COVID-19 s dlhým priebehom hlási podstatne viac žien ako mužov!

Dlhodobé príznaky ochorenia COVID-19 sa častejšie a intenzívnejšie prejavujú u žien, a to napriek tomu, že vo všeobecnosti je táto choroba nebezpečnejšia pre mužov. Vedci zatiaľ nie sú schopní jasne povedať prečo.
Dlhý COVID-19 trápi viac ženy

Zdroj: Pixabay.com

Dlhšie s COVID-19 bojujú ženy

Kim Murphey je jednou z rastúceho počtu pocovidových pacientov s dlhým priebehom choroby, kedy symptómy pretrvávajú alebo sa vracajú ešte niekoľko mesiacov po prekonaní choroby.

Rovnako ako mnoho ďalších vecí súvisiacich s koronavírusom SARS-CoV-2, zatiaľ zostáva dlhý priebeh ochorenia COVID-19 záhadou. Ale zdá sa, že tento stav je podstatne častejší u žien.

Symptómy sa značne líšia, čo predstavuje súčasť problému, ale mnoho pacientov pociťuje vyčerpanie, dýchavičnosť, kašeľ, bolesť svalov či kĺbov, bolesť na hrudníku, búšenie srdca, stratu alebo zmenu chuti a čuchu, nespavosť a problémy s pamäťou alebo sústredením.

Niektorí tiež uvádzajú vypadávanie vlasov, vyrážky, krvné zrazeniny a poškodenie srdca, pľúc alebo mozgu.

Poznatky o dlhodobom priebehu COVID-19 sa stále zbierajú a sú často roztrieštené. Napriek tomu niektorí lekári uvádzajú, že medzi pacientmi liečenými s dlhodobými pocovidovými príznakmi je jasná pohlavná nerovnováha.

Rozdiely v imunitnnom systéme a ochote vyhľadať lekára

Podľa internistu Ryana Hurta, ktorý vedie pocovidový výskum na Mayo Clinic, má dlhý priebeh zhruba 10% z 20 tisíc pacientov, ktorí tam boli pozitívne testovaní na koronavírus.

A z týchto dlhodobých prípadov tvoria 60-80% ženy. Ich podiel výskumníci museli odhadnúť, z anglofónnych mien nie je pohlavie vždy zrejmé, a nie všetky spisy sú prístupné do detailu.

Lekári si nie sú istí, prečo by mal existovať nejaký rozdiel medzi spôsobom, akým sa koronavírus z dlhodobého hľadiska prejavuje u mužov a u žien. Jednou z možností môžu byť zásadné rozdiely v imunitnom systéme.

Okrem biológie môže tento rozdiel spôsobovať tiež skutočnosť, že ženy sú ochotnejšie vyhľadať lekársku pomoc a hovoriť otvorene o svojich symptómoch.


Prečítajte si aj:

Imunita proti opakovanej infekcii koronavírusom sa ukrýva v črevách. A vydrží nečakane dlho, ukázala nová štúdia!

6 príznakov, že ste mohli prekonať COVID-19! Nepanikárte, ale zostaňte opatrní