Koronavírus ohrozuje viac profesionálnych športovcov, tvrdí nová štúdia! 6 užitočných tipov pre športovcov počas pandémie COVID-19

Zvýšená kapacita pľúc síce športovcom za normálnych okolností pomáha, ale pri nákaze novým koronavírusom SARS-CoV-2 môže viesť k vážnym ťažkostiam.
Koronavírus ohrozuje viac profesionálnych športovcov, tvrdí nová štúdia

Zdroj: Pixabay.com

Podľa štúdie talianskych imunológov a pľúcnych lekárov z inštitútov v Berlíne, Ríme a Verone hrozí vrcholovým športovcom pri nákaze novým typom koronavírusu zvýšené nebezpečenstvo, že ochorenie COVID-19 zasiahne ich pľúca.

Ako píše v článku Reuters, dôvodom je veľká fyzická námaha, pri ktorej sa môže vírus dostať až do spodnej časti pľúc.

"Pri zvýšenej námahe sa dramaticky mení objem vdychovaného i vydychovaného vzduchu. Profesionálnym športovcom preto vzhľadom na ich náročné a dlhé tréningy hrozí zvýšené nebezpečenstvo, "uviedli autori štúdie Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro a Roberto Nizini.

Zvýšená kapacita pľúc síce športovcom za normálnych okolností pomáha, ale pri nákaze môže viesť k vážnym ťažkostiam.

"Pri športoch, kde dochádza ku kontaktu, je šanca, že kvapôčky s vírusom vdýchnu iní športovci, výrazne vyššia. V spojení s pľuvaním slín je to ideálne prostredie pre prenos SARS-CoV-2, obzvlášť ak sa nebudú dodržiavané bezpečné odstupy medzi športovcami, "uviedli autori.

Kvôli pandémii koronavírusu boli od polovice marca pozastavené prakticky všetky športové súťaže. Na budúci rok boli preložené aj letné olympijské hry v Tokiu alebo futbalové majstrovstvá Európy.

V posledných dňoch ale mnohé štáty uvoľňujú bezpečnostné opatrenia a niektoré športy už plánujú reštart sezóny.

New York Times v článku zrhnul, kedy je naplánovaný návrat svetových športových líg ako NHL, NBA, európsykch futbalových líg, tenisu či cyklistiky.

6 tipov pre športovcov počas pandémie COVID-19

Čo môžete urobiť, aby ste obmedzili psychologický dopad pandémie a maximalizovali príležitosť pred vami?

1. Stanovte si hranice

Je dôležité získavať informácie zo spoľahlivých zdrojov. Stanovte si rozumné hranice a pokúste sa nestrácať príliš veľa času sledovaním príspevkov na sociálnych médiách, pretože to môže zvýšiť váš strach a obavy.

2. Zamerajte sa na to, čo viete ovplyvniť

Ak sa neustále zameriavate na veci, ktoré sú mimo vašu kontrolu (napr. odklad ligy, kvalifikácie, pretekov, samotný koronavírus alebo ekonomika), môže to mať negatívny vplyv na váš duševný stav.

To môže ovplyvniť vašu motiváciu trénovať, pracovať alebo študovať, ako aj negatívne ovplyvniť úroveň vašej energie. Aj keď by ste mali tieto vonkajšie udalosti stále registrovať, je dôležité sa znovu zamerať na veci, ktoré sú pod vašou kontrolou.

3. Stanovte si krátkodobé ciele

Realistické krátkodobé ciele sú v tejto dobe neistoty dôležité. Zamyslite sa nad tým, čo by ste chceli dosiahnuť v priebehu budúceho týždňa a ako to dosiahnete.

Môžete mať viacero cieľov v rôznych oblastiach vrátane spoločenského alebo rodinného života, fyzického či osobného rozvoja.

4. Udržujte sa fit a vytvorte si rutinu

Starajte sa o seba. Pokračujte v cvičení, udržte si zdravé stravovacie návyky, zabezpečte, aby ste mali dobrý spánok a udržiavali štruktúru vášho dňa.

5. Zostaňte v spojení so svojimi podporovateľmi

Sociálne spojenie je dôležité pre naše duševné zdravie, takže vymyslite spôsoby, ako sa môžete spojiť s priateľmi, rodinou či fanúšikmi a zároveň dodržiavať pravidlá karantény.

6. Upokojte svoju myseľ

Skúste meditovať, zvýšite svoju schopnosť zbaviť sa stresu a úzkosti.


Mohlo by vás zaujímať:

Aká je bezpečná vzdialenosť pri behu, bicyklovaní a chôdzi počas pandémie COVID-19?

Prečo COVID-19 postihuje viac mužov ako ženy?