Pot by mohol pomáhať odhaliť hladiny stresového hormónu a riziko vyhorenia človeka!

Kortizol sa zvyčajne meria zo vzoriek krvi. Časté odoberanie krvi môže byť samo o sebe stresujúcim faktorom pre človeka, preto vedecký tím pripomenul, že hormón je možné merať aj v zhromaždených slinách, moči a dokonca aj v pote.
Pot by mohol odhaliť hladiny stresového hormónu a riziko vyhorenia

Zdroj: Pixabay.com

Stresový hormón kortizol a duševné zdravie

Kortizol je hormón súvisiaci s psychickým a emocionálnym stresom. Slúži mnohým dôležitým funkciám v tele, okrem toho sa dnes používa na meranie duševného zdravia.

Kortizol sa dá vylučovať impulzívne - cítite sa dobre a zrazu sa stane niečo, čo vás dostane pod stres a vaše telo začne produkovať viac hormónu,“ uviedol vo vyhlásení profesor Adrian Ionescu z Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.

Skutočnosť, že kortizol slúži aj iným funkciám a nie je iba reakciou tela na stres, znamená, že kolíše aj z dôvodov, ktoré nie sú spojené s duševným zdravím človeka.

Príležitostný test preto nie je veľmi spoľahlivým údajom o stave duševného zdravia človeka. Aby bolo možné zistiť, čo sa skutočne deje, je potrebné merať hodnoty kortizolu po celý deň.

Kortizol sa zvyčajne meria zo vzoriek krvi. Časté odoberanie krvi môže byť samo o sebe stresujúcim faktorom pre človeka, preto profesor Ionescu pripomenul, že hormón je možné merať aj v zhromaždených slinách, moči a dokonca aj v pote.

V dokumente Communications Materials Ionescu a spoluautori popisujú elektrochemickú inteligentnú náplasť na meranie koncentrácií kortizolu v krvi.

Väzba na kortizol spôsobuje, že sa malé vlákna zvané aptaméry sa skladajú takým spôsobom, že prenášajú náboj na elektródu zariadenia, zatiaľ čo iné zložky potu nie, čo umožňuje detekciu kortizolu aj pri výnimočne nízkych koncentráciách.

Pretože sa náplasť dá nosiť, vedcom umožňuje zhromažďovať kvantitatívne a objektívne údaje o určitých chorobách súvisiacich so stresom. A to všetko navyše neinvazívnym, presným a okamžitým spôsobom, “uviedol Ionescu.

Profesor so svojim tímom dúfa, že by sa náplasť mohla jedného dňa stať spôsobom hodnotenia účinnosti liečby duševných chorôb či syndrómu vyhorenia.


Mohlo by vás zaujímať:

Neurologička o syndróme vyhorenia: Typickým príznakom je potreba neustále niečo robi

12 miest na tele, kde sa ukladá stres: čo prezrádzajú o vašich emóciách?