Iba 11 minút chôdze denne môže pomôcť zabrániť každému desiatemu predčasnému úmrtiu, tvrdí nová štúdia vedcov

Pravidelná fyzická aktivita má množstvo dokázaných zdravotných výhod, napríklad znižuje množstvo telesného tuku a krvný tlak a zároveň dlhodobo zlepšuje kondíciu a spánok.

Zdroj: Pexels.com

Nová štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise British Journal of Sports Medicine, sa zaoberala predchádzajúcimi publikovanými výskumami o prínosoch fyzickej aktivity v takmer 100 rozsiahlych štúdiách a 200 recenzovaných článkoch.

Vedci vypočítali, že ak by všetci účastníci štúdií cvičili aspoň 150 minút týždenne, teda po plnú odporúčanú dobu, predišlo by sa približne jednému zo šiestich predčasných úmrtí.

Závery štúdie však hovoria, že aj polovica odporúčaného pohybu môže zabrániť každému dvadsiatemu kardiovaskulárnemu ochoreniu a skoro každému tridsiatemu prípadu rakoviny. V praxi sa jedná o 75 minút pohybu týždenne v podobe rýchlej chôdze, jazdy na bicykli, chodenia po horách, tanca či tenisu. To znamená 11 minút denne.

Mali by ste cítiť, že sa hýbete, vaše srdce bude biť rýchlejšie, ale nebudete mať nutne pocit, že sa zadýchavate,“ hovorí vedúci výskumu Soren Brage.

Podľa jeho zistení spomínané množstvo pohybu znižuje riziko vzniku srdcových ochorení a mŕtvice o 17% a rakoviny o 7%.

Pravidelné cvičenie znižuje množstvo telesného tuku a krvný tlak a zároveň dlhodobo zlepšuje kondíciu a spánok.

Na dosiahnutie cieľa stačí podľa vedcov zmeniť len niektoré návyky, napríklad chodiť do práce pešo alebo jazdiť tam na bicykli namiesto autom. Odporúčajú tiež, aby boli rodičia a starí rodičia aktívni pri hrách s deťmi či vnúčatami.


Prečítajte si aj:

Pobyt v prírode môže pomôcť ľuďom žijúcim v mestách lepšie zvládať úzkosti, nespavosť aj depresie, ukázal nový výskum

Pravidelné cvičenie vás môže ochrániť pred ťažkým priebehom a následkami COVID-19