Pošlite nadváhu do "kelu"

Táto zdravá, dostupná a ľahko spracovateľná potravina posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti vzniku rakoviny. Okrem toho obsahuje viac vitamínu C ako niektoré citrusy.

Kel Zdroj foto: Shutterstock.com

Ten, kto má rád kel určite robí dobre, podporuje svoje zdravie, ktoré je naozaj ukryté v keli a nie „v keli“. Aj preto by sme sa mali postarať o to, aby sa kel často ocitol na našom stole. Máme si z čoho vybrať. Najčastejšie pripravujeme jedlá z dvoch druhov: z kelu hlávkového a ružičkového. Vynikajúci je aj kel zelenofialový či kučeravý.


Prečítajte si aj:

Ružičkový kel odvodní organizmus a pomôže pri tráviacich ťažkostiach

Čo v sebe ukrýva kel?

Kel má vysoký obsah vitamínu C, niektoré zdroje uvádzajú, že dokonca viac než citrusové plody, najmä v surovom stave. Už sto gramov kelu nám zabezpečí dennú dávku tohto vitamínu. Je významným zdrojom kyseliny listovej a betakaroténu, ktorý sa mení na vitamín A. Okrem toho kel obsahuje vitamín B a E, minerálne látky, ako vápnik (najviac spomedzi všetkých druhov zeleniny), železo, sodík, draslík, horčík, fosfor. Vďaka vysokému obsahu železa pozitívne ovplyvňuje tvorbu červených krviniek.

Vitamín A chráni oči, ovplyvňuje pokožku a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Železo, vitamín B a kyselina listová ovplyvňujú tvorbu červených krviniek. Kel znižuje cholesterol, posilňuje imunitný systém a vláknina pozitívne ovplyvňuje zažívací systém. Málokto vie, že účinne chráni telo pred vznikom rakoviny, najmä tej močového mechúra. A ešte jedna „babská rada“ – na bolesti kĺbov a chrbtice sú účinné obklady z listov kelu, ktoré je dobré trošku poklepať tĺčikom.

V keli sa nachádza obrovské množstvo antioxidantov ako flavonidy a kerotenoidy. Karotenoidy chránia naše telo pred stresom a posilňujú naše zdravie, zatiaľ čo flavonidy pomáhajú bojovať proti vzniku rakovinotvorných buniek. Rovnako ako všetky zelené druhy zeleniny, aj kel nás chráni pred vznikom rakoviny žalúdka, tenkého i hrubého čreva.

Dámy určite poteší fakt, že kel pomáha k mladistvej pokožke, pevným nechtom a krásnym lesklým vlasom.

Pošlite nadváhu "do kelu"

Kel je vynikajúcim spoločníkom pri diétach či očistných kúrach. Môže za to jeho vysoký obsah vody, nízka kalorická hodnota a žiaden tuk. Je vhodnou náhradou za prílohy, ľahkou večerou či prísadou do raňajkovej pomazánky. Vďaka vysokému obsahu vlákniny prečití črevá a zabráni vzniku zápchy alebo hnačky. Vhodný je tiež pri budovaní svalovej hmoty. Obsahuje totiž množstvo aminokyselín, dávku proteínu a vápniku. Mangán je dôležitý pri metabolizme bielkovín a sacharidov.

Ako využiť kel v kuchyni?

Je nesmierne veľa vynikajúcich receptov ako pripraviť kel. Na rozdiel od kapusty väčšina kuchárov kel pripravuje tepelne upravený. Tepelná úprava, žiaľ kel upravuje i tak, že znehodnocuje cenné vitamíny. Ak sa rozhodneme pre tepelnú úpravu lepšie je kel dusiť, než variť. Kel pripravujeme krátko, pri vysokej teplote a bez pokrievky, aby si udržal peknú zelenú farbu. Pripravuje sa podobne ako kapusta a výborne sa dopĺňa s cesnakom. Vhodný je aj do studených šalátov, nátierok alebo do polievok.


Prečítajte si aj:

Ružičkový kel odvodní organizmus a pomôže pri tráviacich ťažkostiach