Jednoduchý test odtlačkov prstov na odhalenie rakoviny prsníka by mohol nahradiť mamografiu

Tím vedcov z Sheffield Hallam University vyvinuli test odtlačkov prstov, ktorý ponúka bezbolestnú a neinvazívnu alternatívu k mamografii. Podľa vedcov by mohol by zachrániť životy, ušetriť peniaze a zvýšiť počet vykonaných testov.

Zdroj: Freepik.com

Profesorka Simona Franceseová pracuje vo forénznej vede už takmer 15 rokov a pomocou odtlačkov prstov pomáha profilovať podozrivých z trestnej činnosti. Jej výskumný tím si však zistil, že rovnakú metódu možno použiť aj na odhalenie rakoviny prsníka.

Táto metóda má veľa výhod, pretože eliminuje prakticky všetky nepríjemnosti, kvôli ktorým sa niektoré ženy vyhýbajú mamografii. Stačí len pretrieť prstom podložku a zvyšok nechať na prístroje– konkrétne na hmotnostný spektrometer. Ten analyzuje proteíny, ktoré pacientka na podložke zanechala.

Detekujeme tieto proteíny a ich vlastnosti, ktoré nám ukážu, či má pacientka benigné patologické zmeny, alebo je v rannej fáze rakoviny. Pre analýzu množstva informácií potom využívame umelú inteligenciu,“ uviedla autorka výskumu Simona Franceseová.

Vedkyňa verí, že neinvazívny test odtlačkov prstov by jedného dňa mohol nahradiť mamografiu a povzbudiť viac žien k pravidelným vyšetreniam.

Rakovina prsníka je na Slovensku ročne diagnostikovaná 3000 ženám, z toho až 30 % v pokročilom štádiu. Aktuálne edinou efektívnou metódou, ako zachytiť rakovinu prsníka vo včasnom štádiu, je mamografické vyšetrenie.

Nárok na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie má u nás každá 50- až 69-ročná žena. Štatistiky však ukazujú, že ho absolvuje pravidelne iba 30 % žien.


Viac k téme:

Onkológ: Pre pacientky s rakovinou prsníka máme k dispozícii z dostupných možností liečby len 10 %

Úmrtnosť na rakovinu je na Slovensku jednou z najvyšších v celej EÚ!


EmilyWilson

Tento test odtlačkov prstov predstavuje inovatívnu a bezbolestnú alternatívu k mamografii, ktorá môže zvýšiť počet vykonaných testov a zachrániť životy žien. bitlifeonline.io