Iba jedno avokádo denne môže znížiť hladinu "zlého" cholesterolu a riziko srdcovo-cievnych ochorení!

Nová štúdia dokázala, že u ľudí s nadváhou, ktorí jedli jedno avokádo denne, ako súčasť kontrolovanej diéty počas 5. týždňov, sa znížila hladina LDL cholesterolu.
avokádo pomáha znižovať LDL cholesterol

Zdroj: Pixabay.com

Podľa najnovšej štúdie Pensylvánskej štátnej univerzity môže jedno avokádo každý deň, v rámci vyváženého stravovania, pomôcť znížiť hladinu tzv. zlého – LDL cholesterolu.

Štúdie sa zúčastnilo 45 ľudí s nadváhou a obezitou, ktorí sa počas 2 týždňov stravovali rovnako, ako priemerný Američan. Následne boli náhodne rozdelení do 3 skupín.

Jedna skupina sa stravovala na základe princípov nízkotučnej diéty, druhá skupina držala regulovanú diétu s obsahom tukov, a tretej skupine bolo do regulovanej diéty s obsahom tukov pridané aj jedno avokádo denne.

Vedci prišli porovnaním výsledkov k zisteniu, že ľudia z 3. pozorovanej skupiny, teda tí, ktorí konzumovali jedno avokádo každý deň, mali nižšie hladiny LDL cholesterolu , ako pred začiatkom diéty.

Zaujímavý je aj fakt, že mali aj najnižšie hladiny LDL cholesterolu spomedzi všetkých pozorovaných.

Nebezpečný oxidovaný LDL cholesterol

LDL cholesterol je zložený z častíc rôznej veľkosti. Najrizikovejšou zložkou LDL cholesterolu sú malé denzné častice, ktoré tvoria približne 26-36% LDL cholesterolu.

Rizikové sú preto, že ľahko podliehajú oxidatívnym zmenám. Oxidovaný LDL cholesterol je nebezpečný, nakoľko negatívne ovplyvňuje viaceré funkcie, ktoré vo svojich dôsledkoch môžu podporiť vznik aterosklerózy.

"Množstvo štúdií poukazuje na to, že oxidácia je základom pre diagnózy ako ochorenia srdca, či rakovina. Vieme, že keď častice LDL cholesterolu zoxidujú, začne sa reťazec reakcií, ktoré môžu viesť až k ateroskleróze. Oxidácia nie je dobrá, takže ak dokážeme chrániť svoje telo pomocou jedla, ktoré jeme, je to veľmi užitočné, " vysvetľuje Kris-Etherton, profesorka výživy z Pensylvánskej štátnej univerzity.

Výskumníci dodávajú, že avokádo je relatívne novou potravinou, čo sa štúdií týka, takže potrebuje ešte ďalšie skúmanie.

Ako prirodzene znížiť hladinu "zlého" cholesterolu?

Pre zníženie LDL cholesterolu je najideálnejšia správna životospráva, to znamená hlavne každodenný 30 minútový pohyb, ako napríklad beh, kardiocvičenia, vo vyššom veku napríklad aj chôdza, ak sa dá, svižnejšia, ale aj plávanie.

V každom prípade treba úplne obmedziť fajčenie a aj nadmerné pitie alkoholu, ako aj príjem cukrov.

Veľkú časť nášho jedálnička by mali tvoriť ovocie a zelenina v surovom stave, pretože obsahujú nielen vlákninu, ale aj vitamín C, ktorý je potrebný pre tvorbu kolagénu, chrániaceho naše cievy.

Do svojho jedálnička zaraďte rozhodne vysokokvalitné živočíšne tuky, predovšetkým omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk, rybie mäso ideálne zo severských rýb ako losos či treska), ale tiež orechy, semiačka, ale aj kvalitné chudé mäso, najlepšie z overeného chovu.

V kuchyni by ste pri príprave šalátov a iných pokrmov nemali zabúdať najmä na olivový a kokosový olej.


Ďalej si prečítajte:

Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?

Nízkocholesterolová diéta-praktické rady