, že sa počet prípadov v lete výrazne zníži, je nízka, " uviedol Wang Guiqiang, vedúci oddelenia infekčných chorôb v Pekingskej nemocnici.

Globálna pandémia koronavírusu má doposiaľ bilanciu viac ako 3 milióny infikovaných a viac ako 200 000 úmrtí.

3 vedecké teórie o koronavíruse

  • Vedci z Harvardu v najnovšej štúdií taktiež upozorňujú na fakt, že v nasledujúcich rokoch môže dôjsť k obnove šírenia ochorenia COVID-19. Preventívne opatrenia, ako napr. dodržiavanie povinnej vzdialenosti či karantény, s nami teda zostanú zrejme dlhšie, ako si mnohí myslia.

  • Štúdia vedcov z čínskeho Šanghaja naznačuje, že princíp kolektívnej imunity nemusí v prípade nového koronavírusu SARS-CoV-2 fungovať. Závery naznačujú, že zhruba tretina osôb, uzdravených z ochorenia COVID-19, môže mať príliš málo protilátok, takže sa môžu nakaziť aj druhýkrát, a vírus opätovne šíriť.

  • Vedci z Oxfordu začali testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch a sú optimisti. Najoptimistickejšie scenáre kolujúce vo vedeckej komunite počítajú s tým, že v prípade priaznivých výsledkov testovania, by vakcína proti koronavírusu mohla byť k dispozícii už tento rok na jeseň.


Aktuálne k téme koronavírus:

Alkohol zvyšuje zdravotné riziká u ľudí infikovaných koronavírusom, upozorňujú odborníci ÚVZ SR

Pacient vo Wu-chane bojuje s koronavírusom už viac ako 2 mesiace! Pre lekárov je záhadou