Aktuality, ktoré ovládli 8. týždeň: tieto témy ste na našom webe čítali najviac!

Výber aktuálnych tém uplynulého týždňa. Dozviete sa o novej diagnostike rakoviny hrubého čreva a konečníka, o príznakoch, ktoré môžu signalizovať rakovinu u detí, ale aj o zakázanom videu ženy po pôrode.
Aktuálne zdravotné témy, ktoré ovládli  8. týždeň

Zdroj: Flickr.com

Počas 8. kalendárneho týždňa roku 2020 ste na našom webe najviac čítali tieto aktuálne zdravotné témy:

Nová diagnostika rakoviny hrubého čreva a konečníka! Nepríjemnú kolonoskopiu môže nahradiť metóda, ktorá odhaľuje prítomnosť nádorových buniek už z krvi pacienta

Základom novej diagnostiky je sledovanie hladín niekoľkých tzv. cirkulujúcich mikroRNA, ktoré sa do krvi pacienta dostávajú z nádorového tkaniva. Metóda dokáže rozlíšiť, či má človek nádor hrubého čreva alebo nie, lekári z nej môžu tiež odvodiť úspešnosť liečby a prípadne to, či sa nádor nevracia.

Rakovina u detí: rodičia, všímajte si tieto nenápadné príznaky!

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku asi 180.

Pre vyliečenie detských pacientov s rakovinou je podľa odborníkov veľmi dôležité, aby bolo ochorenie zachytené včas. Príznaky rakoviny u detí môžu byť na začiatku nešpecifické a u detí sú bežné.

mama a dieťa

Mať zdravé dieťa je snom a želaním každého rodiča. Zdroj: ufmcpueblo.com

Toto video ženy tesne po pôrode na Oscaroch zakázali! Aj vám sa zdá nevhodné?

Nedávne odovzdávanie amerických Oscarov sa nezaobišlo hneď bez niekoľkých šokujúcich situácií. Medzi diskutované témy patrilo aj rozhodnutie organizátorov neodvysielať tento reklamný spot.

Cieľom autorov videa bolo narušiť stereotypy vo vnímaní toho, ako vyzerá ženské telo po tehotenstve a pôrode pretože verejnosť, vrátane mamičiek, má v tomto smere často nereálne predstavy.


Prečítajte si aj ďalšie aktuality minulého týždňa:

Veľa hlbokých vrások na čele môže súvisieť s rizikom kardiovaskulárnych chorôb!

Výška nemocenských dávok v roku 2020