Muži s vysokou hladinou testosterónu môžu mať vyššie riziko vzniku tohto druhu rakoviny, upozorňujú vedci

Muži s vysokými hladinami pohlavného hormónu testosterón majú zrejme väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich objaví najagresívnejší kožný nádor - melanóm.
rakovina kože u mužov môže súvisieť s hladinou testosterónu

Zdroj: stocksnap.io

Najagresívnejší typ rakoviny kože

Britskí vedci poukázali v novej štúdii, publikovanej International Journal of Cancer, na to, že u mužov by v riziku vzniku rakoviny kože mohol hrať dôležitú úlohu aj pohlavný hormón testosterón.

Celkom mal výskumný tím k dispozícii krvné vzorky 182 600 mužov a 122 100 žien po menopauze vo veku od 40 do 69 rokov, ktoré zozbierala britská biobanka. Žiadny z účastníkov na začiatku štúdie netrpel rakovinou, ani nepodstúpil hormonálnu liečbu.

Počas analýzy sa tím zameral na celkové hladiny testosterónu. Ten sa v plazme pohybuje buď ako voľný, alebo sa viaže na proteíny.

Zároveň sa vedecký tím tiež pozrel do národných registrov, aby zistil, či jednotlivým účastníkom bol po dobu sledovania diagnostikovaný melanóm.

Najagresívnejší typ rakoviny kože sa počas priemerne siedmich rokov objavil u 9519 mužov a 5632 žien. Ostatné typy rakoviny kože do tejto štatistiky vedci nezahrnuli.

Vzali ale do úvahy aj ďalšie faktory, ako je napríklad fajčenie, konzumáciu alkoholu alebo index telesnej hmotnosti. (BMI)

Výsledky štúdie ukázali, že muži s vyššími celkovými hladinami testosterónu, mali väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich melanóm objaví.

Ďalším zistením bolo, že vyššia miera voľne sa pohybujúceho sa testosterónu môže byť spojená so zvýšeným nebezpečenstvom rakoviny prostaty.

U žien britskí vedci našli súvislosť medzi vysokými hladinami voľného aj viazaného testosterónu a výskytom karcinómu prsníka a maternice.

"Už skôr existovali nepriame dôkazy o testosterónu a riziku melanómu. Teraz to bolo ale prvýkrát, čo sme sa mohli pozrieť priamo na hormóny v krvi, "poznamenala hlavná autorka štúdie Eleanor Watts z Oxfordskej univerzity.

Dôležité je prísť k lekárovi včas

Vedci dúfajú, že ich výskum by mohol v budúcnosti pomôcť otvoriť nové možnosti, ako vzniku melanómu u mužov predchádzať. Sami autori štúdie však poukazujú na niektoré jej limity.

"Je naozaj ťažké s istotou povedať, že je to testosterón, ktorý má tieto účinky, skôr než iný biomarker s ním spojený," uviedla Watts a dodala, že je potrebný ďalší výskum.

Pacientom s rakovinou kože sa v súčasnosti podávajú aj najmodernejšie lieky vrátane imunoterapie. Kľúčové je preto prísť k lekárovi včas - s pokročilejším melanómom prežije viac ako desať rokov 62% chorých, so skôr odhalenými až 96%.

Riziko vzniku tohto ochorenia môže podľa odborníkov zvyšovať napríklad nadmerné slnenie či časté návštevy solária. Viac sledovať by sa mali najmä ľudia s tzv. svetlým fototypom, teda s blond či ryšavými vlasmi, a svetlou pleťou alebo tí, ktorí majú veľké množstvo materských znamienok.


Prečítajte si aj:

Všetko o materských znamienkach

7 príznakov začínajúceho melanómu!