Zopár tipov, ako schudnúť zdravo

Rozhodli ste sa zhodiť pár kíl pre lepšie zdravie alebo štíhlu postavu? Máte k dispozícii hneď niekoľko možností, ale nie všetky z nich vám prinesú očakávaný výsledok. Viete, ako schudnúť bez toho, aby vás to stálo zdravie?
tipy na chudnutie

Zdroj: Unsplash.com

Základom úspechu je pohyb

Samozrejme že nemáme na mysli úmorné cviky a hodiny strávené v telocvični. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek športovú aktivitu, vykonávajte ju pravidelne a dostatočne dlho.

Pri cvičení sa totiž v našom tele deje množstvo fyziologických procesov, ktoré vedú nielen k úbytku nechceného tuku, ale aj nárastu svalovej hmoty.

Na začiatku fyzickej námahy je naše telo zvyknuté používať ako zdroj energie glukózu. Akonáhle v tele klesne hladina glukózy, prichádzajú na rad tuky.

V bunkách nášho tela sa rozbehne proces, ktorému hovoríme lipolýza. Jedná sa o metabolický proces, ktorého výsledkom je produkcia veľkého množstva energie.

Spaľovanie tukov je však možné vyvolať aj inak ako pohybom. Jednou z možností sú aj tablety na chudnutie , ktoré umožňujú „preskočiť“ cvičenie, a spúšťajú proces spaľovania tukov bez ohľadu na vaše aktivity.

Pri užívaní tabliet na chudnutie sa však držte iba certifikovaných prípravkov a neprekračujte odporúčané denné dávky. Ak totiž energiu získanú pri spaľovaní tukov nevyužijete na fyzické aktivity, premení sa na teplo, čo môže mať závažné následky na váš zdravotný stav.

Chudnutie neznamená hladovanie

Pri nastavovaní správnej diéty nie je dôležité obmedziť všetko, čo vám chutí. Hlavným krokom je začať sa stravovať zdravo a hlavne pravidelne.

Ak dáte svojmu telu jasný časový harmonogram, kedy má očakávať jedlo, bude živiny využívať omnoho efektívnejšie. Pravdou však ostáva, že by sa vaša diéta mala držať známeho „všetko s mierou“ a aj pri jasnom pláne by ste sa nemali prejedať.

Každé z vašich jedál by malo obsahovať zdroj bielkovín, tukov a samozrejme aj sacharidov. Bežný muž by mal za deň prijať 56–91 g proteínov a bežná žena zase 46–75 g.

Zdravé proteíny sa nachádzajú napríklad v týchto potravinách:

  • Mäso – bravčové, kuracie, hovädzie a jahňacie
  • Ryby a plody mora – losos, pstruh, krevety
  • Vajíčka – bielok aj žĺtok
  • Rastlinné zdroje – fazuľa, strukoviny, tofu

Ako sme už spomenuli vyššie, naše telo potrebuje konštantnú hladinu glukózy, ktorú získa z potravín. Glukóza je známy sacharid, no nie všetky jej zdroje sú pre naše telo iba prospešné.

Presladené perlivé nápoje a sladkosti sú práve tými zdrojmi, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Namiesto nich sa radšej obhliadnite napríklad po potravinách ako:

  • Banány, jablká, lichi, kiwi, mango, figy a hrozno
  • Pistácie, kešu, kokos a gaštany
  • Chia semienka a mak
  • Kukurica a zemiaky
  • Grécky jogurt, tvaroh a syry
  • Celozrnné pečivo a ovsené vločky

V diéte nakoniec nesmú chýbať ani tuky, ktoré sú veľmi dôležité pre vstrebávanie tzv. lipofilných vitamínov A, D, E a K. Tie by sme totiž bez tukov vôbec nedokázali z potravín získať a spracovať.

Medzi hlavné zdroje tukov patria:

  • Avokádo
  • Syr
  • Tmavá čokoláda
  • Vajcia
  • Orechy
  • Olivový a kokosový olej
  • Mliečne výrobky

Ako rýchlo schudnúť?

Hladovanie a ani nadľudské cviky nie sú odpoveďou. Tá je totiž omnoho menej náročná a vyčerpávajúca. Stačí nájsť správnu rovnováhu medzi stravovaním, cvičením a oddychom.

Kombinácia správnej diéty, pravidelného pohybu a dostatku oddychu vám pomôže nielen pri zdravom chudnutí, ale aj pri naberaní svalovej hmoty. Myslíte, že na šport nemáte dostatok času? Môžete vyskúšať napríklad tréning u vás doma.

Ak neviete, ktorý stroj na tréning vybrať, poradia vám testy a recenzie, ktoré nájdete napríklad na webe Necenzurovane.sk.

Ak by sa vám nedarilo nastaviť si svoj vlastný harmonogram stravovania, môžete vyskúšať diétne plány odborníkov. Krabičková diéta sa v dnešnej dobe teší veľkej popularite práve preto, lebo zvládne plánovanie za vás.

Na každý deň a každé jedlo máte k dispozícii krabičku s jedlom, ktoré stačí jednoducho pripraviť. Stres z toho, či je porcia postačujúca a či je jedlo dostatočne zdravé, môžete s týmito diétami hodiť za hlavu.

Problémovou partiou môže byť aj brucho. Práve pri snahe zhodiť tuk z tejto oblasti si môžete pomôcť tabletkami na chudnutie.

Brucho však nie je jedinou oblasťou, pri ktorej budete lamentovať nad tým, ako schudnúť. Stehná patria taktiež medzi časti, z ktorých sa chudne najťažšie. Opäť vás však môžeme odkázať na spomínané tabletky, ktoré vám môžu rýchlo pomôcť.

Chudnutie vie byť pre mnohých z nás poriadne tvrdý oriešok hlavne kvôli množstvu chybných informácií, ktoré sú dostupné. Naše telo dokážte samo o sebe perfektne fungovať, pravidelne sa čistiť a neustále sa zlepšovať.

My mu našimi zvykmi môžeme pomáhať alebo škodiť. Ak bude mať naše telo dostatok sacharidov, tukov, bielkovín, minerálov, vitamínov a samozrejme vody, nezradí nás ani pri veľkých výzvach. Pamätajte na to aj pri chudnutí, ktoré by v žiadnom prípade nemalo prebiehať na úkor vášho zdravia.