Cukrovka je alarmujúcim svetovým problémom! Do roku 2050 ňou bude trpieť viac ako miliarda ľudí, varujú vedci

Pokiaľ štáty nič neurobia, vzrastie počet diabetikov v najbližších troch dekádach v každej krajine sveta, upozornili vedci v novej štúdii.
cukrovka na Slovensku

Zdroj: Freepik.com

Do roku 2050 by mal celkový počet diabetikov vzrásť na viac ako dvojnásobok zo súčasných 529 miliónov na zhruba 1,3 miliardy, varujú vedci z Washingtonskej univerzity v novej štúdii.

Väčšinu prípadov tvorí celosvetovo cukrovka druhého typu, ktorá je získaná počas života a súvisí aj s obezitou, a do značnej miery jej možno predchádzať, poznamenali vedci.

Nárast rozšírenia cukrovky pritom vo svete nie je rovnomerný. Napríklad v severnej Afrike a na Blízkom východe sa očakáva, že podiel chorých na cukrovku dosiahne v polovici 21.storočia 16,8% a v Latinskej Amerike a Karibiku 11,3%, zatiaľ čo celosvetový priemer má podľa týchto projekcií predstavovať 9,8%.

Zasiahnutá však bude každá krajina, varujú vedci.

Rýchlosť, ktorou cukrovka rastie, je nielen alarmujúca, ale aj náročná pre každý zdravotnícky systém na svete,“ povedala podľa agentúry Reuters hlavná autorka štúdie Liane Ongo.

Krajina, ktorá je najviac zasiahnutá ochorením diabetes mellitus, je Katar. Až tri štvrtiny obyvateľov Kataru vo veku 75 rokov trpia cukrovkou. Podľa vedcov predstavuje ukážku toho, ako bude vyzerať zdravotný stav ľudstva v blízkej budúcnosti.

Cukrovka na Slovensku

Podľa údajov NCZI má cukrovku diagnostikovanú viac ako 350-tisíc Slovákov, pričom v najvyššej miere prevláda diabetes mellitus 2. typu (viac ako 90% prípadov).

Z hľadiska vekového zloženia pacientov s diabetes mellitus 2. typu v roku 2020 boli v najvyššej miere zastúpení seniori vo veku 75 – 79 rokov, v počte pacientov mierne prevažujú ženy.

Cukrovka 1. typu je v populácii zriedkavejšia ako cukrovka typu 2. Má ju len 5 až 10 % diabetikov.

Tento typ cukrovky možno často vidieť u detí a dospievajúcich, menej u starších ľudí. Problémom je imunitný systém, ktorý útočí na tzv. beta bunky pankreasu.

Telo si nedokáže vytvárať dostatok inzulínu a nie je schopné regulovať hladinu glukózy v krvi. Ak má človek diabetes typu 1, musí užívať doplnkový inzulín po celý život.

Cukrovka 1. typu sa začína náhle a rýchlo sa zhoršuje. Nedokáže tomu zabrániť ani úprava stravy ani pohyb, v mnohých prípadoch je dedičná.

Pri cukrovke 2. typu sú príznaky menej viditeľné, tento typ mnohokrát prebieha dlhý čas bez akýchkoľvek príznakov a prejaví sa až následnými komplikáciami. Vyskytuje sa prevažne u dospelých a detí trpiacich nadváhou či obezitou.

Organizmus má vtedy zníženú citlivosť na inzulín, ktorého sa, naopak, produkuje veľa. Pri tomto type cukrovky, je potrebné znížiť svoju telesnú hmotnosť, brať predpísané lieky a dodržiavať diétu.

V súčasnosti sa diabetes často zistí pri preventívnom vyšetrení alebo pred plánovanou operáciou, keď nie sú prítomné žiadne príznaky, alebo sú veľmi mierne.


Viac k téme:

Diabetologička: Pacient si musí uvedomiť, že by sa mal liečiť v prvom rade pre seba, nie pre lekára

20 skvelých potravín pre diabetikov, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cukru v krvi