Na rakovinu zomiera každý rok až 9,6 milióna ľudí. Toto číslo sa podľa odhadov v roku 2030 zdvojnásobí!

Až 3,7 milióna ľudských životov ročne by sa zachránilo správnym využitím zdrojov na prevenciu, skorú detekciu a včasnú a kvalitnú liečbu rakoviny.
muž s rakovinou

Zdroj: Flickr.com

Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Na Slovensku pribudne každoročne viac ako 30 000 ľudí s rakovinou.

Medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien aktuálne na Slovensku patrí rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka a rakovina krčka maternice.

U mužov dominuje rakovina prostaty, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pľúc.

Svetový deň proti rakovine

4.februára si pripomíname Svetový deň proti rakovine. V roku 2020 je heslom kampane ku Svetovému dňu proti rakovine “I am and I will – Ja som a ja budem.“

Cieľom je vzbudiť v ľuďoch zamyslenie sa nad tým, ako môžu oni sami konať v záujme prevencie vzniku rakoviny a šíriť túto myšlienku ďalej.

Šíriť povedomie o Svetovom dni proti rakovine a prevencii môže každý prostredníctvom sociálnych sietí. Personalizovať si svoj odkaz v rámčeku s prepísaním hesla „Ja som a ja budem“ (napríklad „Ja som mama a budem chodiť na preventívne prehliadky“) s pridaním vašej fotky môžete na worldcancerday.org.

Prevencia rakoviny

V rámci roku prevencie 2019 spustilo Ministerstvo zdravotníctva SR skríningové programy zamerané na včasné odhalenie jednotlivých onkologických ochorení: Skríning rakoviny hrubého čreva, skríning rakoviny prsníka a skríning rakoviny krčka maternice.

Prognóza pacienta so zhubným nádorom závisí predovšetkým od včasného záchytu nádorového ochorenia, t. j., aby bol rozsah nádoru, ktorý sa určuje od I. – IV. štádia, čo najmenší.

Dôležitú úlohu zohráva aj vek, nakoľko v staršom veku fyzickú a psychickú kondíciu môžu ovplyvňovať aj iné chronické ochorenia, ktoré prognózu môžu zhoršovať.

Príznaky rakoviny

Je dokázané, že rakovina diagnostikovaná vo včasnom štádiu má šancu na priaznivý výsledok liečby.

Preto, aby sa ochorenie zistilo a liečilo včas, je potrebné všímať si niektoré príznaky – varovné signály tela, ktoré môžu byť prvými príznakmi začínajúceho onkologického ochorenia. Medzi ne patria:

  • hrčka alebo opuch kdekoľvek na tele
  • zmena materského znamienka (jeho farby, tvaru a veľkosti)
  • nehojaci sa vred na koži, perách, v ústnej dutine
  • neobvyklé krvácanie z rodidiel, prítomnosť krvi v stolici či v moči
  • tvorba krvných podliatin v podkoží
  • dlhotrvajúci kašeľ, ktorý nereaguje na liečbu
  • ťažkosti s močením
  • zažívacie ťažkosti, nevysvetliteľné chudnutie, nechutenstvo, zvracanie, zmeny vo vyprázdňovaní stolice,
  • poruchy nervového systému, náhla zmena zraku

Prečítajte si aj:

Ako zistiť či máte rakovinu?

Môže stres zvýšiť riziko vzniku rakoviny?