Zdravie pokožky závisí od rovnováhy kožnej mikroflóry. Ako je na tom tá vaša?

Jeden štvorcový centimeter našej kože môže obsahovať asi milión rôznych mikroorganizmov ako sú baktérie, huby, roztoče či vírusy, no väčšina z nich nebola doteraz preskúmaná. Počuli ste už o tom, že mnohé z týchto mikroorganizmov, udržujú našu pokožku zdravú?
zdravá kožná mikroflóra

Zdroj: Pexels.com

Kožná mikroflóra- tajný svet na povrchu našej pokožky

Koža predstavuje najväčší orgán ľudského tela. Skladá sa z troch základných vrstiev – pokožky, zamše a podkožného tkaniva, pričom každá z nich má svoju funkciu a špecifické zloženie.

  • Najvrchnejšia vrstva kože, pokožka, ktorá je hrubá približne ako list papiera, plní hlavne ochrannú funkciu.
  • Zamša obsahuje krvné kapiláry a lymfatické cievy, ktoré zabezpečujú vyživovanie kože.
  • Najspodnejšia vrstva- podkožné tkanivo, je zložené z tukových buniek, nervov, krvných a lymfatických ciev. Tvorí ochrannú vrstvu pre svaly, kosti a vnútorné orgány a vďaka veľkému obsahu tuku slúži aj ako regulátor telesnej teploty.

Už len týchto pár riadkov o vrstvách kože nám dokazuje, že naša koža je oveľa viac ako len jednoduchý obal. Svoju ochrannú funkciu si zabezpečuje prostredníctvom mikroorganizmov žijúcich na jej povrchu, ktorých systém sa nazýva kožná mikroflóra.

Kožná mikroflóra je komplexný ekosystém zložený z baktérií, húb, parazitov a vírusov neviditeľných voľným okom.

Žijú s nami v symbióze,upravujú pH na špecifických miestach, ako sú napríklad sliznice, a sú pre nás prospešné najmä tým, že fungujú ako imunitná bariéra, ktorá nás chráni pred nepriaznivými vplyvmi okolia a škodlivými patogénmi.

Zloženie a zastúpenie rôznych druhov mikroorganizmov je závislé od konkrétneho miesta na koži. Miesta s vyšším podielom mazových žliaz (tvár, hrudník, vlasy, chrbát) obýva viac lipofilných druhov.

Baktérie, ktorým sa darí vo vlhkom prostredí, ako je napríklad Staphylococcus, sa najviac vyskytujú na vlhkých miestach našej kože (napr. ohyby kolien či nohy) .

Rovnováha kožnej mikroflóry = zdravá pokožka

Práve rôznorodosť druhov mikroorganizmov udržuje rovnováhu. Jeden druh bráni druhému prevládať. Ideálny zdravý stav funguje v symbióze, teda zdravom spolužití.

Nevyvážená kožná mikroflóra môže spôsobiť problémy, ako je napríklad dehydratácia kože, akné, vyrážky, infekcie rán, vrásky alebo alergické reakcie.

Na prevenciu a ochranu pred rôznymi kožnými problémami je vhodné používať také kozmetické prípravky, ktoré zásadne nezasahujú do prirodzených procesov našej kožnej mikroflóry.

Zdravie pokožky závisí od rovnováhy kožnej mikroflóry

Zdroj: Pexels.com

Ideálne, ak sú to zložky rastlinné, ktoré rešpektujú mikroflóru a potreby našej kože, a tým nám pomáhajú udržať zdravú rovnováhu.

Experti na výskum rastlinnej kozmetiky, pri vývoji nového radu na čistenie pleti, objavili tajomstvo agávy, rastliny s neočakávanými účinkami na pokožku.

Fruktány z agáve vďaka svojim prebiotickým schopnostiam pomáhajú pokožke udržiavať rovnováhu a rozmanitosť kožnej mikroflóry.

Tieto jedinečné účinné látky nájdete vo všetkých receptúrach z nového radu na čistenie pleti.


Prečítajte si aj:

Vyskúšali sme prístrojovú diagnostiku pleti - ako funguje a čo pomôže pri prvých vráskach?

Odrazil sa nezdravý životný štýl už aj na vašej pleti? Poznáme spôsoby, ako to napraviť


bianca.pp

mojim problemom je sucha pleť a vrásky. Viete mi na to niečo poradit? Už som skušala všetko možné i nemožné a nič nepomohlo

Inge

zdravie našej pokožky určite súvisí aj s tým, čo si na ňu nanášame...ja som sa pred 2 rokmi rozhodla, že budem používať už len čisto prírodnú kozmetiku a myslím si, že moja pleť mi je naozaj vďačná

Sejla

urcite si na tvar nedavaj ziadnu "prirodnu kozmetiku", esencialne oleje a podobne nezmysly. Cely tento biznis s "cistou" prirodnou kozmetikou nema ziadnu vedecku podporu. Nie vsetko co je synteticke je pre nas zle a nie vsetko prirodne je dobre. Mnoho esencialnych olejov v prirodnej kozmetike su zname alergeny a maju minimalny az ziadny pozitivny ucinok na plet. Mnoho ludi si takto privadza intoleranciu, podrazdenie a rozne alergicke reakcie. Europska unia ma prisne pravidla a skodlive, ci karcinogenne zluceniny sa skratka v kozmetike nemozu nachadzat a cele to strasenie voci syntetickym konzervacnym zlozkam je jeden velky skam.

Najvacsi vplyv na viditelne starnutie ma bezpochyb slnecne ziarenie. Slnko je zodpovedne za 90% viditelnych vrasok, stratu pruznosti, znizenu tvorbu kolagenu, hyperpygmentaciu, a rakovinu koze. Opalovanie je v podstate poskodzovanie koze. Ak chces vyzerat mlado, kup si opalovaci krem na tvar s ochranou SPF minimalne 30. A nos ho kazdodenne, aj v zime. V lete k tomu este pridaj nosenie klobukov.

Na noc vyhladavaj kremy obsahujuce retinol. To je zlozka, ktora ma najviac studii na pozitivne ucinky na plet a viditelne, trvale zlepsenie. Pomaha nie len proti akne, ale aj vraskam a zvacsenym porom, podporuje tvorbu kolagenu. Male mnoztvo retinolu je obstaratelne bez predpisu a napriklad CeraVe ma nocne kremy s retinolom. Treba s nim vsak zacinat postupne a aplikovat ho zo zaciatku iba raz za tyzden. Postupne pocas 2-3 mesiacov mozes zvysovat frekvenciu na 3-5 x do tyzdna. Vysledky sa dostavia minimalne za 6 mesiacov, ale to je najviac co moze nejaky krem dokazat. Ak chces dramatickejsie vysledky za kratku dobu, musela by si ist pod laser alebo skalpel.
Ak mas suchu plet, kyselina hyaluronova je vyborna. Videla som ze v nasich drogeriach a lekarnach predavaju znacky ako CeraVe, Bioderma, La Roche Posay a Eucerin. Medzi nimi najdes kozmetiku pre kazdy typ pleti.