7 zásad stredomorskej kuchyne

Spomeňte si na dovolenku pri mori. Tamojší obyvatelia sú vitálni v akomkoľvek veku. Sú pozitívne naladení, plní energie a čulí. Určite za to môžu aj slnečné lúče, ale predovšetkým je to vďaka ľahkej skladbe stravy.
Stredomorská kuchyňa

Naturhouse.sk | Zdroj: súkr.archív

Najviac čerpajú z čerstvých rýb, ktoré sú bohaté na esenciálne mastné nenasýtené kyseliny omega-3 a omega-6. Preto by ste aj vy mali zaradiť ryby a morské plody do stravy aspoň 2-krát týždenne. Jedálniček, vychádzajúci zo zásad stredomorskej kuchyne je ďalej bohatý na významné minerálne látky, vitamíny, nachádzajúce sa predovšetkým v čerstvých a kvalitných surovinách.

"Stredomorský spôsob stravovania vychádza zo všeobecných zásad zdravého stravovania. To znamená jesť pravidelne a pestro, 5-6 jedál denne. K tomu vypiť aspoň 1,5 l vody. Nebudete mať pocit prejedenia sa, alebo ťažkého žalúdka. Prospejete tak svojmu zdraviu celkovo, budete sa lepšie cítiť a primerane natrvalo schudnete," vyjadrila sa Mgr. Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa NATURHOUSE.


Prečítajte si tiež:

Vyskúšajte stredomorskú stravu a vaša línia sa vám poďakuje!


7 zásad stredomorskej kuchyne

1. Všetko čerstvé

V stredomorskom jedálničku nehľadajte polotovary, konzervované produkty, ani najrôznejšie umelé dochucovadlá. Nesnažte si prácu uľahčiť a nakupujte neupravené produkty. Vrecúško so sušeným korením vymeňte za kvetináč s bylinkami. Oproti takým Španielom či Talianom máme nevýhodu, že nie všetky suroviny sú k dispozícii čerstvé a často k nám putujú tisíce kilometrov. V našom prostredí je ale teraz veľký trend BIO produktov, ktoré tiež stoja za pozornosť.

2. Veľa zeleniny

Väčšinu jedálnička a samotných pokrmov tvorí práve zelenina. Ako príloha, ale aj ako samotný chod. Zelenú listovú zeleninu môžete jesť každý deň bez obmedzenia. Základom šalátov, ktorých by ste mali mať veľké porcie, môžu byť reďkovky, kel a špenát. Ideálnou zeleninou je uhorka. Tvorí ju predovšetkým voda, bez žiadnych kalórií navyše.

„Sú ale druhy zeleniny, bohaté aj na cukry, ktoré je možné zaraďovať len príležitostne. Je to napríklad kukurica, fazuľky či hrášok. Šaláty tiež budú strácať svoj zmysel s najrôznejšími vylepšeniami. Napríklad v podobe majonézy, kupovaných dresingov, omáčok, dochucovadiel, vyprážaného mäsa alebo vyprážaných krutónov," upozorňuje Mgr. Zuzana Bohátová.

3. Ovocie

Zabudnite na sladkosti. Maximálne sa ich snažte nahradiť ovocím. Čerstvé ovocie dodáva celý rad vitamínov, vlákniny a pomáha hydratovať. Doprajte si 2 porcie ovocia denne na desiatu a olovrant a uvidíte, ako sa po krátkej dobe začnete skvele cítiť. Ak vás surové jablko či hruška nadúvajú, uvarte si ich napríklad s klinčekmi a štipkou škorice. Chutia vynikajúco a v chladných mesiacoch navyše krásne zahrejú. Nevyhýbajte sa ani citrusom.

Stredomorská kuchyňa

Naturhouse.sk | Zdroj: súkr.archív

4. Kvalitné tuky

Uprednostňujte tie kvalitné, napríklad konzumáciou rýb, orechov a semienok. Na studenú kuchyňu je najvhodnejší kvalitný olivový olej. Repkový olej je zasa vhodný pri tepelnej úprave jedál. Prísun živočíšnych tukov sa snažte obmedziť. Na druhej strane, raz za čas namazaný krajec ražného chleba s maslom je lepší než použitie margarínu.

5. Zdravé varianty príloh

Klasickým českým prílohám ako 6 žemľových knedlí sa skôr vyhnite. Skúste ich obmeniť za ľahké a chutné typu bulgur, kuskus, quinoa či divoká ryža. Cestoviny si vyberajte celozrnné a z pečiva kváskový ražný chlieb.

Zdravé prílohy

Zdroj: súkr.archív

6. Kyslomliečne produkty

Do pestrého jedálnička patria aj 1-2 porcie kyslých mliečnych produktov z dôvodu doplnenia vápnika a zdraviu prospešných laktobacilov. Skôr než samotné mlieko uprednostňujte radšej kefír, acidofilné mlieko, tvaroh, tvarohové syry. Snažte sa vynechávať najrôznejšie sladené mliečne dezerty, pudingy, ale napríklad aj údené syry. Mlieko môžete využiť pri varení ako náhradu za smotanu.

Spomínané laktobacily patria medzi tzv. probiotiká, ktoré pomôžu posilniť imunitu a prispievajú k správnej funkcii tráviaceho ústrojenstva.

7. Bez vody to nejde

Neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne je dostatočný prísun tekutín. Za deň by sme mali vypiť minimálne 1,5 litra čistej, neperlivej a nechladenej vody. Pre lepšiu chuť môžeme pridať ovocie, zeleninu aj bylinky. V chladných mesiacoch potom krásne zahrejú jemné bylinkové čaje.


Vyskúšajte stredomorskú stravu a vaša línia sa vám poďakuje!

Najčítanejšie články