Fotorecept: treska na rajčinách a kokosovom mlieku

Treska je veľmi významná pre zdravie vďaka svojmu zloženiu, keďže je veľmi bohatá na tryptofán, serotín (hormón šťastia) a omega-3 mastné kyseliny. Pokiaľ chcete schudnúť, určite sa obráťte na tento druh ryby, pretože má nízku kalorickú hodnotu. Pozrite sa, ako si ju chutne pripraviť.
Fotorecept: treska na rajčinách a kokosovom mlieku

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Treska

Žije najmä vo vodách Atlantického oceánu od Špicbergov k západnému pobrežiu Veľkej Británie a pozdĺž brehov Grónska a Severnej Ameriky. Nórsko je priekopníkom farmového chovu tresiek a zaviedlo rad prísnych opatrení, aby zaručilo jeho optimálny rozvoj pri rešpektovaní okolitých ekosystémov. Ryby musia mať dostatok priestoru, kvalitnú vodu a správne krmivo. Jednotlivé fázy chovu nesmú narušovať prírodné cykly ostatných živočíchov a farmovaným exemplárom sa zamedzuje únik do voľnej prírody, aby neoslabovali populáciu voľne žijúcich rýb.

Charakteristika a význam tresky pre zdravie

Vďaka dostatku pohybu aj bohatej, pestrej a zdravej strave je biele tresčie mäso pevné, jemné a šťavnaté. Je chudšie ako mäso iných rýb tohto druhu a nemá mnoho kostí. Skvelo vonia, chutí a navyše obsahuje vitamíny B1, B2 a B12, ďalej draslík, sodík, horčík, vápnik a fosfor.

Využitie tresky v kuchyni

Zo zhruba 200 g filiet je možné pripraviť širokú škálu pokrmov stredomorskej či ázijskej kuchyne. Ingrediencie nesmú prehlušiť jemnú chuť rybieho mäsa, ktorého vlastnosti najlepšie vyniknú šetrným varením pri teplote 71 – 82 °C alebo pri príprave v pare. Rybu je možné taktiež piecť, vyprážať, fritovať či grilovať tak vcelku, ako vo forme filiet.

Tresčie mäso sa ľahko rozpadáva, preto šéfkuchári odporúčajú dôkladné dodržiavanie času tepelnej úpravy a opatrné zaobchádzanie: fileta na panvici alebo na grile by sa mala obracať iba raz, aby na tanieri dobre vyzerala. Chuť mäsa sa najlepšie rozvinie, ak vnútri zostane priehľadné.

  1. Klasickým variantom je pečenie jemne osolenej a okorenenej tresky s kožou.

  2. Jemný a chutný pokrm vznikne varením tresčieho mäsa vo vývare so zeleninou a čerstvými bylinkami.

  3. Tradičným nórskym predkrmom je surová treska marinovaná vo vysokokvalitnom oleji.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: losos s kaparmi, kôprom a horčicovou kašou


Fotorecept: treska na rajčinách a kokosovom mlieku

Suroviny:

• 300 g filiet z tresky

• rajčiny - rôzne druhy, asi 500 g

kokosové mlieko

• korma curry zmes s kokosovým mliekom

• červená tandoori curry pasta

mangové chutney

• soľ, korenie, olej

Fotopostup prípravy tresky na rajčinách a kokosovom mlieku nájdete v galérii.